Εκτός Σχεδίου: Τα ΜΑΠ αποτελούν υποχρέωση του Δήμου Νέας Ιωνίας προς τους εργαζόμενους
Κοινωνία

Εκτός Σχεδίου: Τα ΜΑΠ αποτελούν υποχρέωση του Δήμου Νέας Ιωνίας προς τους εργαζόμενους

Η δημοτική παράταξη Νέας Ιωνίας Εκτός Σχεδίου ενημερώνει ότι στηρίζει την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων για την απόδοσή τους σε χρήμα για τα έτη 2019-2020, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της εκφράστηκαν «στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18/11/20, που ήταν η πρώτη φορά όπου συζητήθηκε το θέμα, όσο και στη συνεδρίαση της 28/12/20, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει καθένας από τα ηχογραφημένα πρακτικά των συνεδριάσεων».

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η παράταξη Εκτός Σχεδίου αναφέρει:

Αντίθετα με τη δική μας αλληλέγγυα θέση, στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου, υπήρξαν πολλά υπονοούμενα και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί απέναντι στο Σωματείο και τους εργαζόμενους, ενώ οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών των παρατάξεων της δημάρχου κ. Θωμαΐδου και του κ. Μανούρη συνεχίστηκαν για πολλή ώρα, με αποκορύφωμα τη στάση της δημάρχου, που αντί να κλείσει το θέμα και να πάμε σε ψηφοφορία, επέλεξε να το δυναμιτίσει εκ νέου, και να ξεκινήσει ξανά, άλλος ένα γύρος αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν προσβολές, υπονοούμενα και  χαρακτηρισμούς μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Παράλληλα, εκφράσαμε τη θέση μας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, για το ότι τα ΜΑΠ αποτελούν υποχρέωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους, αποτελούν κατάκτηση για τους εργαζόμενους, και πρέπει να χορηγούνται στους εργαζόμενους στο διάστημα που προβλέπεται, ώστε να εργάζονται με ασφάλεια.

Ωστόσο, στον Δήμο μας , όπως και σε άλλους Δήμους, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών των διαγωνισμών οδηγεί στο να περνούν δύο ή και τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, γεγονός που καθιστά  ανέφικτη την έγκαιρη απόδοση των ΜΑΠ στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα είτε οι ίδιοι  να έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για ΜΑΠ, είτε να μένουν χωρίς ΜΑΠ.

Πέρα από τις χρονικές καθυστερήσεις, η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είχε ορισθεί ως ανάδοχος για τη χορήγηση ΜΑΠ στον Δήμο μας, κηρύχτηκε έκπτωτη, καθώς προέκυψαν αρκετά και κατ’ εξακολούθηση προβλήματα στην τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών των ΜΑΠ.

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, οι εργαζόμενοι παρέλαβαν τα ΜΑΠ των ετών 2017-2018.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο μας με ευθύνη των δημοτικών αρχών και με τους εργαζόμενους να έχουν τελικά πληρώσει από την τσέπη τους ΜΑΠ για την προστασία τους, τοποθετηθήκαμε υπέρ της πρότασης απόδοσης των ΜΑΠ σε χρήμα στους εργαζόμενους.

Η συζήτηση-σόου που ακολούθησε μεταξύ, των δύο παρατάξεων ήταν άκρως αποπροσανατολιστική, έδειξε για ακόμα μια φορά την αδιαφορία και των δύο παρατάξεων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά των εργαζομένων, δεν είχε καμία σχέση με το θέμα που συζητούσαμε και τελικά κατέληξε σε μια προειλημμένη μη αναστρέψιμη με δεδομένο τον ανυπέρβλητο άνισο συσχετισμό απόφαση.

Με βάση τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης και τους συσχετισμούς η συμμετοχή μας σε αυτή την «παράσταση», δεν θα δήλωνε τη θέση μας υπέρ των εργαζομένων (θέση που είχαμε ήδη πάρει επί του συγκεκριμένου όχι μόνο σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά και στην προηγούμενη), αλλά αν στηρίζουμε την Θωμαϊδου ή τον Μανούρη, συμμετέχοντας ως πιόνια στη σκακιέρα των διαπληκτισμών τους που τελικά προσβάλλουν τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό αποχωρήσαμε πριν την ψηφοφορία.

Φάνηκε, ωστόσο, πως το κλίμα του Δημοτικού Συμβουλίου επηρέασε τη ΔΑΣ (παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου) και αποφάσισε να μιμηθεί τις συμπεριφορές μελών των παρατάξεων, Θωμαϊδου και Μανούρη, προβαίνοντας σε μια νηπιακού επιπέδου διαστρέβλωση των θέσεών μας στην ανακοίνωσή της, στη λογική του «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σου τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν».

Οι θέσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι κατ’ επανάληψη δημόσια διατυπωμένες, όπως αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά και παραπάνω, ότι πλέον, θα πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα των ΜΑΠ στους εργαζόμενους.

Μάλιστα θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσει η ΔΑΣ γιατί σε αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλους Δήμους, ψήφισαν τη χορήγηση ΜΑΠ σε χρήματα.

Όπως επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή τι θα γίνει τέλος πάντων με τα χρήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα ΜΑΠ του 2021, ώστε να αποδοθούν τους εργαζόμενους μέσα στο έτος.

Η θέση μας σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμός, είναι από καιρό γνωστή. Ο τρόπος λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων όσο και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Με τις τροποποιήσεις της Ν.Δ. στον Κλεισθένη, ενισχύεται περαιτέρω ο συγκεντρωτικός και αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του τοπικού κράτους, καθιστώντας τους εργαλεία εφαρμογής της κεντρικής εξουσίας στους Δήμους. Τη στιγμή λοιπόν που τα στρατόπεδα ολοένα και ξεκαθαρίζουν, θεωρούμε πως από την πλευρά μας πρέπει να παλέψουμε σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός ρεύματος αγώνα στην περιοχή μας.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις, τις διαφωνίες, την πολιτική αντιπαράθεση. Όμως, τοποθετήσεις που απλώς δυσφημούν μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, και βασίζονται κυριολεκτικά στο «τίποτα» είναι αχρείαστες.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει μπροστά του πολύ μεγάλες μάχες. πανδημία, δημόσια υγεία, εργασιακό νομοσχέδιο, ασφαλιστικό, πτωχευτικός νόμος, καταιγίδα στην εκπαίδευση και μάλιστα σε συνθήκες που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί με βία στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Η μάχη για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αυτές αναδιαρθρώσεις είναι μπροστά μας, και η Εκτός Σχεδίου, προσπαθήσαμε όλη αυτή  την περίοδο να κινηθούμε σε αυτή την λογική και έτσι θα πράξουμε και από εδώ και πέρα.

Αυτά είναι, κατά την γνώμη μας, τα προβλήματα που μπαίνουν μπροστά. Κι εκεί θα κριθούμε όλοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet