Απορριμματοφόρο του Δήμου Μεταμόρφωσης με ραδιενεργό φορτίο
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Απορριμματοφόρο του Δήμου Μεταμόρφωσης με ραδιενεργό φορτίο

Απορριμματοφόρο του Δήμου Μεταμόρφωσης με ραδιενεργό φορτίο εντοπίστηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 στην πύλη του ΟΕΔΑ Φυλής και απομονώθηκε σε ασφαλή χώρο. Σε επανεξέταση του φορτίου του, που έγινε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, οι μετρήσεις έδειξαν όρια που επίσης ήταν απαγορευτικά, οπότε δόθηκε εντολή για νέα εξέταση στις 2/2/2017.

Σχετικά με τον εντοπισμό του επικίνδυνου φορτίου στην πύλη της ΟΕΔΑ Φυλής, καθώς και μιας αντίστοιχης περίπτωσης με απορριμματοφόρο του Δήμου Λαυρεωτικής, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αναφέρει:

Την Παρασκευή 27.01.2017 και ώρα 10:00, κατά την είσοδο απορριμματοφόρου του Δήμου Μεταμόρφωσης στην ΟΕΔΑ Φυλής, ενεργοποιήθηκε στην πύλη ο συναγερμός των ραδιενεργών διότι ανιχνεύτηκε το ραδιοϊσότοπο Ιn 111 σε ποσότητα 19μSv/h (όριο 5μSv/h). Ειδοποιήθηκαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες και του απαγορεύτηκε η είσοδος.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες απομονώθηκε σε ασφαλή χώρο ώστε μετά από τρεις (3) ημέρες (χρόνος ημιζωής του ραδιοϊσοτόπου 2,8 ημέρες) να εξεταστεί εάν έχει πέσει η τιμή, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και ο Δήμος Μεταμόρφωσης.

Σήμερα, Δευτέρα 30.01.2017 στις 10:00, επανεξετάσθηκε το φορτίο και μετρήθηκε στα 8μSv/h, οπότε του απαγορεύτηκε εκ νέου η είσοδος και δόθηκε εντολή για επανεξέταση στις 02.02.2017.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 27.01.2017 και ώρα 11:10 ενεργοποιήθηκε πάλι ο συναγερμός κατά την είσοδο απορριμματοφόρου του Δήμου Λαυρεωτικής διότι ανιχνεύτηκε Ι 131 (ιώδιο) σε ποσότητα 10μSv/h (όριο 5μSv/h). Επισημαίνεται ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, με παράλληλη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και του Δήμου Λαυρεωτικής, ενώ προβλέπεται επανεξέταση του φορτίου σε δύο (2) εβδομάδες.

Ο ΕΔΣΝΑ παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet