Συμπολιτεία: Τρεις και μία αλήθειες για την Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Μελισσίων
Ποιότητα Ζωής

Συμπολιτεία: Τρεις και μία αλήθειες για την Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Μελισσίων

Για «άγνοια» και «αδιαφορία» από πλευράς του δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, για το θέμα της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Μελισσίων κάνει λόγο η επικεφαλής της παράταξης Συμπολιτεία και υποψήφια δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

Η Συμπολιτεία τονίζει ότι υπάρχει από πλευράς διοίκησης «πλήρης έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για το μέλλον της πόλης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Συμπολιτείας:

Τρεις και μία αλήθειες για την Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου – πλήρης έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για το μέλλον της πόλης
Δήμητρα Κεχαγιά: Με την άγνοια και την αδιαφορία σας κάνετε ζημιά στην πόλη και στους πολίτες. Οι πολίτες αξίζουν περισσότερα και εμείς θα τα προσφέρουμε

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης των Μελισσίων, φάνηκε για ακόμα μια φορά ότι η δημοτική αρχή του κ. Στεργίου στερείται οράματος για το μέλλον της πόλης. Αδυνατεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια καλύτερη πόλη. Επίσης το 2014 είχε βάλει στόχο να τελειώσει γρήγορα η αναθεώρηση για τις χρήσεις γης και το μόνο που κατάφερε είναι πέντε χρόνια μετά να διαβιβάζεται ο φάκελος στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης των Μελισσίων αναδείχθηκαν τρεις αλήθειες:

  1. Καμία πρόβλεψη από τη δημοτική αρχή κοινοχρήστων ελεύθερων και κοινωφελών χώρων, χώροι που είναι χρήσιμοι για το μέλλον των Μελισσίων και προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
  2. Ακύρωση του προγραμματισμένου περιορισμού του συντελεστή δόμησης για τα μεγάλα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να επιτραπεί στα μεγάλα οικόπεδα των Μελισσίων να μπορούν να χτίσουν περισσότερο με συντελεστή 0,8 για όλη την επιφάνεια του οικοπέδου, εις βάρος του περιβάλλοντος!!!
  3. Μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των άστοχων ενεργειών της δημοτικής αρχής, που επιβάλει λόγω της μεταβατικής περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση της Αναθεώρησης Σχεδίου, το σύνολο των οικοπέδων του παλαιού σχεδίου Μελισσίων ανεξαιρέτως, να χτίζουν με συντελεστή δόμησης 0,7. Αν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και πάντα συμφώνως με τις κατευθύνσεις του ισχύοντος ΓΠΣ, θα έληγε η ομηρία των ιδιοκτητών.

Επιπλέον αυτών, οι ιδιοκτήτες που αναμένουν τόσα χρόνια την εφαρμογή των χρήσεων γης βάσει του ΓΠΣ ώστε να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, κι ενώ πίστεψαν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν από την Περιφέρεια και μόνο, τώρα διαπίστωσαν ότι επιβαρύνονται με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, διότι η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης έχει μακρά πορεία ακόμη μέχρι την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) των Μελισσίων δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 572ΑΑΠ/31.12.2007. Οι κατευθύνσεις και η εξειδίκευση των προβλέψεων αυτού σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου πραγματοποιούνται με την Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου η οποία είχε ξεκινήσει το 2009 και η οποία μπορούσε και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους 2012.

Θυμίζουμε ότι μέσω της Αναθεώρησης Σχεδίου ρυθμίζονται τρία βασικά και κρίσιμα για τη φυσιογνωμία της πόλης ζητήματα:

  • Οι κοινόχρηστοι χώροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της πόλης, όπου η σημερινή δημοτική αρχή έχει μηδενική πρόβλεψη.
  • Οι χρήσεις γης, όπου με τις ενέργειές της επί 9 χρόνια δεν έχει καταφέρει να τις θεσμοθετήσει.
  • Οι όροι δόμησης (συντελεστής δόμησης).

Η Δήμητρα Κεχαγιά, υποψήφια δήμαρχος δήλωσε σχετικά:

«Για ακόμη μια φορά, δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι όλες οι ενέργειες της διοίκησης έως σήμερα για το Ρυμοτομικό Σχέδιο απέδειξαν πλήρη άγνοια και προχειρότητα και είναι αρνητικές για τα Μελίσσια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερήσουν και άλλο την αναθεώρηση σχεδίου πόλης, πέραν της καθυστέρησης των 9 ετών. Όλες οι αστοχίες και παραλείψεις που έγιναν συνθέτουν τελικά μια Αναθεώρηση Σχεδίου “λειψή” και μη σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης. Κάνουν ζημιά στην πόλη και στους πολίτες. Οι πολίτες αξίζουν περισσότερα. Κι εμείς θα τα προσφέρουμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet