Βράβευσαν τη γυναίκα οι Μικρασιάτες Μελισσίων
Κοινωνία

Βράβευσαν τη γυναίκα οι Μικρασιάτες Μελισσίων

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Μαρτίου εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης, απηύθηνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου. Το Δοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης βράβευσε την επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και γενική γραμματέα του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) Ειρήνη Σαρίογλου.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για μια επιστήμονα παθιασμένη με την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, μια γυναίκα που προσπαθεί με ασίγαστο μεράκι και φοβερό πάθος να τεκμηριώσει και να παρουσιάσει μέσα από πρωτογενείς πηγές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες ατόμων την πρόσφατη ιστορία που δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, και να συντελέσει στη γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η κ. Ειρήνη Σαρίογλου είναι η ψυχή του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Για τη ζωή και το έργο της αναφέρθηκε αναλυτικά η διευθύντρια του Κοινωνικού Πολυχώρου Ν. Φιλαδελφείας Αφροδίτη Τεπέρογλου η οποία δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της και της ευχήθηκε να παραμείνει η ίδια με το ιδιαίτερο πάθος που τη διακρίνει για αναζήτηση και παρουσίαση της αλήθειας.

Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο-μαρτυρία έκδοσης ΙΔΙΣΜΕ, που έχει επιμεληθεί η κ. Ειρήνη Σαρίογλου είναι: «Το χρονικό των δέκα ημερών-Αϊβαλί 1922» της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη. Το βιβλίο, μαρτυρία της αδελφής του συγγραφέα Ηλία Βενέζη, καταγράφει με λεπτή ευαισθησία και έντονη πικρία τις θηριωδίες των Τούρκων όταν μπήκαν στις Κυδωνίες (Αϊβαλί), διώχνοντας κάθε Έλληνα. Το βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών» έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάσθηκαν από την ερασιτέχνη ηθοποιό και γενική γραμματέα του Σωματείου Στέλλα Μπεκιράκη.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» το οποίο βασίζεται στο ανωτέρω βιβλίο. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Ηλίας Δημητρίου και τη μουσική η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Το «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2012.

Η χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών «Ύμνος και Παράδοση» ερμήνευσε μικρασιάτικα τραγούδια υπό τη Διεύθυνση του Χάρη Γραικού.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης οι: δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης Ν. Κοσμοπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενη στην επέτειο της ημέρας της γυναίκας και η κ. Ε. Πολίτη, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΘ Κ. Δημητράκης, η πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων Μ. Αραμπάνου, η γενική γραμματέας της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης -Λυκοβρύσης Αττικής Γεώργιος Γαζεπίδης, ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Μικρασιατών–Γκιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» Χρ. Κάζος και Σ. Ιορδανίδου και ο πρόεδρος του Περιβαντολογικού Συλλόγου Αττικής «Η Προστασία» Α. Αϊβαλιώτης.

Η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες και ένα μικρό μπουφέ με αναψυκτικά, ποτά και παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά που είχαν παρασκευασθεί από τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet