Kωνσταντίνα Λαζή-Αναγνωστοπούλου: Οι προκλήσεις της πραγματικότητας και η ανάγκη επανασχεδιασμού στον αθλητισμό
Print Friendly, PDF & Email
Αθλητισμός

Kωνσταντίνα Λαζή-Αναγνωστοπούλου: Οι προκλήσεις της πραγματικότητας και η ανάγκη επανασχεδιασμού στον αθλητισμό

Ο τομέας του αθλητισμού είναι αναμφισβήτητα ένας τομέας διοίκησης με πολλές προκλήσεις και χώρο για μικρές και μεγάλες επιτυχίες. Και αυτό γιατί ο αθλητισμός σε έναν δήμο είναι οι άνθρωποί του, οι υπάλληλοι και οι γυμναστές των εγκαταστάσεων, τα σωματεία με τους προπονητές, τους αθλητές και τις διοικήσεις τους, που αφιερώνουν χρόνο και δίνουν ψυχή.

Γράφει η Kωνσταντίνα Λαζή-Αναγνωστοπούλου*

Το «πριν» μπορεί κανείς να το κρίνει εντός του πλαισίου και των τότε συνθηκών και σε καμία περίπτωση να το απαξιώσει. Γιατί αν δεν υπήρχε το «πριν» στον αθλητισμό του Δήμου Πεντέλης, δεν θα βρισκόμασταν στο «τώρα». 

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν τώρα;

Να επανασχεδιάσουμε το μέλλον. Μπορούμε να γίνουμε ένας αθλητικός Δήμος με στόχευση και στον μαζικό αθλητισμό, χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία του σωματειακού αθλητισμού, που μας έβαλε στον αθλητικό χάρτη με επιτυχίες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Η πρόσφατη λήψη μέτρων πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη για σωματική άσκηση ακόμη περισσότερο. 

Είναι χρέος μιας σύγχρονης διοίκησης να θεσπίσει κριτήρια και διαδικασίες που δεν θα υπαγορεύονται από τη λογική «των γνωριμιών και των χατιριών», αλλά θα υπηρετούν τον δημότη και θα ενθαρρύνουν την ενασχόληση με κάθε μορφής άθληση. Είναι χρέος μιας σύγχρονης διοίκησης να στήσει τον δημοτικό αθλητισμό στα πόδια του, με προγράμματα για όλους και φθηνότερη συνδρομή, ώστε να μπορούμε να κρατάμε όλους τους δημότες μας και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο Χαλάνδρι ή στο Μαρούσι για να βρουν οικονομικότερη συνδρομή σε κολυμβητήριο.

Είναι χρέος μιας σύγχρονης διοίκησης να βρει τη χρυσή τομή συνύπαρξης με τον σωματειακό αθλητισμό. Άλλωστε, τα δημοτικά προγράμματα άθλησης απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα σωματεία της πόλης. 

Η πρώτη ενέργεια είναι να χαρτογραφήσουμε τον αθλητισμό στον Δήμο. Θεσπίσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, χωρίς να χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό.

Η δεύτερη ενέργεια είναι ο κανονισμός χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων. Το πρώτο «draft» έχει ολοκληρωθεί και θα σταλεί σε όλες τις παρατάξεις ώστε να λάβουν γνώση και να εισφέρουν, με τις παρατηρήσεις τους, σε αλλαγές ή και προσθήκες. Οι διαδικασίες, όπως έγραψα και παραπάνω, είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρες και είναι αυτές που ούσες πάνω από γνωριμίες και συναισθηματικές ή άλλες δεσμεύσεις, σχεδόν πάντα δίνουν την απάντηση σε όποιο πρόβλημα προκύψει. 

Η τρίτη ενέργεια είναι να επαναλειτουργήσουν τα όργανα του υπαίθριου γυμναστηρίου, εκείνα που ήταν τοποθετημένα στον αύλειο χώρο του ΔΑΚ Μελισσίων και που βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στο υπόγειό του. Ήδη έγινε αυτοψία από την εταιρεία από την οποία αγοράστηκαν προκειμένου να υποβληθεί η προσφορά για επιδιόρθωση, επαναπιστοποίηση και τοποθέτηση. 

Η τέταρτη ενέργεια είναι να σχεδιάσουμε προγράμματα εναλλακτικών μορφών άθλησης, κυρίως outdoor, και πάντα σε ευθεία αναφορά με το Πεντελικό βουνό. Τα μέτρα της καραντίνας οδήγησαν περισσότερο κόσμο στο βουνό και αυτό κατέδειξε το επείγον της ανάπλασης πεζοπορικών διαδρομών στα πρότυπα του Υμηττού.

Παράλληλα, η λειτουργία της πλατφόρμας «Πέλοπας» από την ΚΕΔΕ αναμένεται να χαρτογραφήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι χωροθετημένες στα διοικητικά όρια του Δήμου μας και συνάμα να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης εκείνων που εκκρεμούν.

Η νέα πραγματικότητα στην «Covid-19» εποχή αποτελεί «terra incognita». Η συχνή απολύμανση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η θερμομέτρηση και η διατήρηση ενός αρχείου εισόδου-εξόδου με ακριβείς ώρες και ημέρες (entrance log) των αθλούμενων, ώστε να είναι εκ των υστέρων δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος, απαιτούν λεπτομερή οργάνωση και μεγάλο αριθμό προσωπικού που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο αθλητισμός, πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, είναι και το όραμα, γιατί χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε η υπέρβαση, δεν θα καταγράφονταν τα ρεκόρ. Με σημείο εκκίνησης και αναφοράς το Πεντελικό βουνό, επεξεργαστήκαμε και υποβάλαμε μια αρχική πρόταση αθλητικής δράσης για συμμετοχή του Δήμου μας στις εκδηλώσεις του 2021. Και γι’ αυτή την πρόταση θα σταλεί ενημερωτικό σημείωμα στις υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε να εισφέρουν στον βαθμό που θέλει η καθεμιά σε ιδέες και γνώση. 

Αντί επιλόγου, μια ρήση του ανθρώπου-σύμβολο Jesse Owens: «Βρες το καλό. Είναι γύρω σου. Βρες το, παρουσίασέ το και θ’ αρχίσεις να πιστεύεις σε αυτό». 

* BA, MSc., εντεταλμένη σύμβουλος για τον Αθλητισμό και τις δράσεις στο Πεντελικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet