«Εκτός των Τειχών»: Αλληλεγγύη και κινητοποίηση ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού
Κοινωνία

«Εκτός των Τειχών»: Αλληλεγγύη και κινητοποίηση ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού

Σκληρή κριτική σε Δήμο Αμαρουσίου και κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πολυχρονιάδης, αιρετός & ανακλητός εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Εκτός των Τειχών».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Πολυχρονιάδης σημειώνει:

Σε αυτή τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δεν είμαστε όλοι ενωμένοι, όπως υποκριτικά λέει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θ. Αμπατζόγλου. Τα ακραία μέτρα απαγόρευσης κάθε «άσκοπης» μετακίνησης δεν έχουν σαν στόχο να μας προστατεύσουν από τον ιό.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να μας προστατεύσει από την πανδημία, θα έκανε άλλα πράγματα:

  • Θα είχε κάνει προσλήψεις γιατρών (μηδέν έως τώρα και ούτε καν πρόβλεψη για αργότερα).
  • Θα είχε ανοίξει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
  • Θα έδινε έστω μάσκες και μέτρα προστασίας στο νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Θα οργάνωνε συστηματικά διαγνωστικά τεστ.
  • Θα στήριζε έκτακτα τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από τις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και Ε.Ε.
  • Θα προχωρούσε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τίποτα από αυτά δεν κάνει! Επιτίθεται όμως στις λαϊκές ελευθερίες, με χουντικής έμπνευσης μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

Η εκστρατεία της «ατομικής ευθύνης» είναι πρώτα και κύρια μια προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών για την τραγική κατάσταση με την οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας, από την ίδια την κυβέρνηση και τους κάθε λογής «ημετέρους» της εξουσίας στον ίδιο τον πληθυσμό.

Ταυτόχρονα είναι μια προσπάθεια απαγόρευσης κάθε διαμαρτυρίας: για τη συνδικαλιστική και την πολιτική δράση δεν υπάρχει «κουτάκι» στην αίτηση που πρέπει να υποβάλλουν οι «πολίτες» για να κυκλοφορήσουν νόμιμα στον δρόμο. Ο συνδικαλισμός και η πολιτική διαμαρτυρία θεωρείται έτσι και αλλιώς «άσκοπη» από την παράταξη που κυβερνάει τη χώρα και τον Δήμο μας. Τώρα, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ποινικοποιείται κιόλας. Την ίδια ώρα οι απολύσεις είναι χιλιάδες, οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς πληθαίνουν κάθε μέρα και τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας αυξάνονται κατακόρυφα.

Για τις τρομαχτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία -από τις κλίνες ΜΕΘ και τους αναπνευστήρες μέχρι τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας- δεν φταίμε εμείς. Φταίνε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θυσιάζουν χρόνια τώρα ακόμα και τα πιο βασικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού στο όνομα της κερδοφορίας του «ιδιωτικού τομέα».

Για τη διάδοση του κορωνοϊού δεν φταίνε οι «ανεύθυνοι πολίτες», που τάχα πλημμύριζαν τις παραλίες αντί να «μένουν σπίτι» – μια «είδηση» που αναμετέδιδαν όλα σχεδόν τα κανάλια και η οποία ήταν παντελώς ψεύτικη. Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα εργοτάξια -που παραμένουν ανοιχτές ακόμα και αν δεν έχουν καμιά σχέση με τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού- δεν μπορούν να «κάτσουν σπίτι». Είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται κάθε πρωί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα μισθωμένα πούλμαν των επιχειρήσεων για να πάνε στη δουλειά τους. Οι φαντάροι δεν μπορούν να μείνουν σπίτι τους, οι νεοσύλλεκτοι ακόμα και από την Ηλεία, τον πρώτο νομό που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό πήγαν κανονικά στις μονάδες τους.

Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους γιατί δεν έχουν σπίτι. Αντί να κλείσει τη Μόρια, την Αμυγδαλέζα, τον Ελαιώνα και τη Μαλακάσα και να στεγάσει τους πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περιφράξει τα στρατόπεδα και να αφήσει τους πρόσφυγες, με μια ναζιστικής έμπνευσης πολιτική, να πεθάνουν από τον ιό αβοήθητοι. Το μοναδικό της μέλημα είναι να μην «μας» τον μεταδώσουν.

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι συνένοχος σε αυτή την πολιτική. Ο δήμαρχος στις ανακοινώσεις του επαναλαμβάνει όλες τις υποκριτικές «εκκλήσεις» της κυβέρνησης για «αλληλεγγύη» και «υπευθυνότητα». Αλλά ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα πραγματικό (όχι τυπικό και εικονικό) μέτρο για να προστατέψει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες από τον ιό. Ούτε έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατέψει τους δημότες από την οικονομική καταστροφή που έρχεται. Θα «παγώσει» τα δημοτικά τέλη; Θα στηρίξει τους συμπολίτες μας που χάνουν τη δουλειά τους ή το εισόδημά τους; Θα προσφερθεί, έστω και την τελευταία ώρα, να φιλοξενήσει -σε άδεια διαμερίσματα, χώρους του Δήμου και ξενοδοχεία- πρόσφυγες;

Είμαστε πράγματι στην «πιο κρίσιμη φάση» αυτής της μάχης. Ο απλός κόσμος, οι εργαζόμενοι -στα νοσοκομεία, στα σουπερμάρκετ, στην καθαριότητα- δίνουν τη μάχη με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και υπευθυνότητα. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τις αρχές -κεντρικές και τοπικές. Η πολιτική που ακολουθούν είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν που έφερε τη συμφορά στη γειτονική Ιταλία: αυστηρά μέτρα αλλά μόνο όπου δεν έχουν κόστος για τα συμφέροντα των πλούσιων και των ισχυρών.

Αυτή η πολιτική σκοτώνει. Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τις συκοφαντίες για την «ανευθυνότητα» και τις απαγορεύσεις θα μας εξαναγκάσουν να σωπάσουμε. Όχι δεν θα σωπάσουμε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet