Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στον Δήμο Πεντέλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στον Δήμο Πεντέλης

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πεντέλης, με την 48/2022 απόφαση, η σύνταξη της δράσης «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων & Κοινωφελών χώρων», όπως προβλέπεται από το Ν. 4759/2020, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021, Α.Π.2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων & Κοινωφελών χώρων» αφορά και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πεντέλης. Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση των χαρακτηρισμένων από τα Σχέδια Πόλης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και κοινωφελών χώρων που προορίζονται για εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις και χρήσεις πρόνοιας. Οι θεσμοθετημένοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που δεν έχουν αποκτηθεί, κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια και ιεραρχούνται ανά δημοτική ενότητα με βάση την πολεοδομική αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της κάθε πόλης.

Ο Δήμος Πεντέλης τονίζει ότι «διαθέτει πλέον το σημαντικότερο μέχρι σήμερα εργαλείο που θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση για την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και στον προγραμματισμό της ολοκλήρωσης της εφαρμογής των σχεδίων πόλης. Είναι από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που συνέταξε και ενέκρινε τέτοιο σχέδιο».

Η δημοτική αρχή σημειώνει, επίσης, ότι «με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εγκρίθηκε, καθίσταται προφανές ότι εμβληματικοί κοινόχρηστοι χώροι- τοπόσημα των πόλεών μας, που η απόκτησή τους ταλαιπωρεί για χρόνια τον Δήμο μας, προωθούνται ιεραρχικά προς απόκτηση.

Ενδεικτικά οι εμβληματικοί χώροι:

  • Δάσος Παπαδημητρίου στη Δ.Κ. Μελισσίων.
  • Το Δάσος των Εξοχών Χωροφυλακής, στη Δ.Κ. Μελισσίων.
  • «Πλατεία Πόγκα » στη Δ.Κ. Μελισσίων.
  • Κοινόχρηστος χώρος στο «Παλλάδιο» στη Δ.Κ. Μελισσίων.
  • Άλσος επί της οδού 25ης Μαρτίου στη Δ.Κ. Νέας Πεντέλης.
  • Η παραρεμάτια περιοχή στο Ο.Τ. 206 στη Δ.Κ. Νέας Πεντέλης.
  • Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στη Δ.Κ. Πεντέλης».

Η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή της θητείας μας, υπογραμμίζουμε ότι η πολιτική απόκτησης γης είναι βασική μας προτεραιότητα. Με σχέδιο και όραμα για την πόλη μας, διεκδικούμε όλους τους θεσμοθετημένους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους του Δήμου και στοχεύουμε να τους αυξήσουμε, στο πλαίσιο αναθεώρησης του σχεδίου πόλης των Μελισσίων. Με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου η επίτευξη αυτού του στόχου μας είναι πιο κοντά από ποτέ».

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Άντα Χάνου-Μπούσουλα, από την πλευρά της τόνισε: «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο είναι ένα χρήσιμο πολεοδομικό εργαλείο για την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού στις πόλεις μας με τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Αισιοδοξούμε ότι θα στηριχθεί από κυβερνητικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που θα επιδράσουν θετικά στην απόκτηση των σημαντικών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων των πόλεών μας, για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση».

Οι τεχνικές εκθέσεις και οι πινακίδες σχεδίων που αφορούν στην εν λόγω δράση.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ

    Σας ευχαριστούμε για τα ανωτέρω έργα σας ,, αλλά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το πάρκο του ” ΜΟΡΤΕΡΌ” που έχει ξεχαστεί εδώ και πολλά χρόνια . Είναι σε πρωτόγονη κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet