Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις Φιλοξενίας και Καφεστίασης (HORECA) στον Δήμο Πεντέλης υιοθετούν Zero Waste λογική στην καθημερινή λειτουργία τους
Φ. Κυρκίτσος, Δ. Κεχαγιά και Μ. Τζελέπη
Ποιότητα Ζωής

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις Φιλοξενίας και Καφεστίασης (HORECA) στον Δήμο Πεντέλης υιοθετούν Zero Waste λογική στην καθημερινή λειτουργία τους

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για μια Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη, ο Δήμος Πεντέλης γίνεται μέρος της πρωτοβουλίας για τη μετεξέλιξη των επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Καφεστίασης (HORECA) σε Επιχειρήσεις Μηδενικών Αποβλήτων. Συγκεκριμένα, ο Δήμος συμμετέχει στην προσπάθεια που υλοποιείται με την Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub, στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Future». Η πρωτοβουλία υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στόχος της Ψηφιακής Πλατφόρμας Zero Waste Horeca Hub, την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επισκέπτονται, είναι να προσφέρει δωρεάν την ενημέρωση και τα απαραίτητα εργαλεία υποστήριξης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις Φιλοξενίας και Καφεστίασης, για να υιοθετήσουν στην πράξη μία Zero Waste λογική στην καθημερινή τους λειτουργία, ώστε με αυτό τον τρόπο να αυξηθεί η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή και να μειωθεί δραστικά η τελική παραγωγή και κυρίως η ταφή απορριμμάτων. Παράλληλα, η ψηφιακή πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στα εγγεγραμμένα μέλη να αποκτήσουν  Zero Waste Διάκριση (Χάλκινη, Αργυρή ή Χρυσή), βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, η οποία αναδεικνύει τη βιώσιμη φιλοσοφία τους, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους και τη διάθεσή τους να ηγηθούν στη νέα εποχή της Κυκλικής Οικονομίας.

Έως σήμερα, το Δίκτυο Zero Waste HoReCa Hub αριθμεί περίπου 1.700 μέλη σε όλη την Ελλάδα και, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος, έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες, μέσω δράσεων που επικεντρώνονται στην πρόληψη, την ανακύκλωση και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο, απονεμήθηκαν οι πρώτες 53 Zero Waste HoReCa Διακρίσεις (6 Χρυσές, 37 Αργυρές και 10 Χάλκινες Διακρίσεις) σε επιχειρήσεις του κλάδου Φιλοξενίας και Καφεστίασης (HoReCa) που αποτελούν μέλη του 1ου Δικτύου Zero Waste HoReCa στην Ελλάδα, καθώς και ειδικά χρηματικά έπαθλα σε 3 επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για τις καινοτόμες ή υπό δύσκολες συνθήκες πρωτοβουλίες, που ανέλαβαν στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας.

Στον Δήμο Πεντέλης, η πρώτη δράση ενημέρωσης και εγγραφής επιχειρήσεων HORECA πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2023 στην περιοχή των Μελισσίων. Η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) Φίλιππος Κυρκίτσος, μαζί με συνεργάτες τους, επισκέφθηκαν επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης, τις οποίες ενημέρωσαν για τα πολλαπλά οφέλη που τους παρέχονται μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub και από την εγγραφή τους  στο 1ο Zero Waste HoReCa Δίκτυο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις ήταν μεγάλο και όλες οι επιχειρήσεις που επισκέφτηκαν εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Πλατφόρμα.

Οι δράσεις ενημέρωσης και ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub συνεχίζονται σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις Φιλοξενίας και Καφεστίασης (HORECA) του Δήμου Πεντέλης, προκειμένου αυτές να μετεξελιχθούν σε Επιχειρήσεις Μηδενικών Αποβλήτων.

Ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στα Μελίσσια, η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος και η διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Μαρία Τζελέπη.

Στη συνέντευξη τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, η προθυμία των εταιρειών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι τρόποι αξιολόγησης και επιβράβευσής τους, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν, τόσο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις όσο και γενικότερα για τη χώρα από την υιοθέτηση μοντέλων διαχείρισης που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή. Ιδιαίτερα για τον Δήμο Πεντέλης η ένταξη στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub έρχεται να γίνει ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε τα εξής για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

«Ο Δήμος Πεντέλης εντάσσεται με πολλή χαρά στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα και προτρέπει όλες τις επιχειρήσεις HORECA του Δήμου να ενταχθούν, ώστε να τύχουν εξαιρετικής και δωρεάν υποστήριξης στον δρόμο τους προς το Zero Waste. Παράλληλα, θα βοηθήσουν τον Δήμο να διευρύνει την πολιτική διαλογής διαφορετικών ρευμάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματά της είναι εμφανώς ορατά, στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, στην αύξηση της ανακύκλωσης και στη μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου. Τέλος, θα συμβάλλει στον τελικό στόχο που είναι η μείωση των δημοτικών τελών για τους δημότες, μετά την  έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» και στο Δήμο μας».

Βρείτε τις επιχειρήσεις του 1ου Δικτύου Zero Waste HoReCa στην περιοχή σας:

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος επισημαίνει:

«Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub, εντελώς δωρεάν, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις HORECA του Δήμου Πεντέλης να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να εξοικειωθούν με απλές και βιώσιμες πρακτικές, να ενημερωθούν για τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις, να δείξουν έμπρακτα την περιβαλλοντική και κοινωνική τους ευθύνη, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους και τελικά να επιτύχουν τη δραστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων τους, προς όφελος των ίδιων και του Δήμου τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet