Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για την Κεραμική Αμαρουσίου
Φωτογραφία: google maps
Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για την Κεραμική Αμαρουσίου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα της Κεραμικής Αμαρουσίου. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών, έχει θέμα «Για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και ιδιοκτησίας του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης ως σημαντικού ιστορικού, πολιτιστικού χώρου» και την υπογράφουν οι βουλευτές Κτενά Αφροδίτη, Διγενή Σεμίνα, Αμπατιέλος Νίκος, Γκιόκας Γιάννης, Δάγκα Βιβή, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης και Τσοκάνης Χρήστος.

Το ΚΚΕ ζητά να ακυρωθεί κάθε διαδικασία για την εκχώρηση σε ιδιώτες του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης. Επίσης, την παραπέρα ανάδειξή του ως σημαντικού ιστορικού, πολιτιστικού στοιχείου υπό δημόσια διαχείριση και με τη συνδρομή του Συνεταιρισμού Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά η πώληση του οικόπεδο έκτασης 3.180 τ.μ.,  όπου στεγάζεται το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης στο Μαρούσι, μαζί με το διατηρητέο αυτό κτήριο. Με ανακοίνωσή της η ΕΤΑΔ δημοσιοποιούσε ότι στις 20 του Μάη θα διεξαγόταν ηλεκτρονικός ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του ιστορικού αυτού ακινήτου.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, συνυφασμένο με την ιστορική παράδοση της άλλοτε “Κεραμούπολης”. Σε συνδυασμό με τη θέση του επί της Λεωφόρου Κηφισίας αντί να συμβάλλει στην παραπέρα ανάδειξή του με τη συνδρομή του Συνεταιρισμού Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως άλλος ένας χώρος προς πώληση.

Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση προχώρησε και σε πρακτικές αποπροσανατολισμού με φορέα τη δημοτική Αρχή στο Μαρούσι. Ο Δήμαρχος της πόλης το Νοέμβρη του 2023, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωνε ότι το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης ως διατηρητέου πολιτιστικού οικήματος και να περιέλθει η διαχείρισή του στο Δήμο Αμαρουσίου, έβρισκε θετική αποδοχή.

Η απόπειρα της κυβέρνησης, να ξεπουλήσει ένα ευρείας εμβέλειας ιστορικό, πολιτιστικό “τοπόσημο” του Αμαρουσίου, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Έρχεται σε συνέχεια πλήθους άλλων επιλογών, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδιασμού στην Αττική, στον οποίο εντάσσεται και ο Βόρειος Τομέας, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούν σε σειρά παρεμβάσεων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα η μετεγκατάσταση του Καζίνο Πάρνηθας ως “Project Voria”, η προσπάθεια υλοποίησης του Master Plan για την εμπορευματοποίηση του Πεντελικού Όρους, ενώ δεν μας διαφεύγουν οι επιθέσεις εμπορευματοποίησης, που έρχονται και επανέρχονται κατά καιρούς ενάντια στο Δάσος Συγγρού την τελευταία 20ετία από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι μαζικοί του φορείς αντιλαμβάνονται ότι η παραπάνω εξέλιξη με το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί τον επόμενο κρίκο μιας μακριάς ήδη αλυσίδας χωροταξικών παρεμβάσεων, που μεταλλάσσουν τη Βόρεια Αθήνα, με επίκεντρο το Μαρούσι, σε χώρο κερδοφόρων για το κεφάλαιο επενδύσεων, καταστροφικών, όμως, για την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να ακυρωθεί κάθε διαδικασία για την εκχώρηση σε ιδιώτες του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης.
  • Την παραπέρα ανάδειξή του ως σημαντικού ιστορικού, πολιτιστικού στοιχείου υπό δημόσια διαχείριση και με τη συνδρομή του Συνεταιρισμού Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet