Στην 3η «Αttica Green Expo» ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Κοινωνία

Στην 3η «Αttica Green Expo» ο Δήμος Νέας Ιωνίας

Στην 3η «Αttica Green Expo» συμμετείχε ο Δήμος Νέας Ιωνίας, μια έκθεση που έχει ταυτιστεί ως έκθεση θεσμός για το περιβάλλον αφού αποτελεί σημείο συνάντησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολίτη και της νέας γενιάς. Φέτος, τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν αφιερωμένα στα άτομα με προβλήματα ακοής. Για πρώτη φορά η έκθεση αλλά και οι ίδιοι οι εκθέτες έβαλαν στο επίκεντρο τα παιδιά, τους μαθητές το μέλλον της χώρας μας. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους ψηφιακούς στόχους και τις προκλήσεις των δήμων, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορεί να είναι αποκομμένοι από την ευρύτερη στρατηγική στόχευση και τις προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων διεθνώς». Ανέπτυξε τη στρατηγική για τη Νέα Ιωνία, ενώ αναφέρθηκε και στη χρησιμότητα της τεχνολογίας «ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό». Ανέλυσε το σχέδιο του για την κινητικότητα, την υλοποίηση ελεγχόμενης στάθμευσης, τους τρόπους για να εξοικονομήσει ο Δήμος ενέργεια για το περιβάλλον, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο που έχει η συμμετοχικότητα και η συμπερίληψη που αποτελούν άλλωστε και τον πρωταρχικό στόχο του για τον δήμο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες .

Την έκθεση επισκέφθηκαν και δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα σχολεία της Νέας Ιωνίας, το 2ο, το 6ο, το 7ο και το 19ο Δημοτικό Σχολείο. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία.

Στο περίπτερο του Δήμου Νέας Ιωνίας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαρκείς στοχευόμενες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις δενδροφυτεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς στον Δήμο, αλλά να ενημερωθούν και για το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και προωθεί η νέα δημοτική αρχή. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την οικιακή κομποστοποίηση, τα εναλλακτικά συστήματα ανταποδοτικής χρέωσης τελών καθαριότητας – αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay As You Throw), την επιβράβευση κατοίκων και επιχειρηματιών της Νέας Ιωνίας με συμμετοχή τους σε ανταποδοτικά ενεργά προγράμματα διαχείρισης και διαλογής απορριμμάτων μέσω της κάρτας δημότη.

Αναλυτική ενημέρωση υπάρχει επίσης για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν την ενεργειακή αποτύπωση δημοτικών κτιρίων και δομών, εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών, λαμπτήρες led, χρήση ΑΠΕ. ενσωμάτωση αυτοματισμών, αναβάθμιση συστημάτων κεντρικού ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet