Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεταμόρφωση
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεταμόρφωση

Η παράταξη Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση παρουσίασε την πρότασή της για την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεταμόρφωση, σε εκδήλωση που διεξήχθη στην αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ της πόλης.

Τη θέση της Συμμαχίας Πολιτών παρουσίασε ο επικεφαλής της, Βασίλης Καραβάκος, ενώ τη γενικότερη διάσταση του θέματος παρουσίασε ο κ. Νίκος Σακούτης, μέλος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Πρακτικές λύσεις για το πώς γίνεται η διαλογή στην πηγή και πώς λειτουργεί ένας Δήμος με πρόθεση να εργαστεί σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο Δήμος Σπάρτης, παρουσίασε ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Λακωνικής Βιοενεργειακής, πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης.

 Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών συνοψίστηκε στα εξής:

  • Άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον Δήμο Μεταμόρφωσης, με προσανατολισμό στη διαλογή στην πηγή σε πέντε ρεύματα.
  • Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.
  • Προσανατολισμός στην πρόληψη – επανάχρηση – ανακύκλωση – ανάκτηση, πριν την απόρριψη.
  • Έμφαση στη διαλογή στην πηγή (εκεί όπου παράγονται τα απορρίμματα, δηλαδή οικίες και επαγγελματικοί χώροι) σε πέντε ρεύματα (χαρτί, γυαλί μέταλλο, αλουμίνιο, οργανικά).
  • Ενίσχυση του καφέ κάδου (οργανικά), με ευρύτατη τοποθέτηση σε όλες τις γειτονιές. Ως γνωστόν τα οργανικά αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων.
  • Συγκέντρωση των υλικών σε μικρές αποθήκες στις γειτονιές. Πώληση των υλικών με προσπόριση οικονομικού οφέλους για τον Δήμο.
  • Επιβράβευση των κατοίκων ανάλογα με τις ποσότητες.

«Το σχέδιο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Η κατάσταση στη Φυλή δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ενώ η διαχείριση μέσω μεγάλων μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης και καύσης είναι αντιοικολογική λύση, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τους πολίτες και εγγυημένα υπερκέρδη για τους ιδιώτες… Ενδεικτικά αναφέρω ότι το κόστος ταφής σήμερα είναι 50 ευρώ/τόνο στη Φυλή, ενώ στο εργοστάσιο καύσης στην Κοζάνη είναι 138 ευρώ/ τόνο, ποσά που φυσικά θα επιβαρύνουν τους κατοίκους της πόλης μας, αν οδηγηθούμε σε αυτήν τη λύση» ανέφερε ο κ. Β. Καραβάκος.

Ο κ. Νίκος Σακούτης παρουσίασε εκτενώς πως έχει η κατάσταση με τον ΧΥΤΑ Φυλής και την πρόταση για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο κ. Στ. Αργυρόπουλος μίλησε για το πώς η Σπάρτη διαχειρίστηκε την τρέχουσα πενταετία τα απορρίμματά της, ενώ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διαλογής στην πηγή και τα τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με το υπό δημιουργία έργο μηχανικής ανακύκλωσης και καύσης που προωθείται στην Πελοπόννησο.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο πρ. δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, επικεφαλής της ΑΚΕΠ, Παντελής Βλασσόπουλος, και ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, Λευτέρης Μαγιάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet