Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΤΟ Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΤΟ Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης

Συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στις 12/2, υπό την προεδρία της δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, με αντικείμενο τον συντονισμό, τον σχεδιασμό και την προετοιμασία εν όψει του προβλεπόμενου από την ΕΜΥ κύματος κακοκαιρίας.

Η σύσκεψη εστίασε στα μέτρα πρόληψης που έχει ήδη λάβει, αλλά και που πρόκειται να λάβει ο Δήμος τις επόμενες ώρες, για την αντιμετώπιση των φαινομένων χιονοπτώσεων και παγετού, που ενδεχομένως εκδηλωθούν.

Καθόρισε, επίσης, τα σημεία διανομής αλατιού για τους πολίτες, τους θερμαινόμενους χώρους και τον τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με το Δήμο (Κέντρο Επιχειρήσεων, τηλέφωνο 210 8040580). Συνεχής ενημέρωση των πολιτών θα υπάρχει όταν ενσκήψουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ανάλογα και με την έκτασή τους.

Η δήμαρχος Πεντέλης στην τοποθέτησή της ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη και την αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, για την άψογη συνεργασία και τον συντονισμό κατά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων όταν και όποτε αυτά ενσκήψουν. Δήλωσε δε ότι ο Δήμος είναι σε απόλυτη ετοιμότητα τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, όσο και από πλευράς οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Τόνισε δε ότι απόλυτη προτεραιότητα, ανάλογα και με την ένταση των φαινομένων θα αποτελέσει για τον Δήμο η πρόσβαση στα νοσοκομεία, η κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες τις πόλεις και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία όπως έχει καθορισθεί από το σχεδιασμό Δήμου και Περιφέρειας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Καλλιανιώτης, ο οποίος και ανέλυσε τον σχεδιασμό και τις προετοιμασίες για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Ανέφερε ότι τα οχήματα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, ενώ έχει γίνει ήδη προμήθεια επαρκούς ποσότητας αλατιού, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω προμήθειας εάν χρειασθεί. Αναφέρθηκε στα σημεία στα οποία θα βρίσκεται συσσωρευμένο αλάτι για τους πολίτες σε σακιά, καθώς και τους χώρους φόρτωσης αλατιού αποχιονισμού για τα εκχιονιστικά.

Ακόμη ανέφερε ότι στον σχεδιασμό του Δήμου για την αντιμετώπιση τυχόν δυσμενών φαινομένων έχει ορισθεί προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή από την Κυριακή 14/2, οπότε και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του Δήμου σε 24ωρη βάση με γραμμή επικοινωνίας για τους πολίτες το 210 8040580. Παράλληλα έδωσε λεπτομέρειες για τους τρόπους ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται. 

Τέλος ενημέρωσε ότι ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν και την ένταση της κακοκαιρίας, θα καθορισθούν θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως θα το έχουν ανάγκη. Τόνισε τέλος, ότι έχει προβλεφθεί παροχή βοήθειας για όσους πολίτες έχουν ανάγκη έκτακτης μεταφοράς για λόγους υγείας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη όλους τους εμπλεκομένους φορείς για τον συντονισμό και τη συνεργασία, αλλά και τη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά για το επίπεδο ετοιμότητας του Δήμου Πεντέλης και ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συντονισμού όλων των φορέων, η Περιφέρεια θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου, για να συνδράμει με ό,τι χρειαστεί.  Μετέφερε δε, τις ευχές του περιφερειάρχη Αττικής για αγαστή συνεργασία, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα όλα τα οχήματα του Συνδέσμου και πως θα υπάρξει διανομή αλατιού σε σακιά και χύμα και ότι ο ΣΠΑΠ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει αναλάβει τον καθαρισμό τριών κεντρικών οδικών αρτηριών, ενώ θα συνδράμει και τους Δήμους – μέλη σε περιπτώσεις που ζητηθεί η συνδρομή του.

Ο επικεφαλής της μείζονος ζντιπολίτευσης στον Δήμο Πεντέλης, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, στην παρέμβαση του, χαρακτήρισε θετική τη διενέργεια του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, όπου η εμπειρία είναι δεδομένη, καθώς όσοι συμμετέχουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας γνωρίζονται καλά και έχουν συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι με καλή συνεργασία αιρετοί, εργαζόμενοι και εθελοντές θα τα καταφέρουν και πάλι.  Ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους εμπλεκομένους και έκλεισε λέγοντας ότι θεώρησε χρέος του να παρίσταται στη σύσκεψη διότι αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας τη σύσκεψη η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή συνεργασία σε όλους.  Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και μη εμπλεκόμενους φορείς για τον συντονισμό και την οργάνωση.  Τέλος συνέστησε περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, ανάλογα και με την ένταση των φαινομένων που θα εκδηλωθούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, εκπρόσωποι των εθελοντών, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι των Νοσοκομείων της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet