Για την Πόλη που μας Αξίζει: Δέσμευση για 12μηνη λειτουργία ΚΔΑΠ
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Για την Πόλη που μας Αξίζει: Δέσμευση για 12μηνη λειτουργία ΚΔΑΠ

Τη 12μηνη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών  (ΚΔΑΠ) στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού δεσμεύεται ότι θα θεσμοθετήσει η παράταξη Για την Πόλη που μας Αξίζει εφόσον εκλεγεί στη δημοτική αρχή του Δήμου.

Η παράταξη, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Τίγκα, επισημαίνει σχετικά με τα ΚΔΑΠ:

Στο ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε είναι απαραίτητο η δημοτική Αρχή να αποδεικνύει με πράξεις το ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της για τους όλους τους δημότες, καθώς και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των πιο αδύναμων.

Από τους πιο σημαντικούς τομείς τέτοιων δράσεων είναι η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Πρόκειται για μια δράση συμπληρωματική της σχολικής λειτουργίας, με επέκταση του ωραρίου και ταυτόχρονη εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα τα ΚΔΑΠ λειτουργούν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ κατά την περίοδο που είναι ανοιχτά τα σχολεία, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ.

Δυστυχώς στον Δήμο μας το ΚΔΑΠ λειτουργεί για πολύ περιορισμένο διάστημα, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου.

Σκοπός της λειτουργίας των ΚΔΑΠ είναι η «δημιουργική απασχόληση παιδιών, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων».

Επομένως, όλοι οι μαθητές ηλικίας 5 – 12 ετών που φοιτούν στα ΚΔΑΠ, μπορούν να απασχοληθούν σε σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον Δήμο. Για παράδειγμα, δύναται να υπάρχουν παιδαγωγικές ενασχολήσεις με επίβλεψη για την πρόοδο στο σχολείο, θεατρικό παιχνίδι, αλλά και «άνοιγμα» σε δραστηριότητες μουσικές και αθλητικές.

Το κόστος του προγράμματος για όσες μητέρες επιλέχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Ζωής» είναι μηδενικό. Υπάρχουν, όμως, και παιδιά οι γονείς των οποίων δεν επελέγησαν ή δεν υπέβαλλαν αίτηση, αλλά διάλεξαν να πληρώσουν, ένα μικρό χρηματικό ποσό. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε άλλους Δήμους το ποσό αυτό είναι της τάξεως των 13 – 20 Ευρώ το μήνα.

Ο Κώστας Τίγκας επικεφαλής της παράταξης Για την Πόλη που μας Αξίζει και τα στελέχη της επισημαίνουν τη σημασία της 12μηνης λειτουργίας του ΚΔΑΠ που θα  έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των οικογενειών, τη βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών και την αύξηση της απασχόλησης.

Η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου χρειάζεται σημαντική ενίσχυση και σίγουρα δεν θα πρέπει να εξαντλείται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στη Δημοτική Ιματιοθήκη. Χρειάζεται να εμπλουτιστεί και με άλλες πραγματικά πρωτοπόρες Κοινωνικές Δομές, όπως το Κοινωνικό Εστιατόριο, ο Ξενώνας Αστέγων, τα δωρεάν γεύματα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Αποτελεί δέσμευσή μας ότι η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου θα ενισχυθεί ουσιαστικά και θα αποτελέσει πρότυπο για όλους τους δήμους της Ελλάδας. Για εμάς η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια όμορφη λέξη για να εμπλουτίζει προεκλογικές ομιλίες, αλλά μία ανθρώπινη αξία που μας χαρακτηρίζει ως παράταξη και ως ανθρώπους. Στόχος μας «Μια ανοιχτή κοινωνία  αλληλεγγύης, προς όφελος της ανήμπορης κοινωνίας».

Η δέσμευσή μας

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θεσμοθετούμε άμεσα τη 12μηνη λειτουργία του πρωτοποριακού θεσμού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στον Δήμο μας για όλες τις οικογένειες.

Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet