Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου: Είμαστε σταθερά στο πλευρό των λαϊκών νοικοκυριών
Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου: Είμαστε σταθερά στο πλευρό των λαϊκών νοικοκυριών

Ότι βρίσκεται «σταθερά στο πλευρό των λαϊκών νοικοκυριών» τονίζει η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου, με επικεφαλής τον Θανάση Φωτόπουλο, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου σταθερά στο πλευρό των λαϊκών νοικοκυριών

Η σοβαρότητα αρκετών θεμάτων, που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της 29/1/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσαν τη δυνατότητα στη Λαϊκή Συσπείρωση, τον συνδυασμό του ΚΚΕ στην πόλη μας, να στηρίξει για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια απέναντι στη «μεταμνημονιακή» – δήθεν- επίθεση, που συνεχίζεται αμείωτη.

Ο Θ. Φωτόπουλος στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:

α. Κατέθεσε ψήφισμα (παρατίθεται στο τέλος) καταγγέλλοντας την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εξαναγκάζει Δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά τους διαθέσιμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι Δήμοι, όχι μόνο στο ματωμένο πλεόνασμα, αλλά και στο μαξιλάρι ασφαλείας, που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν. Ρύθμιση που προαναγγέλλει νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα, βασικούς τροφοδότες των δημοτικών προϋπολογισμών. Η δημοτική Αρχή επιφυλάχθηκε να επαναφέρει για συζήτηση το ψήφισμα στην επόμενη συνεδρίαση. Οψόμεθα!

β. Στήριξε για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τόνισε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζόμενων και αφορά τη μονιμοποίηση τους, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, διασφαλίζοντας το σύνολο των εργαζόμενων.

γ. Κατέθεσε πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών οφειλετών του Δήμου (παρατίθεται στο τέλος), στους οποίους επιβάλλεται κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που γνωρίζει από κοντά την κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, να μπορεί με τις αποφάσεις του να διαγράφει ή/και να απομειώνει χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς τον Δήμο, βεβαιωθέντα ή μη και να προβαίνει, όταν χρειάζεται, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως ειδικότερα αναφέρεται στο παρατιθέμενο σχέδιο ψηφίσματός μας. Έτσι θα μπορούν να απαλλάσσονται οι υπηρεσίες  και οι εργαζόμενοι του Δήμου από τυχόν καταλογισμό ή υπόνοια για δόλο ή αμέλεια στην είσπραξη των εσόδων.

Η αντιπρόταση της δημοτικής Αρχής μας βρήκε αντίθετους, καθώς διατηρούσε σε όλες τις περιπτώσεις το 50% των οφειλών, και μάλιστα πληρωτέων, ως προϋπόθεση για να ισχύσουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για το υπολειπόμενο ποσό.

δ. Καταψηφίσαμε το πρόγραμμα δράσης της Διοίκησης για το 2019 χαρακτηρίζοντάς το ως αντιλαϊκό και αποκαλύπτοντας ότι:

1. Εστιάζεται στην προώθηση και στήριξη της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας πόρους για έργα και υποδομές σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ιεραρχήσεις του κεφαλαίου (πάρκινγκ πλατείας Ευτέρπης, καζίνο, πανάκριβες «αναπλάσεις» βιτρίνας κ.τ.λ.). Ιεραρχήσεις, στον αντίποδα των έργων και παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια (αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, ελεύθεροι χώροι πρασίνου και παιδικές χαρές, ολοκληρωμένο αποχετευτικό, ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.). Ταυτόχρονα, εμπορευματοποιεί βασικές κοινωνικές ανάγκες και παραχωρεί βασικές κοινωνικές υπηρεσίες στους εργολάβους.

2. Εστιάζεται στη λειτουργία του Δήμου ως φορομπηχτικού-φοροεισπρακτικού μηχανισμού: Από τη μια τα έσοδα του Δήμου στηρίζονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους από την άγρια τοπική φορολογία (73%). Από την άλλη η συζήτηση για τη χρήση του ΕΝΦΙΑ ως πόρου χρηματοδότησης των Δήμων αντιστρατεύεται λαϊκές ανάγκες και αγωνίες.

ε. Καταψηφίσαμε την επαναφορά του τέλους στάθμευσης, και μάλιστα με τη χειρότερη εκδοχή της: Την εκχώρηση σε εργολάβο υπηρεσιών εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος ελέγχου στάθμευσης, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα φοροεισπρακτικό μέτρο, που δεν αποβλέπει στη ρύθμιση των πολλαπλών προβλημάτων, που προκύπτουν από το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Μαρούσι, αλλά σκοπό έχει να προσπορίσει πρόσθετα ματωμένα έσοδα στον κορβανά της δημοτικής Αρχής και ταυτόχρονα να γεμίσει τις τσέπες ενός ακόμα εργολάβου.

Υπενθυμίζουμε, ακόμη μια φορά, ότι οι όποιες θετικές παρεμβάσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορούν να έχουν από μόνες τους θετικά, χειροπιαστά αποτελέσματα, αν δεν αποτελέσουν στόχους διεκδίκησης και πάλης του μαζικού ταξικού κινήματος στο πλαίσιο του γενικότερου αγώνα να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet