«Από τον Άννα στον Καϊάφα» οι γονείς για την έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού
Παπάγος - Χολαργός

«Από τον Άννα στον Καϊάφα» οι γονείς για την έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 η συνάντηση αντιπροσωπείας των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, 2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού και 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιο Ανδρώνη, στην οποία συμμετείχε και η αναπληρώτρια διευθύντρια, Αικατερίνη Παπαγιάννη.

Όπως ενημερώνουν οι εκπρόσωποι των γονέων, στη συνάντηση ζητήθηκαν διευκρινήσεις και εξηγήσεις για το αν προκύπτει αρνητική απάντηση στην επιστολή του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (όπου παρατίθεται αυτούσιο το απόσπασμα του Π.Δ. 79) στο ερώτημα του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, όπως αναφέρει ο δήμαρχος σε επιστολή του που τους κοινοποίησε, σχετικά με τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου για την πρωινή καθαριότητα των σχολείων, ως μια προσωρινή λύση που προτάθηκε στη διαμαρτυρία των συλλόγων στο δημαρχείο τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020.

Η απάντηση που έλαβαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, όπως αναφέρουν, ήταν ότι προφανώς η καθαριότητα σχετίζεται με τη λειτουργία του σχολείου και ότι αρμόδιο για να χορηγήσει σχετική άδεια στους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου, ώστε να μπορούν να εισέλθουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια του ωραρίου, είναι το αρμόδιο υπουργείο. Σε ερώτημα της αντιπροσωπείας αν, για παράδειγμα, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου ζητάει αντίστοιχη σχετική άδεια για αναγκαίες εργασίες συντήρησης στα σχολεία, η απάντηση της διεύθυνσης ήταν αρνητική. Εκ μέρους της διεύθυνσης επισημάνθηκε, επίσης, ότι εφόσον υπήρχε η βούληση, το πρόβλημα αυτό θα είχε λυθεί και ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι να αποστείλει συγκεκριμένα τα ονόματα των υπαλλήλων που σκοπεύει να διαθέσει στα σχολεία για έγκριση άδειας εισόδου τους στα σχολεία.

Οι εκπρόσωποι των γονέων ζήτησαν από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

  1. Να απαντήσει όλα τα παραπάνω γραπτώς και να μην παραθέτει απλώς το Π.Δ., που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να το ερμηνεύει κατά πως θέλει, ακόμα και ενάντια στην κοινή λογική, δηλαδή ότι η καθαριότητα δεν αφορά στη λειτουργία των σχολείων.
  2. Να ενεργήσει και η ίδια η διεύθυνση προς το υπουργείο που αναφέρει ότι είναι αρμόδιο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, έστω προσωρινά με αυτόν τον τρόπο.

Ο κ. Ανδρώνης απάντησε ότι εφόσον οι Ενώσεις καταθέσουν γραπτώς το αίτημά μας θα τους απαντήσει και γραπτώς, ωστόσο διευκρίνισε ότι η απάντηση θα επαναλαμβάνει το Π.Δ., ενώ στο υπουργείο θα κοινοποιήσει το πρόβλημα και θα ζητά τις ενέργειές του, χωρίς να προσδιορίζει τους τρόπους που μπορεί να βρεθεί λύση.

Στο σημείο εκείνο η αντιπροσωπεία τόνισε ότι καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για να βρεθεί λύση και ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις, με ερμηνείες, ασάφειες νόμων και αστερίσκων, που κάθε φορά επιστρατεύονται και το πρόβλημα παραμένει».

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των Συλλόγων επισκέφτηκε το υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διεύθυνσης Σπουδών Προγραμματισμού και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου παρέθεσε τα σχετικά έγγραφα. Η πρώτη απάντηση που έλαβε ήταν ότι σαφώς και η καθαριότητα των σχολείων έχει σχέση με τη λειτουργία τους και ότι οι υπάλληλοι του Δήμου θα μπορούσαν ήδη να έχουν αναλάβει εργασία στα σχολεία, χωρίς να απαιτείται σχετική άδεια, καθώς εξυπακούεται ότι η καθαριότητα έχει σχέση με τη λειτουργία του σχολείου.

Στα ερωτήματα της αντιπροσωπεία των γονέων γιατί ο δήμαρχος επικαλείται στην επιστολή του ότι η απάντηση του υπουργείου σε προφορική επικοινωνία ήταν αρνητική, καθώς και τι ακριβώς ισχύει από όσα μας απαντήθηκαν από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, οπότε θα βρίσκεται στο υπουργείο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Προγραμματισμού και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πολίτης.

Μετά από όλα τα παραπάνω οι Ενώσεις των γονέων επισημαίνουν:

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επίλυση του προβλήματος, έστω και προσωρινά, με τη μετακίνηση υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου στα σχολεία, είναι θέμα βούλησης των αρμοδίων να λύσουν το πρόβλημα (υπουργείο, διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοτική αρχή).

«Δεν δεχόμαστε να γινόμαστε “μπαλάκι” από τη μία υπηρεσία στην άλλη για να γίνει το αυτονόητο, να έχουν καθαρά σχολεία τα παιδιά μας σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

»Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και άμεσα να βρεθεί λύση 

  • Το υπουργείο, εάν και εφόσον χρειάζεται η έγκρισή του, να δώσει τη σχετική άδεια εισόδου στα σχολεία των υπαλλήλων του Δήμου και να νομοθετήσει ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να απαντήσει συγκεκριμένα και γραπτώς όσα προφορικά μας ανέφερε και να μην οχυρώνεται πίσω από ερμηνείες και ασάφειες νόμων.
  • Η δημοτική αρχή να μετακινήσει άμεσα τους υπαλλήλους καθαριότητας στα σχολεία και να μην εφευρίσκει και άλλα προσκόμματα και δικαιολογίες.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ενώσεις επισυνάπτουν το σχετικό αίτημα που αναμένουν να απαντηθεί γραπτώς από το υπουργείο Παιδείας (αρ. πρωτ. 18877/ 10-2-2020) και τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (αρ. πρωτ. 61/ 10-2-2020). Επίσης, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του υπουργείου να απαντηθεί η επιστολή που είχαν αποστείλει οι Σύλλογοι των Νηπιαγωγείων υπόψιν της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη με θέμα «Εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων» (αρ. πρωτ. 187707/ 28-11-2019).

Σημειώνεται ότι για το θέμα της καθαριότητας στον Δήμο, ανακοίνωση εξέδωσε και το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου – Χολαργού, την οποία και μπορείτε να διαβάσετε ακολούθως.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet