«Μια άλλη ιστορία για το Μαρούσι» στις 25/11
Πολιτισμός

«Μια άλλη ιστορία για το Μαρούσι» στις 25/11

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση καλούν τους Μαρουσιώτες ο δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) Νικόλαος Πέππας: πρόκειται για μια νέα Πολιτιστική Διαδρομή με θέμα «Μια άλλη ιστορία για το Μαρούσι. Περίθαλψη και Παραθερισμός (1880-1940)», το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στις 9:30 π.μ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια περιήγηση στα παλαιά σανατόρια της Πεντέλης, Νοσοκομείο «Παπαδημητρίου» και «Αμαλία Φλεμινγκ» (Πτέρυγες Τσαγκάρη και Μπόμπολα), με αναφορές στην ιστορία και τις οικονομικές κ.ά. επιδράσεις των εν λόγω υγειονομικών μονάδων στην εξέλιξη της πόλης του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής. Η παρουσίαση θα γίνει από τον ιστορικό κ. Γιάννη Στογιαννίδη, επίκουρο καθηγητή Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής.

Το ξηρό κλίμα, η πλούσια βλάστηση, ο καθαρός αέρας και τα άφθονα νερά, στοιχεία διαχρονικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ανέδειξαν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον Μεσοπόλεμο το Μαρούσι σε πόλο έλξης των Αθηναίων αλλά και κατοίκων άλλων πόλεων, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους εξοχικού παραθερισμού. Η τάση αυτή έδωσε ώθηση στη γενικότερη ανάπτυξη των κτηματικών συναλλαγών και αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική των εξοχικών της πόλης.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο εξάπλωσης της φυματίωσης επενδύθηκαν, λόγω των ευεργετικών φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για την ανέγερση και λειτουργία υγειονομικών μονάδων, κατάλληλων να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν. Από αυτή την περίοδο έχουν διατηρηθεί αρκετές υγειονομικές μονάδες, άλλες σε λειτουργία και άλλες παροπλισμένες σήμερα.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το Δημοτικό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασ. Όλγας 12, Μαρούσι), ώρα 9:30 π.μ. Ο Δήμος Αμαρουσίου θα διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά των συμμετεχόντων, με αναχώρηση από το Δημοτικό Γυμναστήριο και επιστροφή στο ίδιο σημείο. Η συμμετοχή στην πολιτιστική διαδρομή είναι Δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός θέσεων ως 50 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής έως 21 Νοεμβρίου 2023.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet