Εκτός των συνεδριάσεων της ΔΕΔ οι Εκτός των Τειχών
Πολιτική

Εκτός των συνεδριάσεων της ΔΕΔ οι Εκτός των Τειχών

Ο αιρετός & ανακλητός εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Εκτός των Τειχών Τάσος Σπυρόπουλος, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι η παράταξη που εκπροσωπεί δεν θα συμμετάσχει στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στο Μαρούσι, κάτι που όπως υποστηρίζει θα “νομιμοποιούσε έναν αντιδημοκρατικό και αδιαφανή θεσμό”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Τ. Σπυρόπουλου:

Η δημοτική Αρχή του Δήμου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει (εν μέσω καύσωνα και με τους συνδημότες μας προ διακοπών) δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η πρώτη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 στις 29 Ιουλίου και η δεύτερη για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 στις 30 Ιουλίου.

Ο συγκεκριμένος “Καλλικρατικός” θεσμός (μαζί και με τις υπόλοιπες προβλέψεις του «Καλλικράτη») έρχονται ουσιαστικά να επιβάλλουν μια νέα πτυχή στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ, αποθεώνοντας την αδιαφάνεια, την έλλειψη άμεσης δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων και την πλήρη ευθυγράμμιση της πολιτικής των ΟΤΑ στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αγοράς και του κεφαλαίου.

Η επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα όργανο διορισμένο και όχι άμεσα εκλεγμένο και αποτελείται στην πλειοψηφία του από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της πόλης (36 μέλη), που προτείνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο (δηλαδή από την πλειοψηφία του), καθώς και από δημότες (13 μέλη) που κληρώνονται από τους εκλογικούς καταλόγους.

Η σύνθεσή της και ο τρόπος καθορισμού της επιτρέπει εύκολα την μετατροπή της σε μια επιτροπή που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιδιώξεις του “Καλλικράτη” και τις επιλογές της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρ’ όλα αυτά ο νομοθέτης του “Καλλικράτη” δεν αρκέστηκε στην έλλειψη δημοκρατίας στη σύστασή της. Έτσι ορίζει ότι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ουσιαστικά δεν έχει αποφασιστικό αλλά μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, για να είναι πλήρως ακίνδυνος για τη δημοτική Αρχή και τον “Καλλικράτη” ο ρόλος της επιτροπής, οι γνωμοδοτήσεις της δε δεσμεύουν τον δήμαρχο, ο οποίος έχει το δικαίωμα από τον νόμο να διαβουλεύεται για τα ίδια θέματα (που διαβουλεύεται και η επιτροπή) με τους δημότες μέσω διαδικτύου (και όχι κατά πρόσωπο με τους δημότες).

Όμως το πρόβλημα είναι ακριβώς εδώ, στο δημοκρατικό έλλειμμα και στη νομιμοποίηση της αδιαφάνειας που θεσμοθετείται πια επίσημα και κατοχυρώνεται και νόμιμα πλέον, επιχειρώντας να σβήσει από τα μυαλά όλων μας και από τις πολιτικές πρακτικές μας απαράγραπτες συνήθειες και ήθη λαϊκής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας αιώνων.

Αν ο νόμος του “Καλλικράτη” ήθελε πράγματι να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν επιπλέον αέρα λαϊκής συμμετοχής, γιατί δεν επανέφερε σε λειτουργία τον θεσμό των εκλεγμένων συνοικιακών συμβουλίων, όπου κάθε συνοικιακό συμβούλιο της πόλης θα μπορούσε να στέλνει έναν εκπρόσωπό του και όλοι οι σύλλογοι και φορείς της πόλης θα συμμετείχαν κι αυτοί με έναν εκπρόσωπο (για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί) σε μια επιτροπή Διαβούλευσης με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι εισηγήσεις της οποίας θα ήταν δεσμευτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο;

Και αν θέλει ο δήμαρχος να μιλά στο όνομα της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής των πολιτών ας προχωρήσει μόνος του, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις του “Καλλικράτη”, στη δημιουργία τέτοιων θεσμών.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τέτοιους αντιδημοκρατικούς και αδιαφανείς θεσμούς γι΄ αυτό και δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις.

Οι ΟΤΑ πρέπει να βασίζονται και να λειτουργούν σε πραγματικούς λαϊκούς – συμμετοχικούς θεσμούς άμεσης δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών – πόλεων), οι οποίοι θα έχουν αποφασιστικό και δεσμευτικό χαρακτήρα για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις δημοτικές αρχές.

Καλούμε τους συνδημότες μας να οικοδομήσουμε ένα πλατύ μέτωπο για την αγωνιστική διεκδίκηση τέτοιων θεσμών, καθώς και για την ανατροπή των αντιλαϊκών-καταστροφικών πολιτικών του “Καλλικράτη” και των μνημονίων (παλιών και νέων).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet