Για την Πόλη που μας Αξίζει: Υποστήριξη γυναίκας – μάνας με τη φύλαξη παιδιών το Σ-Κ
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Για την Πόλη που μας Αξίζει: Υποστήριξη γυναίκας – μάνας με τη φύλαξη παιδιών το Σ-Κ

Τον θεσμό «Υποστήριξη γυναίκας – μάνας με τη φύλαξη παιδιών το Σ-Κ» ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει η παράταξη Για την Πόλη που μας Αξίζει» σε περίπτωση που εκλεγεί δημοτική αρχή στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η παράταξη, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας Τίγκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Γιορτάζουμε και τιμούμε τη διεθνή ημέρα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Είναι μέρα γιορτής στον δυτικό κόσμο για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις των γυναικών στην κοινωνία. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή όχι μόνο η πολιτική σημασία του εορτασμού αλλά και το αίτημα της υποστήριξης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η διεθνής ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών καθιερώθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες επιδίωκαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ελληνική κοινωνία υπήρξε, διαχρονικά, πρωτοπόρος στην αναγνώριση και νομοθετική στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών. Κατά τον 20ό αιώνα, όταν σε άλλες χώρες της δύσης το γυναικείο κίνημα ήταν έντονο, ιδιαίτερα για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1930, έκανε το μεγάλο βήμα.

Η πρώτη λοιπόν ουσιαστική νομοθετική ενέργεια έγινε το 1930  από την κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου, όταν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες με πολύ περιοριστικούς όρους:

  • Μόνο για τις δημοτικές εκλογές.
  • Μόνο να εκλέγουν οι γυναίκες, όχι να εκλέγονται.
  • Μόνο για όσες ήξεραν γράμματα.
  • Μόνο για όσες είχαν ηλικία πάνω από 30 χρόνια.

Οριστικά το θέμα λύθηκε με το Σύνταγμα του 1952. Στη δεκαετία του 1950 η κοινωνία μας ανέδειξε την πρώτη βουλευτίνα, την Ελένη Σκούρα, και την πρώτη υπουργό, τη Λίνα Τσαλδάρη. Σήμερα τα πολιτικά κόμματα συναγωνίζονται για την προώθηση γυναικών στην πολιτική ζωή. Αλλά το βασικό πρόβλημα προστασίας της γυναίκας  – μητέρας παραμένει άλυτο προς μεγάλη ζημία της κοινωνίας.

Αναλογιζόμαστε τη σημαντικότητα του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα και ισονομία, από την εποχή του Διαφωτισμού ως σήμερα και θεωρούμε δίκαιο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι τομείς της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, όπου η προσφορά των γυναικών προφανώς προηγείται των ανδρών.

Η τόσο σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει σήμερα ότι δηλαδή δεν προστατεύεται η γυναίκα ως μητέρα εργαζόμενη, με σοβαρές συνέπειες σε επίπεδο ατομικό και κοινωνικό, έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις. Θα λέγαμε για τις μελλοντικές κοινωνίες, αν αυτές δεν αναγνωρίσουν έγκαιρα ειδικά δικαιώματα για τη γυναίκα ως πιθανή μητέρα πριν από τον γάμο και ως μητέρα για κάποια χρόνια μετά την τεκνοποιία, ως την ώρα που τα παιδιά της θα πάνε σχολείο, τούτο θα σημάνει κοινωνική ολίσθηση.

Δυστυχώς, δικαιώματα που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως κεκτημένα για τις γυναίκες, έχουν πληγεί από τις αλλαγές που επέφερε η κρίση. Είναι ανάγκη λοιπόν, να αποκτήσει και πάλι νόημα η ισότητα των φύλων. Και εδώ το βάρος πέφτει και πάλι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία, όλα αυτά τα χρόνια, ανέλαβε με επιτυχία τον κοινωνικό της ρόλο.

Ο Κώστας Τίγκας, επικεφαλής της παράταξης και τα στελέχη της Για την Πόλη που μας Αξίζει εύχονται Χρόνια Πολλά στη Γυναίκα, από την οποία «πηγάζει τα κρείττω», όπως απάντησε η Κασσιανή στον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ότι δηλαδή «από τη γυναίκα πηγάζουν τα πιο μεγάλα αγαθά».

Επειδή πιστεύουμε ότι οι επετειακές εορτές αποκτούν νόημα μόνο όταν βελτιώνουμε την υφιστάμενη πραγματικότητα και δεδομένου ότι η παράταξή μας διαχρονικά είναι κοντά στον δημότη και τα προβλήματά του, σύντομα θα εξαγγείλουμε έναν νέο θεσμό για την υποστήριξη και ελάφρυνση της γυναίκας – μητέρας κατά το Σαββατοκύριακο.

Ο νέος θεσμός με την επωνυμία «Υποστήριξη γυναίκας – μάνας με τη φύλαξη παιδιών το Σ-Κ» δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες – μάνες να εμπιστεύονται σε παιδικό σταθμό του Δήμου τα παιδιά τους κατά το Σαββατοκύριακο (Σ-Κ), έχοντας με αυτό τον τρόπο κερδίσει πολύτιμο χρόνο για τις άλλες υποχρεώσεις τους.

Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2019
Powered by Wisenet