Ανάκληση της απόφασης μεταφοράς προσφύγων στην πτ. Μπόμπολα ζητεί από τον υφ. Εθνικής Άμυνας η δήμαρχος Πεντέλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ανάκληση της απόφασης μεταφοράς προσφύγων στην πτ. Μπόμπολα ζητεί από τον υφ. Εθνικής Άμυνας η δήμαρχος Πεντέλης

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, απέστειλε στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ειδικό συντονιστή για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, επιστολή στην οποία δηλώνει και αιτιολογεί για άλλη μία φορά την αντίθεση της ιδίας και του Δήμου Πεντέλης με την απόφαση παραχώρησης του χώρου της πρώην πτέρυγας Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, ζητώντας παράλληλα από τον υφυπουργό την ανάκληση της απόφασης αυτής. 

Συγκεκριμένα η κ. Δήμητρα Κεχαγιά στην επιστολή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κ. Στεφανή,

Καταρχάς να ευχηθώ καλή αρχή στα νέα σας καθήκοντα ως Ειδικού Συντονιστή για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να σας ενημερώσω επίσημα και με απόλυτη σαφήνεια για τις θέσεις μας σχετικά με τη επιχειρούμενη μεταφορά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 100 μεταναστών/προσφύγων στην πόλη μας και συγκεκριμένα στην πτέρυγα του νοσοκομείου Μπόμπολα στα Μελίσσια.

Στο πλαίσιο αυτό, σας κοινοποιώ επακριβώς κομμάτι από την επιστολή που απέστειλα πριν από μερικές μέρες (στις 15.10.2019) στους βουλευτές του Βορείου Τομέα Αττικής, στον Περιφερειάρχη Αττικής και στους Περιφερειακούς Συμβούλους του Βορείου Τομέα Αττικής. 

«Το ψήφισμα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε πάνω στο θέμα, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα εξής: 

  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης (ΑΔΑ: ΩΚ9Η465Θ1Ω-Ξ1Ν, Aρ. Πρωτ: 40027/ Δ2 4851) του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση λέγοντας ένας μεγάλο ΟΧΙ στη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για φιλοξενία μεταναστών/προσφύγων.
  • Να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος πτέρυγα Μπόμπολα αποκλειστικά ως Νοσοκομείο.
  • Να λειτουργήσει ενιαία εκπροσώπηση του Δήμου από τους επικεφαλής των παρατάξεων σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Επί της ουσίας του ζητήματος, καταθέτουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι της διαφωνίας μας και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Πρώτον- Δεν πρόκειται για φιλοξενία παιδιών

Πρόκειται για μετανάστες εφήβους από το Αφγανιστάν, κατά δήλωσή τους 16 – 20 ετών καθώς δεν υπάρχουν πιστοποιητικά. Επίσης το ότι δεν πρόκειται για παιδιά, πιστοποιείται και από γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για φοίτηση σε σχολεία στην περιοχή για την όποια φοίτησή τους.

Δεύτερον – Δεν υπάρχει συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Καλούμε λοιπόν τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας δηλώσει εγγράφως:

  1. πόσα άτομα θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα;
  2. πόσα από αυτά αναλογούν στην Αττική;
  3. πόσα από αυτά αναλογούν στο Δήμο Πεντέλης;
  4. τι προβλέπεται για τα άτομα αυτά, θα μετακινηθούν κάπου αλλού και πότε ή θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία;
  5. θα μεταφερθούν άλλα άτομα σε άλλους Δήμους της Αττικής; Και αν ναι σε ποιους; Και με τι κριτήρια;
  6. αν μεταφερθούν κάπου αλλού στο μέλλον, τότε που προβλέπεται να είναι η μεταφορά και για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι η παραμονή τους στην Αττική;
  7. αν ο στόχος είναι η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, τότε ποιο είναι το σχέδιο για αυτό; Ποιοι θα είναι οι επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα; Τι σχέδιο έχει η πολιτεία για την απασχόλησή τους;

Αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά ξεκάθαρα, τότε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μόνο που θέλει να κάνει, είναι η απλή μεταφορά του πραγματικού προβλήματος των νησιών και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τρίτον – Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε

Ο Δήμος Πεντέλης, παρά την απαράδεκτη μεθόδευση που επιχείρησε ερήμην του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκάθαρα δηλώνει την πρόθεσή του να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η πολιτεία για την αποσυμφόρηση των νησιών. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τόσο να ανακοινωθεί συνολικά το σχέδιο για την Αττική, όσο και την έμπρακτη αρωγή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σε ό,τι χρειαστεί σχετικά.

Τέταρτον – Ο χώρος που έχει επιλεχθεί είναι ακατάλληλος

Ο χώρος του Νοσοκομείου Μπόμπολα είναι ακατάλληλος για οποιουδήποτε είδους φιλοξενία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχουν δύο νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο και το Λύκειο της πόλης. Ο χώρος αυτός είναι νοσοκομείο και ως τέτοια χρήση εμείς επιθυμούμε να παραμείνει. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας προς τον κ. Χρυσοχοΐδη. Τον καλούμε άμεσα να ακυρώσει τα σχέδιά του. Σε κάθε περίπτωση του διαμηνύουμε ότι θα βρει απέναντί του ανθρώπινη ασπίδα αν επιχειρήσει να βάλει έστω και ένα μετανάστη/πρόσφυγα στον συγκεκριμένο χώρο. 

Πέμπτον – Δεν πήραμε απαντήσεις

Ανησυχούμε ιδιαίτερα διότι ο κ. Χρυσοχοΐδης όχι μόνο δεν είχε σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά, αλλά φάνηκε τελείως απροετοίμαστος να μας απαντήσει σε καίρια ζητήματα όπως:

(α) Είναι ενδεδειγμένη λύση η μεταφορά 100 μεταναστών/προσφύγων από τη Μόρια ή άλλα hotspot, σε ένα ενιαίο χώρο μέσα στο κέντρο της πόλης, χωρίς μεταβατικό στάδιο προσαρμογής; Είναι ενδεδειγμένη λύση ή απλά μεταφορά των κακών και χωρίς σχέδιο συνθηκών διαβίωσής τους;

(β) Μας μίλησε ο ίδιος για τρεις δομές των 30 ατόμων. Δεν μας διευκρίνισε αν αυτές θα είναι όλες μαζί ή ξεχωριστά.

(γ) Αν υπάρχουν κάποια παιδιά δεν μας είπε σε ποια σχολεία θα πηγαίνουν.

(δ) Μας μίλησε αόριστα ότι «θα φυλάσσονται», χωρίς να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.

(ε) Δεν μας είπε ποιοι σε επιστημονικό επίπεδο θα συμβάλλουν στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των μεταναστών/ προσφύγων.

Δεν σχολιάζουμε καν το γεγονός, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης μας έδωσε μόλις 24 ώρες να του αντιπροτείνουμε άλλους χώρους. Του λέμε απλά ότι εμείς δεν έχουμε μάθει σε τέτοιες προχειρότητες, όπως εκείνος.

Έκτον – Συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα πλαίσια των αναγκών της Περιφέρειας Αττικής

Μόλις έχουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης, μέσα από το οποίο θα προκύπτει η αναλογία του Δήμου μας σε αυτή την προσπάθεια, τότε σε συνεργασία με τους φορείς της Κυβέρνησης που θα μας υποδειχθεί να συνεργαστούμε, ο Δήμος μας θα προτείνει σχέδιο φιλοξενίας των προσφύγων. Ο Δήμος μας δεν θα κάνει διμερή διάλογο με την Κυβέρνηση για το θέμα. Θα συζητήσει στο πλαίσιο του συνολικού διαλόγου που θα γίνει για την Περιφέρεια Αττικής.»

Μέχρι στιγμής αξιότιμε κ. Στεφανή το συμπέρασμά μας είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά το γεγονός πως πίσω από την πλάτη μας επιχειρήθηκε αυτή η ενέργεια, δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σεβασμού στην τοπική κοινωνία και τους πολίτες. 

Χθες πραγματοποίησα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ.Πατούλη και την Αντιπεριφειάρχη Βορείου Τομέα κα. Κεφαλογιάννη και είμαι σε θέση να σας ενημερώσω πως η Περιφέρεια συμφωνεί και ως προς την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου αλλά και ως προς την επιτακτική ανάγκη για διάλογο με τις εμπλεκόμενες πλευρές και περιφερειακό σχεδιασμό.

Kύριε Στεφανή, είναι θεωρώ σαφές πως προσβλέπω στην ανάκληση της απόφασης του Υπουργού κ. Βρούτση και με βάση αυτό προσβλέπω σε γόνιμη συνεργασία μαζί σας. Προσβλέπω τέλος, σε μια συζήτηση που δεν θα είμαστε απλά παρατηρητές των εξελίξεων που μας αφορούν, αλλά συνομιλητές και συναποφασιστές. 

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος Πεντέλης

Δήμητρα Κεχαγιά

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet