“Φρένο” στην… αλλοίωση της αμιγούς κατοικίας
Ποιότητα Ζωής

“Φρένο” στην… αλλοίωση της αμιγούς κατοικίας

Με απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας (8625/7204/14-3-2014), οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εισηγούνται την αυτεπάγγελτη απόρριψη, μετά από έλεγχο της νομιμότητας, της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης της 27ης Ιανουαρίου 2014 για «Λειτουργία κουρείων – Κομμωτηρίων – Καταστημάτων περιποίησης άκρων σε περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης».

Ξέχωρα από το αυτεπάγγελτο της διαδικασίας, είχε προηγηθεί ένσταση-προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης από τρεις δημότες προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με σκεπτικό που σε μεγάλο μέρος εκφράζεται και μέσα από την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης της 27ης Ιανουαρίου 2014 ήταν «θυελώδης», αφού το 23ο θέμα της ημερήσια διάταξης,«Λειτουργία κουρείων – Κομμωτηρίων – Καταστημάτων περιποίησης άκρων σε περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης», ξεσήκωσε τη μειοψηφία του Σώματος (πλην της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του κ. Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, η οποία και το ψήφισε). Με το θέμα που έφερνε η διοίκηση του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και το οποίο σημειωτέον είχε αποσυρθεί εν μέσω μεγάλων εντάσεων και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., ανοιγόταν ο δρόμος στα παραπάνω καταστήματα (και ίσως και σε κάποια άλλα…) να λειτουργούν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, «ακουμπώντας» πάνω σε μία διασταλτική ερμηνεία του σχετικού νόμου.

Από την πλευρά της μειοψηφίας ασκήθηκε δριμύτατη κριτική, με τους εκπροσώπους της (Μανώλη Γραφάκο, Αντώνη Φειδοπιάστη, Τάσο Καρατζή) να κάνουν λόγο για «κερκόπορτες» μέσω των οποίων θα… εισέλθουν οχλούσες δραστηριότητες στις περιοχές αμιγούς κατοικίας και να προειδοποιούν ότι η απόφαση δεν θα… περπατήσει. Όπερ κι εγένετο, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία μάλλον δεν πείστηκε από το σκεπτικό της δημοτικής αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των χρήσεων γης, ιδιαίτερα σε δήμους με… ευαίσθητα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, όπως αυτός της Πεντέλης, απαιτούν κι ανάλογης ευαισθησίας χειρισμούς, στο πλαίσιο συνολικών και καλά μελετημένων πολεοδομικών παρεμβάσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet