«Βράζει» η 1η γειτονιά Μελισσίων για την κεραία
Ποιότητα Ζωής

«Βράζει» η 1η γειτονιά Μελισσίων για την κεραία

Περίπου 100 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 1 Σεπτεμβρίου 2014 μπροστά από το κτήριο του ΟΤΕ, στην 1η γειτονιά Μελισσίων (στην οδό Λευκάδος 6) προκειμένου αφενός να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση κεραίας στην οροφή του εν λόγω κτηρίου (πρόκειται για πυλώνα 14 μ., που περιλαμβάνει 7 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όπως ενημέρωσαν τα μέλη της 5μελούς επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα) και αφετέρου να δρομολογήσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Σπ. Κωνσταντάς - Π. ΚυβέλουΗ συγκέντρωση προσέλκυσε και κάποιους δημοτικούς συμβούλους (διακρίναμε τις κυρίες Παναγιώτα Κυβέλου, Γεωργία Μητροπούλου, Δήμητρα Κεχαγιά, τον κ. Σπύρο Κωνσταντά, τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Στέφανο Αλεξανδράκη, τον παλαιό σύμβουλο Νίκο Ταχματζίδη, την κοινοτική σύμβουλο Μαρία Κρεμαστού), αν και γενικότερη ήταν η διαμαρτυρία του συγκεντρωμένου κόσμου για την απουσία των τοπικών παραγόντων. «Όταν θέλουν την ψήφο μας, είναι παντού, απόψε πού είναι;» ακούστηκε από διάφορα χείλη, αν και ορισμένοι έσπευσαν να πουν ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τη συγκέντρωση (σ.σ. η αλήθεια είναι ότι και το enypografa.gr ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία τυχαία, μέσω σχετικής ανάρτησης στο facebook).

Τοποθετήθηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου!

Επιτροπή κατά της κεραίαςΗ κεραία πάνω στο κτήριο του ΟΤΕΣύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συγκέντρωση, η εν λόγω κεραία είχε κατέβει το 2008, μετά από αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αλλά το 2013 έλαβε εκ νέου έγκριση. Το περίεργο, όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Μούτσελος, συντονιστής της επιτροπής που έχει συσταθεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο εγκαταστάθηκε η κεραία. Όπως ειπώθηκε, τα υλικά εγκατάστασης έφθασαν στον χώρο στις 01:30 την 14η Αυγούστου 2014 και η εγκατάσταση έγινε την ίδια ημέρα (σ.σ. παραμονή της Παναγίας!), όταν -όπως ήταν φυσικό- στη γειτονιά βρίσκονταν ελάχιστοι κάτοικοι, λόγω των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου. Όπως, μάλιστα, δήλωσαν κάποιοι κάτοικοι που βρέθηκαν εκεί την επίμαχη ημέρα, ο υπάλληλος του Δήμου Πεντέλης που κλήθηκε στον χώρο, απλώς… διαπίστωσε ότι η κεραία εγκαταστάθηκε με νόμιμη άδεια.

Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο που βγήκε από τη συγκεκριμένη συγκέντρωση είναι ότι στον γενικότερο οικιστικό ιστό των Μελισσίων λειτουργούν 13 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κοντά στα σχολεία και νοσοκομεία της περιοχής.

Ποιες κινήσεις θα γίνουν

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοιΗ γειτονιά στο... πόδι

Είναι αλήθεια ότι η συγκέντρωση της Δευτέρας είχε τα γνωστά μειονεκτήματα των ανοιχτών συνελεύσεων γειτονιάς, όπου ακούγονται τόσες γνώμες όσες και οι συμμετέχοντες. Ωστόσο, επειδή η αγωνία των κατοίκων της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από σεβαστή, ιδιαίτερα για ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες, και όχι μόνο στα Μελίσσια, θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει δυναμική αντιμετώπιση, όπως ακούστηκε από πολλούς εκ των παρευρισκομένων.

Σε νομικό επίπεδο, η δικηγόρος που συμμετέχει στην επιτροπή ανέλυσε τα στάδια των κινήσεων που θα γίνουν, από την αναζήτηση των φακέλων για την εγκατάσταση, τη μελέτη τους από πολιτικούς μηχανικούς (ακούστηκε ότι εξετάζεται και το θέμα της στατικότητας από την εγκατάσταση της κεραίας), η ανάλυση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και η υποβολή αγωγής.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι θα ασκηθούν πιέσεις τόσο προν τον Δήμο, ώστε να αναλάβει το κόστος που απαιτούν οι παραπάνω διαδικασίες, όσο και προς την Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Στο σημείο αυτό, όμως, άρχισαν οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, αλλά και των τοπικών παραγόντων που βρίσκονταν στον χώρο, οι οποίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις παραπάνω ενέργεις, με κάποιους να ζητούν περισσότερο δυναμικές ενέργειες (συγκέντρωση έξω από το κτήριο, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, έως και κατάργηση των κινητών από τους κατοίκους των Μελισσίων!).

 Ζητούν παρέμβαση του Δήμου

Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται...Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που ζητούσαν, με έντονο τρόπο, την άμεση παρέμβαση του Δήμου Πεντέλης στο όλο ζήτημα. Σε όσους δε έσπευσαν να πληροφορήσουν τους συγκεντρωμένους ότι η νομοθεσία έχει αφαιρέσει πλέον από τους Δήμους την αρμοδιότητα για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι απαντήσεις ήταν αποστομωτικές. «Ο Δήμος έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τους κατοίκους του. Εδώ πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας. Ο Δήμος να αναλάβει τα έξοδα για τις νομικές διαδικασίες κατά του ΟΤΕ και να σταθεί στο πλευρό μας. Γι΄ αυτό ψηφίζουμε τη δημοτική αρχή» ήταν μερικές από τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Τέλος, στο… τραπέζι έπεσε και η ιδέα αφενός να ενημερωθούν όλα τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής και οι σχετικοί σύλλογοι γονέων για το θέμα και αφετέρου να υπάρξει συνεννόηση και με τις υπόλοιπες δώδεκα περιοχές που φιλοξενούν αντίστοιχες κεραίες, ώστε να υπάρξει μαζικότερη και άρα, αποτελεσματικότερη πίεση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet