Ηλεκτρολογικό «αλαλούμ» στα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού
Κοινωνία

Ηλεκτρολογικό «αλαλούμ» στα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού

Νέο (και… μεγαλύτερο) επεισόδιο προστέθηκε στη σύγκρουση μεταξύ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου για τα πιστοποιητικά ηλεκτρολογικής εγκατάστασης των σχολείων. Με νέα της ανακοίνωση, η Ένωση καταγγέλλει ότι, με βάση τις έρευνές της και τα στοιχεία που μπόρεσε να βρει, ακόμα 8 σχολεία δεν έχουν την απαραίτητη εκ του νόμου ΥΔΕ και ότι «με προφορική τοποθέτηση της προέδρου της σχολικής επιτροπής β’βάθμιας, κανένα Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου δεν έχει ενεργή ΥΔΕ». Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του Δήμου και την προσπάθειά του να υποβαθμίσει το θέμα (συνημμένο σχετικό έγγραφο στο τέλος του άρθρου).

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αναδείχθηκε από την απουσία πιστοποιημένης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο συγκρότημα 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού.

Ακολουθεί πλήρης η νέα ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παπάγου – Χολαργού:

«Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις και τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής. Μετά από πάνω από ένα χρόνο λοιπόν, μερικές αναπάντητες επιστολές, παιχνίδι με τις λέξεις και κάνοντας μας γαϊτανάκι στις διάφορες υπηρεσίες και επιτροπές του Δήμου, έρχεται στην επιφάνεια η πραγματικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του Δήμου λειτουργεί χωρίς κανένα πιστοποιητικό Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης.

Χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία, μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα σχολεία που όχι απλά δεν έχουν ενεργή ΥΔΕ, αλλά και η τελευταία έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός του 1ου Δημοτικού Χολαργού που η ΥΔΕ του είναι ληγμένη από το 1984, στα υπόλοιπα σχολεία που καταφέραμε να βρούμε στοιχεία έχουμε:

 • 1ο Δημοτικό Παπάγου – ληγμένη ΥΔΕ από 1/1/1984
 • 1ο Νηπιαγωγείο Παπάγου – ληγμένη ΥΔΕ από 4/12/2010
 • 2ο Νηπιαγωγείο Παπάγου (κεντρικό κτήριο οδού Αργυροκάστρου) – ληγμένη ΥΔΕ από 26/1/2007
 • 2ο Νηπιαγωγείο Παπάγου (παράρτημα οδού Μπλέσσα) – ληγμένη ΥΔΕ από 4/9/2009
 • 3ο Νηπιαγωγείο Παπάγου – ληγμένη ΥΔΕ από 14/9/2019
 • 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού – ληγμένη ΥΔΕ από 8/10/2020
 • 6ο Δημοτικό Χολαργού – ληγμένη ΥΔΕ από 4/2/2007

Επιπλέον, το 1ο Λύκειο Χολαργού παραλήφθηκε ενεργειακά αναβαθμισμένο στις 31/1/2022, χωρίς ΥΔΕ. Σύμφωνα μάλιστα με προφορική τοποθέτηση της προέδρου της σχολικής επιτροπής β’βάθμιας, κανένα Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου δεν έχει ενεργή ΥΔΕ.

Μετά από τουλάχιστον 3 επιστολές μας (ΑΡ.ΠΡΩΤ.4103/21 Φεβρουαρίου 2023, ΑΡ.ΠΡΩΤ.10854/15 Μαίου 2023, ΑΡ ΠΡΩΤ 7777 3/4/2024) και υπενθυμίσεις, λάβαμε μόνο αόριστες απαντήσεις για το πόσο καλά συντηρούνται τα σχολεία μας. Στις επίσημες απαντήσεις και ανακοινώσεις του Δήμου αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ΥΔΕ είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια, μπροστά στο θεσπέσιο έργο που γίνεται στα σχολεία μας.

Όμως:

 1. Η υποχρεωτικότητα της ΥΔΕ ορίζεται με νόμο από τη δεκαετία του ’60 που επικαιροποιήθηκε στη δεκαετία του 2000, χωρίς να αλλάξει κάτι στην υποχρεωτικότητα έκδοσής της.
 2. Παρότι στις ανακοινώσεις της η Δημοτική Αρχή υποβίβαζε τη σπουδαιότητα της ΥΔΕ, εκτός Ημερησίας Διάταξης στη συνεδρίαση της Σχολικής επιτροπής α’βάθμιας και εντός στην αντίστοιχη της β’βάθμιας ενέταξε και ενέκρινε κονδύλι για άμεση έκδοση, ως όφειλε.
 3. Όσες φορές η Ένωση Γονέων ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσουν μαζί περισσότερα από αυτά που ορίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις της πολιτείας (πχ στη χρηματοδότηση, στην καθαριότητα, στις συμβάσεις τον υπαλλήλων γενικών καθηκόντων), πάντα εισέπραττε ένα κάθετο όχι και η Δημοτική Αρχή κρυβόταν πίσω από τα περιθώρια που της έδινε ο νόμος. Τώρα αλά κάρτ τον θεωρεί περιττό.
 4. Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή κάνει λόγο για “ολιγομελείς ομάδες ανθρώπων που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης”. Να αναφέρουμε στη Δημοτική Αρχή λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει ήδη γίνει τουλάχιστον από έξι Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και από την Ένωση Γονέων. Μάλιστα, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού είχε την ομόφωνη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης του μεγαλύτερου σχολείου Α’βάθμιας του Δήμου. Ο χαρακτιρισμός ως “ομάδα ανθρώπων” για όλους αυτούς τους φορείς που εκπροσωπούν “χιλιάδες ανθρώπους” είναι ιδιαίτερα προσβλητικός και υποβιβάζει το θεσμό της εκπροσώπησης των γονέων στα Συλλογικά Όργανα. Όπως εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τη Δημοτική Αρχή σαν “ομάδα ανθρώπων που πάνε στο Δημαρχείο και ψηφίζουν” αλλά με το σεβασμό που της αρμόζει, το ίδιο περιμένουμε να μας αντιμετωπίζει και η Δημοτική Αρχή. Αναμένουμε λοιπόν μία διορθωτική ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει σε ποια “ομάδα ανθρώπων” αναφέρεται.

Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει ότι αν δεν αντιδρούσε αυτή η “ομάδα ανθρώπων”, δε θα έτρεχε να εγκρίνει κονδύλια και να εκδόσει τις ΥΔΕ σε λίγες μόνο μέρες, κάτι που Δημοτική Αρχή και Πολιτεία είχαν “αμελήσει” για 40 χρόνια σε κάποια σχολεία!

Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει ότι στις ασαφείς απαντήσεις που έστειλε προς τον Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Χολαργού και που ανέφερε ότι καθημερινά κάνει ελέγχους στα σχολεία, όταν μπήκε σε διαδικασία έκδοσης νέων ΥΔΕ, απαιτήθηκαν δύο νέες εργασίες, που οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου που ξημεροβραδιάζονται στα σχολεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν είχαν μεριμνήσει να κάνουν. Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι “οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων δίνουν καθημερινά το παρών, το οποίο είναι πιο ουσιαστικό από τη βεβαίωση”. Καμία παρουσία (εφόσον αυτή υπάρχει) και καμία διαβεβαίωση (προφορική ή γραπτή) δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Αλλιώς, δε θα υπήρχε λόγος να προβλέπονται τα σχετικά έγγραφα. Ούτε μπορεί κανένας αρμόδιος να υπεκφεύγει με λεκτικές ακροβασίες των ευθυνών του, επειδή δεν έχει το θάρρος να τις παραδεχτεί…

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, η στοχοποίηση “ομάδων ανθρώπων” ή και προέδρων Συλλόγων σε παλαιότερες ανακοινώσεις, η ασάφεια στις απαντήσεις, ή και η μη απάντηση καθόλου είναι πάγιες τακτικές που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, αντί να παραδεχτεί την εγκληματική αμέλειά της και να φροντίσει να ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους και στη συνέχεια να απολογηθεί στους γονείς.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Ένωσης στις σχολικές επιτροπές κατέθεσαν σαφή ερωτήματα, ζητώντας να μάθουν τις ενεργές ΥΔΕ και οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όλων των σχολείων του Δήμου και η απάντηση που λάβαμε έως τώρα μόνο από τη σχολική επιτροπή α΄βάθμιας ανέφερε γενικά ότι έχει ληφθεί απόφαση να γίνουν οι έλεγχοι, χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας».

Παρέμβαση και καταγγελίες από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση επί του θέματος κάνουν και οι γονείς του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, οι οποίοι εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία και θυμό, για το γεγονός πως το σχολείο μας, όπως και τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου, δεν έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί εδώ και χρόνια (έως και 40 χρόνια, όπως το σχολείο μας) ως προς την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών τους εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, «βάζουν στο τραπέζι» και άλλα προβλήματα του σχολείου τους, όπως η γειτνίαση σχολικής
αίθουσας με λέβητα αερίου, επικίνδυνοι τάπητες, προαύλια που πλημμυρίζουν, ελεύθερες προσβάσεις σε μέρη
ακατάλληλα για νήπια κ.ά., για τα οποία έχουν ενημερώσει -όπως υποστηρίζουν- αρμοδίως με επιστολές, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα κάποια απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή.

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού:

Νεότερη ενημέρωση: 20/4

Παρέμβαση και από την Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής

Το θέμα έφθασε και στην Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, η οποία με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, μεταξύ άλλων, ζητά, με ευθύνη του υπουργείου και των δήμων, την άμεση διενέργεια ελέγχων σε όλα τα σχολεία του συνόλου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet