Πρόβλημα αιθουσών στα συστεγαζόμενα 1ο Δημοτικό και 6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού: Μιας κακής απόφασης, μύριες έπονται…
Κοινωνία

Πρόβλημα αιθουσών στα συστεγαζόμενα 1ο Δημοτικό και 6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού: Μιας κακής απόφασης, μύριες έπονται…

Πέντε ώρες κράτησε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, σχετικά με το θέμα διάθεσης αιθουσών σε συστεγαζόμενα σχολεία, εντός του σχολικού συγκροτήματος επί της Λ. Περικλέους 51-53. Η αίθουσα είχε κατακλυστεί από εκπροσώπους του συλλόγου διδασκόντων, εκπροσώπων συλλόγων γονέων και πολλούς γονείς, από το 1ο Δημοτικό και το 6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού, που είναι τα συστεγαζόμενα σχολεία στον προαναφερόμενο χώρο, οι οποίοι αγωνιούσαν για το πώς θα… κυλήσει η φετινή σχολική χρονιά, που μόνο απρόσκοπτα δεν ξεκίνησε.

Η προϊστορία της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου, όταν η διοίκηση του δημάρχου, Ηλία Αποστολόπουλου, έφερε προς ψήφιση ουσιαστικά την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για την παραχώρηση αίθουσας στο συστεγαζόμενο με το 1ο Δημοτικό, 6ο Νηπιαγωγείο, προκειμένου να απορροφηθούν τα 25 παιδιά της Α’ τάξης Δημοτικού που… περίσσευαν, μετά την απόφαση να δημιουργηθεί 4ο τμήμα στο ήδη υπερ-κορεσμένο Δημοτικό. Τα δε παιδιά του Νηπιαγωγείου, που μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη αίθουσα, η πρόταση έλεγε να «μετακομίσουν» σε μία από τις τρεις αίθουσες που είναι για το διδακτικό προσωπικό!

Παρά τη σαφή αντίθεση του δημάρχου στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αγνόησε τη δική του αντιπρόταση για μοίρασμα των μαθητών σε κοντινά σχολεία, ώστε να μην χρειασθεί να διαταραχθεί η καθημερινότητα στο προαναφερόμενο σχολικό συγκρότημα, επέμενε στην ψήφισή της ως «τη μόνη εφικτή λύση», έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, κυρίως με την εγγραφή των μαθητών στην Α’ τάξη του 1ου Δημοτικού Χολαργού. Η πρόταση είχε περάσει κατά πλειοψηφία, αφού μεγάλο μέρος των λοιπών παρατάξεων είχε εκφράσει σαφή διαφωνία με την προτεινόμενη λύση.

«Κόλλησε» η προηγούμενη απόφαση

Όμως, τελικώς ούτε αυτή η απόφαση πέρασε, αφού τα 7 νήπια που ήταν να μεταφερθούν στην αίθουσα διδασκόντων του Νηπιαγωγείου έγιναν στην πορεία 18, οπότε η αίθουσα κρίθηκε ακατάλληλη.

Έτσι, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας επανήλθε με νέα πρόταση, η οποία είναι να ενοποιηθούν τα γραφεία της διευθύντριας και υποδιευθύντριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου και να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά του 4ου τμήματος της Α’ τάξης Δημοτικού, που αυτή τη στιγμή κάνουν μάθημα στον 2ο όροφο του σχολείου. Τα δε γραφεία να μεταφερθούν στην τάξη του 2ου ορόφου.

Αυτήν ακριβώς την απόφαση έφερε στη συνεδρίαση της Τετάρτης η διοίκηση, λέγοντας ότι θα πρέπει να ψηφισθεί, εκτός κι αν υπάρξει άλλη «εφαρμόσιμη» πρόταση από κάποιον φορέα ή δημοτική παράταξη. Όπως ξεκαθάρισε εξ αρχής ο δήμαρχος, «δεν θα φύγουμε απόψε από εδώ, όσες ώρες και να χρειασθούν, χωρίς να πάρουμε μια απόφαση, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από αύριο το πρωί».

Διχασμένη η σχολική κοινότητα

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας γύρος τοποθετήσεων, στον οποίο συμμετείχαν η διευθύντρια, η υποδιευθύντρια και εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού, η προϊσταμένη του 6ου Νηπιαγωγείου, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων των δύο σχολείων, αλλά και μεμονωμένοι γονείς, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Παπάγου – Χολαργού και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής». Ένας διάλογος που έδειξε ότι το πρόβλημα έχει διχάσει την τοπική σχολική κοινότητα, αποκαλύπτοντας το χάσμα μεταξύ διδασκόντων και γονέων, αλλά και ανάμεσα στους γονείς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αποδόθηκαν ευθύνες στη διευθύντρια του Δημοτικού, ότι δεν αρνήθηκε εξ αρχής προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας τη δημιουργία 4ου τμήματος, από τη στιγμή που δεν υπήρχε διαθεσιμότητα αίθουσας στο σχολείο, κάτι που δεν δέχθηκε η ίδια, λέγοντας είναι δημόσια υπάλληλος και δεν μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση της εντολής. Η ίδια πρότεινε, αντί της ενοποίησης των γραφείων της ίδιας και της υποδιευθύντριας, να μετασχηματισθεί η αίθουσα σίτισης σε διδακτήριο, και να μεταφερθούν εκεί τα νήπια. Την πρόταση απέρριψαν οι γονείς, οι οποίοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι για να χωρέσουν οι μαθητές στα σχολεία του Δήμου, ήδη έχουν καταργηθεί αίθουσες ειδικών χρήσεων, ακόμη και αυτές της ένταξης.

Έλλειμμα σχολικής στέγης

Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, επεκτάθηκε στην έλλειψη σχολικής στέγης στον Δήμο, με τους γονείς να παρουσιάζουν μια μελανή εικόνα, την οποία ο δήμαρχος θεώρησε υπερβολική, παραθέτοντας τους σχετικούς αριθμούς μαθητών ανά τάξη, που -όπως υποστήριξε- δεν δικαιολογεί τις «υπερβολικές τοποθετήσεις», περί «σαρδελοποίησης» των μαθητών. Ωστόσο και ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζονται νέα σχολεία, κάτι για το οποίο η δημοτική αρχή «παλεύει εδώ και χρόνια», αλλά και πιέζοντας προς την πλευρά της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., η οποία και έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Τοποθέτηση που δεν φαίνεται να ικανοποίησε μερίδα των γονέων, αλλά και δημοτικούς συμβούλους των λοιπών παρατάξεων, που αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης. Μάλιστα, εξέφρασαν τον φόβο τους ότι η προτεινόμενη λύση από πλευράς διοίκησης δεν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, ενώ όσο θα περνούν τα χρόνια, το πρόβλημα απορρόφησης μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου θα μεγεθύνεται. Παρατέθηκαν, μάλιστα, και αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός του σχολικού πληθυσμού στον Δήμο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην υπόθεση του Πολωνικού Σχολείου, η μίσθωση του οποίου λήγει στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και, όπως είπε ο δήμαρχος, ήδη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα φέρει τη σύμβαση προκήρυξης διαγωνισμού για την ενοικίασή του, προκειμένου να προστεθούν στο δυναμικό του Δήμου άλλες 14 σχολικές αίθουσες. Ωστόσο, η δημοτική σύμβουλος Νατάσσα Χαμηλοθώρη (#με τον Νικήτα) μετέφερε την πληροφορία ότι το Πολωνικό Σχολείο έχει συμβόλαιο που προβλέπει παράταση 1 χρόνου στη μίσθωση, την οποία και προτίθεται να αξιοποιήσει.

Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων

Από πλευράς των λοιπών παρατάξεων τα «πυρά» δεν κατευθύνθηκαν μόνο προς την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, αλλά και της διοίκησης του Δήμου, την οποία θεώρησαν συνυπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Δημήτρης Τούτουζας

Ειδικότερα, εκ μέρους της παράταξης Συν-Πόλις, ο επικεφαλής της, Δημήτρης Τούτουζας, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή τόσο για τη μη υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, όσο και για το γεγονός ότι έχει καταστήσει τον Δήμο και το Σώμα «ουρά» των όσων επιθυμεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας. Μάλιστα, κατέθεσε ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην ληφθεί απόφαση, αλλά να υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης, με την παρουσία των υπευθύνων της παραπάνω Διεύθυνσης, ώστε να ξεκαθαριστούν τα πράγματα (σ.σ.: η πρόταση καταψηφίστηκε από το Σώμα).

Νατάσσα Χαμηλοθώρη

Από την παράταξη #με τον Νικήτα, η κ. Ν. Χαμηλοθώρη είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε φθάσει στον γκρεμό κι ετοιμαζόμαστε για ελεύθερη πτώση», θυμίζοντας στον δήμαρχο ότι τον προειδοποιούσε από την πρώτη θητεία του για το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ενώ εκείνος «αδρανούσε». Μάλιστα, συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι ο δήμαρχος «οδήγησε στον γκρεμό» και τη σχολική κοινότητα και ότι πρέπει «να ζητήσει ένα συγγνώμη τουλάχιστον από τα παιδιά». Επί του θέματος, τάχθηκε με την πρόταση της διευθύντριας του Δημοτικού, «μόνο για φέτος», όπως είπε, βάζοντας ως προϋπόθεση να βρεθεί άμεσα κατάλληλος χώρος ώστε να «αυτονομηθεί» το 6ο Νηπιαγωγείο.

Αντώνης Ρεκλείτης και Γιώργος Ρεμούνδος

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ρεμούνδος μίλησε για «διαρκή υποχωρητικότητα» της διοίκησης του Δήμου, η οποία δέχεται να κάνει «εκπτώσεις» σε ό,τι αφορά τα σχολεία, αντί να πιέσει ώστε να διεκδικήσει λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Επίσης, εξέφρασε την αντίρρησή του στο μοίρασμα των μαθητών σε γειτονικά σχολεία, ζητώντας από τον Δήμο και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας «να κόψουν τον λαιμό τους και να λύσουν το θέμα που δημιούργησαν». Τέλος, ζήτησε από γονείς και εκπαιδευτικούς να ενωθούν σε ένα κοινό και δυναμικό μέτωπο διεκδίκησης και όχι να στρέφονται ο ένας απέναντι στον άλλον. Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης, Αντώνης Ρεκλείτης, δεσμεύτηκε ότι σε προσεχή συνεδρίαση του Σώματος θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στον Δήμο.

Δήμαρχος: Εντάξει για όλα φταίω εγώ – Ας προχωρήσουμε τώρα σε λύση

Ηλίας Αποστολόπουλος

Με την παραπάνω φράση σχολίασε ο δήμαρχος την κριτική από τους εκπροσώπους των λοιπών παρατάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι «απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει υπεύθυνα να λάβει μια απόφαση».

Ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τις ενστάσεις του στον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, όσο και η διεύθυνση του 1ου Δημοτικού, χαρακτήρισε ως «μύθο» τις γεμάτες τάξεις στα σχολεία του Δήμου, τόνισε ότι τα στελέχη της διοίκησης καταβάλλουν καθημερινή προσπάθεια για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία νέων σχολείων, ενώ πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια εκδηλώνεται από ορισμένους διευθυντές και δασκάλους Δημοτικών στα συστεγαζόμενα σχολεία «μια τάση ενόχλησης» απέναντι στα Νηπιαγωγεία.

Ο δήμαρχος ζήτησε να μην «απαξιώνονται» τα σχολεία του Δήμου, λέγοντας ότι το γεγονός ότι έρχονται συνεχώς νέοι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτά δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μονάδες.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι, από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση, αύριο το πρωί (σ.σ.: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου) θα στείλει συνεργεία στο σχολείο για να μεταφέρουν το περιεχόμενο των δύο γραφείων σε χώρο που θα υποδείξει η διευθύντρια κι αν αυτό δεν συμβεί, θα μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο για φύλαξη. «Οι μαθητές της Α’ τάξης, πάντως, δεν θα μείνουν άλλο στον 2ο όροφο», πρόσθεσε με έμφαση ο δήμαρχος.

Τελικώς, η πρόταση της διοίκησης πέρασε κατά πλειοψηφία και μάλλον από σήμερα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προπαρασκευή των αιθουσών στο σχολικό συγκρότημα της Περικλέους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet