«Αντιαθλητικά μαρκαρίσματα» στο Δημοτικό Συμβούλιο για το γήπεδο της Ν. Πεντέλης
Αθλητισμός

«Αντιαθλητικά μαρκαρίσματα» στο Δημοτικό Συμβούλιο για το γήπεδο της Ν. Πεντέλης

Μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησαν όσοι παρευρέθησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Πεντέλης την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019. Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο είχε αιτηθεί η μειοψηφία να τεθεί προς συζήτηση, ήταν η ενημέρωση εκ μέρους της διοίκησης για το πολεοδομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που βρίσκεται το γήπεδο της Νέας Πεντέλης (σ.σ.: ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια προηγούμενης συζήτηση στο Δ.Σ. για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο συγκεκριμένο γήπεδο, καθώς και στην αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο των Μελισσίων). Ωστόσο, η συζήτηση, αφού πέρασε από πολλούς «σκοπέλους», τελικώς «ναυάγησε» στο ιδιαίτερα θερμό προεκλογικό κλίμα που φαίνεται να έχει καταλάβει τον συγκεκριμένο Δήμο.

Μια ώρα για να αποφασίσουν εάν θα συζητήσουν το θέμα…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε… στραβά, αφού ο πρόεδρος του Σώματος, Μιχάλης Κολιός, συνεπικουρούμενος από τον δήμαρχο, Δημήτρη Στεργίου, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κατανοητό για ποιο θέμα η μειοψηφία ζήτησε τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων, με κυριότερη αυτή της τέως προέδρου του Σώματος και νυν δημοτικής συμβούλου με την παράταξη Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή, Ευαγγελίας Μπουσίου. Η κ. Μπουσίου στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος είχε λάβει εγγράφως το προς συζήτηση θέμα και, με βάση τον κανονισμό, είχε τη δυνατότητα να καλέσει τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη ενημέρωση του Σώματος για τα θέματα που είχαν τεθεί.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένα κύκλος αντιπαραθέσεων, που «έφαγε» σχεδόν μία ώρα, όπου «αναλύθηκε», μεταξύ άλλων, ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου(!), για να καταλήξουμε τελικώς σε μια εντελώς «ανορθόδοξη» συζήτηση, όπου οι ερωτήσεις μπερδεύονταν με τις τοποθετήσεις, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις άγγιζαν το… κόκκινο και χρειάστηκαν τέσσερις διακοπές της συνεδρίασης για να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Δήμαρχος: Εμείς θα σας κάνουμε πολιτική ενημέρωση

Τελικώς, όταν πήρε τον λόγο ο δήμαρχος, ουσιαστικά κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους που θέλουν τεχνοκρατική ενημέρωση να ζητήσουν «ραντεβού» από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος θα κάνει πολιτική ενημέρωση. Μάλιστα, φρόντισε εξ αρχής να ασκήσει κριτική στη μειοψηφία για «το γεγονός ότι προσπαθεί να κάνει εντύπωση», φέρνοντας προς συζήτηση θέματα «που θα λυθούν στην κάλπη», ενώ, επίσης, την κατηγόρησε ότι με τη στάση της προβάλλει προσκόμματα στο να αντικατασταθεί ο τάπητας στο γήπεδο της Ν. Πεντέλης, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του.

Δημήτρης Στεργίου

Επί του θέματος, ο κ. Στεργίου επανέλαβε τη θέση της διοίκησής του ότι «ο τάπητας στο γήπεδο θα μπει, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι», ενώ για το γενικότερο δασικό χαρακτήρα της περιοχής είπε ότι «άπαξ δάσος, πάντα δάσος». 

Στις επίμονες ερωτήσεις τη μειοψηφίας για το εάν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε μια δασική περιοχή, χωρίς την έγκριση του δασάρχη και τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό της περιοχής, ο δήμαρχος σημείωσε ότι το γήπεδο βρίσκεται εντός ευρύτερου δημόσιου δασικού χώρου του Προφήτη Ηλία, χαρακτηρισμένου ως Ζώνης Α’, με βάση το Π.Δ. για την προστασία του όρους Πεντελικού και εκτός ΓΠΣ Ν. Πεντέλης.

Συμπλήρωσε δε, ότι το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει σε δασικό χώρο όπου γίνεται χρήση αθλητικής δραστηριότητας για πάνω από 30 χρόνια να διατηρεί τη συγκεκριμένη χρήση και χάνει τη δασικότητά του, οπότε μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει στην παρέμβαση που θέλει.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Στεργίου δεν απάντησε ποτέ στα συνεχή ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας για τον ιδιοκτήτη του χώρου, όπως και στο επίμονο ερώτημα της κ. Μπουσίου εάν έχει ασκηθεί ένδικο μέσο κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο απέρριψε την αγωγή του Δήμου κατά του ελληνικού Δημοσίου, για την κυριότητα του γηπέδου.

Κώστας Κοσοβίτσας: Ιδιαίτερο πλήγμα για τη Ν. Πεντέλη η παράλειψη του δημάρχου

Κώστας Κοσοβίτσας

Η δημοτική παράταξη Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή όρισε ως ειδικό αγορητή στη συζήτηση του θέματος τον πρώην δήμαρχο Νέας Πεντέλης, Κώστα Κοσοβίτσα, ο οποίος έδωσε το ιστορικό της όλης υπόθεσης, από τη νομική γνωμοδότηση που παραδόθηκε το 2013 στον Δήμο για τις χρήσεις γης στο Κοινοτικό Γυμναστήριο στη θέση «Θάλωσι», μέχρι και την προαναφερόμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσοβίτσας, η παράλειψη του δημάρχου να δηλώσει στο Κτηματολόγιο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πεντέλης «αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα και ζημιά για τη Ν. Πεντέλη και τη νεολαία της».

«Πυρ κατά βούληση» από τα έδρανα της μειοψηφίας

Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις από μέρους των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, τόσο για τη διαδικασία της συζήτησης (σ.σ.: ασκήθηκε αυστηρή κριτική στους χειρισμούς του προέδρου του Σώματος), όσο και για την ουσία του συζητούμενου θέματος.

Ειδικότερα:

Δήμητρα Κεχαγιά

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Δήμητρα Κεχαγιά, υποστήριξε ότι η διοίκηση δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις για το εάν ο σχετικός φάκελος του γηπέδου είναι καθόλα εντάξει, ώστε να προχωρήσει οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό, ενώ επέκρινε και το γεγονός ότι η αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο των Μελισσίων θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Επίσης, η ίδια υποστήριξε ότι η παράταξή της από το 2017 «κυνηγά» ώστε να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα της περιοχής, ενώ κάλεσε τη διοίκηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι ενέργειες έχει κάνει ώστε ο χώρος να έρθει και πάλι στην κατοχή του Δήμου.

Αντώνης Φειδοπιάστης

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Φειδοπιάστης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή, δήλωσε ότι η διοίκηση ανακίνησε το όλο θέμα προεκλογικά, προκειμένου «να χαϊδέψει τα αυτιά ορισμένων» και για να αποκρύψει την αληθινή κατάσταση με το ιδιοκτησιακό της περιοχής. Έκανε, επίσης, λόγο για τις ευθύνες της διοίκησης στην απώλεια του χώρου για τον Δήμο, ενώ προκάλεσε τον δήμαρχο, εάν όλα είναι εντάξει όπως υποστηρίζει, να προχωρήσει «αύριο» στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για τον χλοοτάπητα, προβλέποντας ότι αυτός δεν θα προχωρήσει ποτέ, λόγω των πολεοδομικών και ιδιοκτησιακών θεμάτων στην περιοχή.

Σπύρος Κωνσταντάς

Τέλος, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής Σπύρος Κωνσταντάς υποστήριξε ότι η διοίκηση ουδόλως ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό στον Δήμο, αλλά λίγο πριν τις εκλογές φέρνει το θέμα του χλοοτάπητα στο γήπεδο της Ν. Πεντέλης «για να εκβιάσει την ψήφο των κατοίκων της περιοχής». Επίσης, ο ίδιος έθεσε θέμα μη επαρκών εγκαταστάσεων στο υπάρχον γήπεδο, αμφισβητώντας τη δυνατότητα να βελτιωθούν αυτές στο μέλλον, λόγω του ιδιοκτησιακού της περιοχής.

Γήπεδο-έδρα ή αθλητικός χώρος για όλους τους δημότες;

Αν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι θέλουν αθλητικό χώρο στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν φαίνεται να υπάρχει πλήρης ταύτιση για το τι είδους χώρος θα είναι αυτός.

Έτσι, υπάρχει η μερίδα εκείνη που ζητεί να παραμείνει το ποδοσφαιρικό γήπεδο και μάλιστα να λειτουργήσει και ως έδρα της τοπικής ομάδας του Νεοπεντελικού και εκείνη που υποστηρίζει ότι πρέπει εκεί να δημιουργηθεί ένας αθλητικός χώρος που, πλην της τοπικής ομάδας, θα εξυπηρετεί και τους αθλούμενους όλου του Δήμου.

Η ίδια διάσταση απόψεων υπάρχει και μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων και περίμεναν υπομονετικά για σχεδόν πέντε ώρες μέχρι να τους δοθεί ο λόγος, για να εκφράσουν κυρίως τη δυσαρέσκειά τους για το επίπεδο της συζήτησης, όπως έκανε ένας νεαρός δημότης, που παρακάλεσε να δοθεί επιτέλους μια λύση στο θέμα με «ομαδικό πνεύμα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet