Οργανώσεις Χολαργού Παπάγου ΚΚΕ – ΚΝΕ: «Νταηλίκια» στους μαθητές από τον δήμαρχο
Κοινωνία

Οργανώσεις Χολαργού Παπάγου ΚΚΕ – ΚΝΕ: «Νταηλίκια» στους μαθητές από τον δήμαρχο

Ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει «προβοκατόρικες καταστροφές για να συκοφαντήσει τους αγώνες και τα αιτήματα μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας» κατηγορούν τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού οι Οργανώσεις Χολαργού Παπάγου ΚΚΕ – ΚΝΕ. Αφορμή οι δηλώσεις του κ. Ηλία Αποστολόπουλου, μετά τις ζημιές και τις κλοπές που σημειώθηκαν σε σχολεία του Δήμου στη διάρκεια των πρόσφατων καταλήψεων, ότι θα ζητήσει να πληρώσουν αυτοί που είχαν την ευθύνη των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, στις ανακοινώσεις τους οι Οργανώσεις αναφέρουν:

«Με ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια: Και καμία ευθύνη δεν έχει για τις καταστροφές και την αποκατάστασή τους η δημοτική αρχή, και στιγματίζει όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί αφού τον ταυτίζει με τους βανδάλους, θωρακίζοντας τις κυβερνήσεις και τις τοπικές εξουσίες απέναντι στον αγωνιζόμενο “εχθρό”, και σιωπά ή απαξιώνει με τη συκοφαντία τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, και κάνει πρόβα την πολιτική του “αυτόνομου” σχολείου που ψάχνει να βρει δικούς του πόρους.

Η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου συκοφαντεί και προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον διεκδικεί και αγωνίζεται, να τρομοκρατήσει τους μαθητές με εισαγγελείς και αστυνομία, τσουβαλιάζοντάς τους με ανεγκέφαλους, προβοκάτορες, κλέφτες, που κάνουν απαράδεκτες καταστροφές.

Μήπως ισχύει ό,τι και με τις κυβερνήσεις; Ότι δηλαδή χρησιμοποιούν τις καταστροφές (τους καταστροφείς δεν τους βρίσκουν ποτέ) για να συκοφαντήσουν αυτούς που διεκδικούν. Το χειρότερο όμως που να κάνει η δημοτική αρχή είναι ότι πίσω από το δήθεν “να πληρώσουν αυτοί που τα έσπασαν και τα έκλεψαν”, στην πράξη προσπαθεί να εκφοβίσει γονείς και μαθητές, απειλώντας την πλειοψηφία των μαθητών που αποφάσισαν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σχολείο, να πληρώσουν από την τσέπη τους για καταστροφές και κλοπές που έκαναν κάποιοι, και ενώ είναι της δημοτικής αρχής ευθύνη η φύλαξη των σχολείων.

Τώρα θυμήθηκαν και τη φασιστικής έμπνευσης πρακτική των συλλογικών αντιποίνων. Όπως η κυβέρνηση θέσπισε ότι όταν σε μία διαδήλωση κάποιος προβοκάτορας τα σπάσει, δεν είναι ευθύνη της
πολιτείας να βρει ποιος και να πληρώσει, αλλά θα πληρώσουν οι διαδηλωτές γενικά.

Ταυτόχρονα, με πρόσχημα τις καταστροφές επιδιώκουν να εμπεδώνεται ουσιαστικά η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότητη των σχολείων, όπως προωθείται με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και στόχο έχει την προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής μετατροπής των σχολείων σε επιχειρήσεις και των σχολικών συμβουλίων σε κυνηγούς χορηγών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες
των σχολείων.

Γι’ αυτό και από την αρχή το μόνο που έκανε η δημοτική αρχή ήταν με εκπροσώπους της να εκβιάζει τους μαθητές που με γενικές συνελεύσεις αποφάσιζαν δημοκρατικά τι θα κάνουν, ότι θα στείλει την αστυνομία και ότι είναι παράνομοι. Η στάση της καθορίστηκε από τον χαρακτηρισμό των μαθητών ως “παράνομων”, από την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Ποιος νόμος τους λέει ότι τα σχολεία δεν φυλάσσονται στις καταλήψεις και δεν αποκαθίστανται με
κρατική χρηματοδότηση. Έχουν ολόκληρη την ευθύνη γιατί λόγω της υποχρηματοδότησης ελάχιστα
σχολεία έχουν φύλαξη ειδικά το βράδυ και βανδαλίζονται όλο τον χρόνο.

 • Γι’ αυτό χρεώνεται η δημοτική αρχή την αποτυχία της να προστατέψει τα σχολεία, ακόμα περισσότερο αφού γνώριζε από τα κανάλια, που έχει πιάσει στασίδι, για τη δράση διάφορων περιθωριακών και φασιστικών ομάδων, π.χ. στη Θεσσαλονίκη και αλλού, που περιδιαβαίνουν τις σχολικές μονάδες και προκαλούν καταστροφές, προπηλακισμούς αγωνιζόμενων μαθητών.
 • Γι’α αυτό δεν κάλεσε τους μαθητές να συζητήσει, να τους στηρίξει στην οργάνωση του αγώνα τους,
  να στηρίξει τα αιτήματά τους.
 • Γι’ αυτό δεν συζήτησε με τους μαθητές πώς θα εξασφαλιστεί να μην γίνουν ζημιές στο σχολείο. Δεν τους πρότεινε να φυλάσσεται το σχολείο το βράδυ από τον Δήμο, για να μην γίνουνε κλοπές από εξωσχολικούς.
 • Γι’ αυτό οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής είχαν στόχο της παρουσίας τους και την επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ, του ΚΚΕ, που προσπάθησαν να ακούσουν τα αιτήματα των παιδιών, να ζητήσουν να τηρηθούν οι μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες για να αποφασίσουν τον αγώνα τους, να τον περιφρουρήσουν από προβοκάτσιες. Αλλά αυτό ενοχλούσε.

Όλη η σχολική κοινότητα και οι συλλογικοί της φορείς, έτσι και στον Δήμο μας, ανησυχεί για
την πανδημία και την παιδεία που νοσεί και διεκδικεί:

 • Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων τμημάτων.
 • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Γιατί και στον Δήμο μας λήγουν συμβάσεις προσωπικού σε λίγες μέρες, λείπουν καθηγητές και δεν διδάσκονται μαθήματα ακόμα και εξεταζόμενα στις πανελλαδικές.
 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
 • Δωρεάν rapid & μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών.
 • Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία.
 • Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυση της τελευταίας. Ειδικά για τον Δήμο μας πλήρη στελέχωση του τοπικού ΠΕΔΥ που έχει αποδεκατιστεί από γιατρούς.
 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πετάει χιλιάδες έξω από τις σχολές και τους στέλνει στα “ισότιμα” κολέγια για τα οποία δεν ισχύει η ΕΒΕ.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Η δημοτική αρχή, ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση, ήταν και είναι σταθερά αντίθετη σε αυτές τις διεκδικήσεις, περικόπτοντας και εκείνη όσο μπορεί δαπάνες που είναι υποχρεωμένη να κάνει για τα σχολεία.

Υ.Γ.: Εκεί, στα διάφορα κανάλια και ραδιόφωνα που περιδιαβαίνει τις τελευταίες μέρες ο δήμαρχος, διακηρύσσοντας ότι θα απαιτήσει να πληρώσουν οι γονείς και οι μαθητές, ας ζήταγε και υπαλλήλους γενικών καθηκόντων να έρθουν στα σχολεία τώρα που λήγουν οι συμβάσεις τους, ας ζήταγε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για να μην πληρώνουν αναλώσιμα οι γονείς στους παιδικούς σταθμούς, ας…..

Αλλά τι λέμε; Με την κυβέρνηση και τους υπουργούς που συναγελάζεται συχνά-πυκνά, “τσάι και συμπάθεια”. Τα “νταηλίκια” τα κρατάει για τους αγωνιζόμενους μαθητές…».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet