«Τζόκερ»: Επέμβαση ΕΛ.ΑΣ. σε κινηματογράφους σε Μαρούσι και Κυψέλη λόγω παρουσίας ανηλίκων
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

«Τζόκερ»: Επέμβαση ΕΛ.ΑΣ. σε κινηματογράφους σε Μαρούσι και Κυψέλη λόγω παρουσίας ανηλίκων

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί αστυνομικής επιχείρησης σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσαν την αστυνομία για την παρουσία ανηλίκων στις συγκεκριμένες αίθουσες προβολής.

Και αυτό διότι, η επίμαχη ταινία επιτρέπεται μόνο για ενηλίκους.

Τα παραπάνω περιστατικά φέρεται να έλαβαν χώρα σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας – στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι, και στον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ» στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος μίλησε στο ΑΜΠΕ, η παρέμβαση προκλήθηκε κατόπιν επώνυμων καταγγελιών δύο γυναικών, οι οποίες δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι αστυνομικοί, κατά τον ίδιο, όφειλαν να ελέγξουν την καταγγελία και πράγματι εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους -όπως προβλέπεται από τον νόμο- παρέδωσαν στους γονείς τους.

Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι των δύο κινηματογράφων οδηγήθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπου λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα.

Ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των δύο γυναικών που έκαναν τις σχετικές καταγγελίες.

Η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν».

Η ηγεσία του υπουργείου, τέλος, διαμηνύει ότι «σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Νεότερη ενημέρωση (09.48)

Mea culpa της Μενδώνη για «Τζόκερ»: Οι καταγγέλλουσες είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ αλλά έδρασαν αυτοβούλως

«Σωστή» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την αντίδραση του κόσμου για την είδηση περί παρέμβασης αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα λόγω παρουσίας ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Τζόκερ», σημειώνοντας πως αυτό που έγινε ήταν «απολύτως ανοίκειο» και καταδίκασε απολύτως τα περιστατικά.

Όπως περιέγραψε η κα Μενδώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του Αντέννα, δεν γνώριζε από πού προέρχονταν οι δύο κυρίες. «Ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους» ξεκαθάρισε η κα Μενδώνη. Με όλη τη συμπεριφορά τους, όπως πρόσθεσε, υπερέβαλαν των αρμοδιοτήτων τους, λειτούργησαν αυθαιρέτως.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η υπουργός.

Αναφορικά με τη θέση τους στο υπουργείο, εξήγησε ότι ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή, όπως εξήγησε η κα Μενδώνη, είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι πως έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο.

«Από τη στιγμή που κινήθηκαν με την υπαλληλική ιδιότητα, έπρεπε να έχουν ενημερώσει» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας: «Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο».

Πηγή: nooz.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet