Ενότητα: Η “χαμένη ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης” στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Πολιτική

Ενότητα: Η “χαμένη ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης” στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Για “χαμένη ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης” κάνει λόγο η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου με αφορμή το πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνέδριου της ΚΕΔΕ που έλαβε χώρα από τις 7 μέχρι και τις 9 Μαΐου στο ξενοδοχείο Porto Carras στη Χαλκιδική. Τις εργασίες του συνέδριου παρακολούθησαν από την παράταξή μας ο επικεφαλής Λ. Μαγιάκης, ως τακτικός σύνεδρος και η δημοτική σύμβουλος Μ. Διακολιού.

Το συνέδριο θα μπορούσε να είχε αποτελέσει την αφετηρία μιας ουσιαστικής διεκδίκησης αναβάθμισης του κύρους του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αν η πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΕ δεν το είχε μετατρέψει σε βήμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή την ΠΝΠ για τη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ανάγκη αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης, ύστερα από την πενταετή μνημονιακή πολιτική σε βάρος του θεσμικού της ρόλου μέσω του «Καλλικράτη» και του οικονομικού στραγγαλισμού της, διατυπώθηκε από όλες τις πλευρές, παρά τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αυτοδιοικητικοί που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στηρίξει τις μνημονιακές πολιτικές, σήμερα να παρουσιάζονται σαν «ανεξάρτητοι» και  υπερασπιστές της αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας απαιτώντας τα όλα «εδώ και τώρα».

Τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να ήσαν αποτέλεσμα δημιουργικής σύνθεσης όλων των απόψεων αν το συνέδριο δεν έπαιρνε, με ευθύνη του προέδρου κ. Πατούλη και της πλειοψηφίας της διοίκησης, χαρακτηριστικά φιέστας και συνεδριακού τουρισμού.

Αν ο λόγος δινόταν ισότιμα σε όλους τους ομιλητές. Χαρακτηριστικά, το προεδρείο  έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της μεγαλύτερης ΠΕΔ της χώρας, δήμαρχο Ν. Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, μόλις την τρίτη ημέρα του συνεδρίου και όταν στην αίθουσα ήσαν παρόντες μόλις 50 σύνεδροι. 

Ακολούθησε η πραξικοπηματική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την ΠΝΠ εκτός διαδικασιών του προγράμματος, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας, με επιλεκτική ενημέρωση των συνέδρων δύο μόνο παρατάξεων, με αποτέλεσμα την αποχώρηση -εταξύ άλλων- και των συνέδρων της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, «έχουμε σημαντικές διαφωνίες, αυτό δεν μας εμποδίζει από  το να έχουμε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο».

Με βάση το κείμενο της απόφασης που ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η παράταξή μας θα επιμείνει στη γραμμή της ενότητας για την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους, η εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, η κατοχύρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού, η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, η απόκτηση κοινοτικής συνείδησης από τους πολίτες, ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, αποτελούν τις ελάχιστες στοιχειώδεις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού να είναι ο ενοποιητικός παράγοντας της κοινωνίας, ως ο εγγύτερος θεσμός στους πολίτες.

Μαρούσι, 15 Μαΐου 2015.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet