Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Να κρατήσουμε ζωντανό τον Σπαθάρη, συνοδό των παιδικών μας χρόνων
Πολιτισμός

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Να κρατήσουμε ζωντανό τον Σπαθάρη, συνοδό των παιδικών μας χρόνων

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, με τον συνδυασμό του Επαμεινώνδα Γαρδέλη, Μαρούσι μπορείς – Το μέλλον στα χέρια σου, τίμησε τη μνήμη του μεγάλου δασκάλου του θεάτρου σκιών, Μαρουσιώτη Ευγένιου Σπαθάρη, γνήσιου λαϊκού δημιουργού, όπως ο «ήρωας» των απλών ανθρώπων και πρωταγωνιστής του, Καραγκιόζης. Με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 10 χρόνων από τον θάνατό του, η κ. Πατούλη, επισκέφτηκε το «Σπαθάρειο» Μουσείο, θεματοφύλακα της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του για την πόλη του Αμαρουσίου και την πατρίδα μας.

Η κ. Πατούλη, με την ιδιότητα και της προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, επισκέφθηκε το Μουσείο Ευγένιου Σπαθάρη και συνομίλησε με την υπεύθυνη του χώρου και κόρη του, Μένια Σπαθάρη, για ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Μουσείου.

Με την ευκαιρία της επετείου, η κ. Μ. Πατούλη-Σταυράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ευγένιος Σπαθάρης υπήρξε η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας, που χάρισε το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με το αστείρευτο χιούμορ και το πηγαίο ταλέντο του. Μαζί του μεγάλωσαν γενιές και γενιές, και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εμπνέει και να διδάσκει στους νεότερους το πολύτιμο αυτό είδους θεάτρου και να κρατά ζωντανό τον Έλληνα Μαυρομάτη ήρωα.

»Η προσφορά του Ευγένιου Σπαθάρη στον ελληνικό πολιτισμό και στη λαϊκή μας παράδοση είναι ανεκτίμητη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης της πόλης μας και της πατρίδας μας. Για αυτό και αποτελεί χρέος όλων μας να μην λησμονούμε αλλά να κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη μας και να τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που έχουν σταθεί φάροιπολιτισμού και μεταλαμπαδεύουν το φωςτης ζωής και του έργου τους στις επόμενες γενιές. Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου είναι ο καλλιτεχνικός πομπός που θα εκπέμπει τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε ο Ευγένιος Σπαθάρης, αξίες διαχρονικές και επίκαιρες. Το Μαρούσι πρέπει να είναι υπερήφανο που φιλοξενεί το μοναδικό Μουσείο Θεάτρου Σκιών πανελλαδικά, και έχουμε ευθύνη όλοι να στηρίξουμε τη λειτουργία του και την περαιτέρω αναβάθμιση της παρουσίας του. Η προ ετών μετεγκατάσταση του μουσείου Σπαθάρη σε νέα έδρα για την προστασία και την ανάδειξη του αρχειακού υλικού του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη, ήταν μία πολύ σημαντική ενέργεια, ένα θεμέλιο βήμα πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα του θεάτρου σκιών.

»Ο Ευγένιος Σπαθάρης υπήρξε πολύπλευρο ταλέντο, που τον κέρδισε η τέχνη του θεάτρου σκιών και της αφιερώθηκε. Στόχος του ήταν να ανεβάσει πολύ ψηλά τον Καραγκιόζη, τόσο ως σημαντικό ελληνικό και παραδοσιακό θέαμα όσο και ως εξαιρετικό είδος τέχνης και τεχνικής. Εμψυχωτής του λαού μέσα από τον μπερντέ του υπερασπίστηκε με πάθος την ελληνικότητα του Καραγκιόζη, που θύμα και αυτός προπαγάνδας, πολιτογραφήθηκε Τούρκος με απόφαση της UNESCO το 2010. Η ελληνικότητα του Χατζηαβάτη και του Μαυρομάτη μπορεί να χάνεται μέσα στους αιώνες και η καπηλεία της ιστορίας μας να σκιάζει και το θέατρο σκιών, ωστόσο, η αλήθεια γύρω από την εθνική ταυτότητα της λαϊκής φιγούρας του Καραγκιόζη, με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων έχει τις ρίζες της στις καρδιές όλων μας.

»Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τη φωνή εκείνη που θα μείνει για πάντα ταυτισμένη με το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου σκιών στον τόπο μας, τον λαϊκό καλλιτέχνη, που το όνομα του, η τέχνη και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον Σπαθάρη, τον συνοδό των παιδικών μας χρόνων, που φρόντισε να αφήσει πίσω του κληρονομιά έναν μικρόκοσμο σκιών που δεν θα χαθεί ποτέ από τις καρδιές μας, ως σημείο αναφοράς και έμπνευσης για όλους μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet