Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο στη Μεταμόρφωση
Πολιτισμός

Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο στη Μεταμόρφωση

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2016, ο Δήμος Μεταμόρφωσης διοργάνωσε και υλοποίησε με επιτυχία ημερίδες και παρουσιάσεις, τιμώντας ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που ζουν στον Δήμο.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε στις 16 Οκτωβρίου με την ομιλία του Στέλιου Μουζάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διακεκριμένος ερευνητής και λαογράφος παρουσίασε συνοπτικά, αλλά καίρια την ιστορία των Κουκουβαούνων, ζωντανεύοντας τα ιστορικά, κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τόπου και την καθημερινότητα των κατοίκων κατά τους παλαιότερους χρόνους. Ο Στέλιος Μουζάκης είναι ακούραστος ερευνητής, με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, σημαντικό μέρος του οποίου αναφέρεται στην πόλη της Μεταμόρφωσης.

Στις 23 Οκτωβρίου έγινε παρουσίαση της 30χρονης πορείας του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη στον χώρο της Λογοτεχνίας. Ο βραβευμένος συγγραφέας από την Ήπειρο, δημότης και κάτοικος της Μεταμόρφωσης, σε μια ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα μίλησε για τις λογοτεχνικές καταβολές του και συνομίλησε με τους συμπολίτες του. Το λογοτεχνικό του έργο παρουσίασε με διεισδυτική, αναλυτική και οξυδερκή προσέγγιση η γνωστή κριτικός Κατερίνα Σχινά. Για τον άνθρωπο- συγγραφέα και το ήθος του μίλησε ο Νώντας Παπαγεωργίου, των εκδόσεων «Μεταίχμιο».

Το πρόγραμμα του Νοεμβρίου ξεκίνησε με εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του επίτιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και κορυφαίου γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, που είναι κάτοικος και δημότης και δημιουργεί στην πόλη όπου βρίσκεται και το καλλιτεχνικό του εργαστήρι.

Η εκδήλωση του Θόδωρου Παπαγιάννη είχε τον τίτλο «Ένα διαφορετικό Μουσείο» και μια εξαιρετική πρωτοτυπία. Ο διακεκριμένος γλύπτης παρουσίασε το μουσείο που έχει δημιουργήσει στον τόπο καταγωγής του, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Η παρουσίαση ήταν εντυπωσιακή και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Το μουσείο αξιοποιεί θαυμάσια το μεγάλο και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Σχολείο του Ελληνικού και τον αχανή αύλειο χώρο. Αλλά δεν περιορίζεται στο σχολείο και τον περίβολό του. Μια διαδρομή χιλιομέτρων από το χωριό μέχρι το ονομαστό μοναστήρι της Τσούκας έχει διαμορφωθεί σε «χάρμα οφθαλμών» με τα ογκώδη γλυπτά που έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν του δρόμου, σε μια θαυμαστή και αρμονική σύνθεση με το τοπίο και τους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων.

Στον εσωτερικό χώρο του Σχολείου-Μουσείου εκτίθενται έργα από την πολυσχιδή, πολυθεματική και πολυποίκιλη καλλιτεχνική δημιουργία του Θ. Παπαγιάννη. Ο καλλιτέχνης κινείται με μεγάλη άνεση τόσο στη θεματολογία όσο και στα υλικά που χρησιμοποιεί.

Στο προαύλιο και στον δρόμο προς τη μονή Τσούκας εκτίθενται και έχουν τοποθετηθεί γλυπτά και άλλων καλλιτεχνών (Α. Γιαννέτα, Κ. Δικέφαλος, Δ. Χριστογιάννης, Λ. Λουκίδης κ.ά.),μαθητών του Θ. Παπαγιάννη, που εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα έργα από τα ετήσια συμπόσια γλυπτικής που οργανώνει ο εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου κάθε καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι έργα του Θ. Παπαγιάννη βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορυφαίο το γιγάντιο γλυπτό στο αεροδρόμιο του Σικάγου.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε και επιμελήθηκε η ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης (Θ. Σφυρής, Θ. Αλωνιστιώτης, Β. Γκουρογιάννης, Ν. Δανέλη, Μ. Ηλιοπούλου, Κ. Κωνσταντακόπουλος, Σ. Μουζάκης, Β. Μουργελά, Μ. Παππά, Θ. Παπαγιάννης, Σ. Παπαγιάννη, Δ. Σταυριανός, Π. Τζίτζιφας, Ε. Φύτρου).

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας παραβρέθηκε και χαιρέτισε και τις τρεις εκδηλώσεις και απένειμε αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες στους τρεις σημαντικούς δημιουργούς. Αναφερόμενος στην πολιτιστική πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος, τόνισε ότι «στόχος είναι η ανάδειξη, προβολή και ενθάρρυνση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας και η ενίσχυση και ανάπτυξη των αισθητικών αντιλήψεων και κριτηρίων». Στην εκδήλωση για τον Θ. Παπαγιάννη εξήγγειλε την οργάνωση συμποσίου γλυπτικής στην πόλη μέσα στο 2017.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Φώτης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Χειμώνας, Μαρία Λυμπέρη, Βαγγέλης Γαρούφος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρά Κοντοσώρου, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νικολέττα Πατέλη, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ηλιόπουλος, Θοδωρής Σφυρής, Γιάννης Μανανάς, Κώστας Κολοβός, Δήμητρα Τσεβά, Γιώργος Χρονόπουλος, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Βασίλης Καραβάκος, Μιχάλης Χαρίσης, Στράτος Σαραούδας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet