Δήμος Πεντέλης: Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες για ένα πιο ποιοτικό περιβάλλον
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δήμος Πεντέλης: Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες για ένα πιο ποιοτικό περιβάλλον

Όπως σημειώνει ο Δήμος Πεντέλης, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία εβδομάδα θεσμός που γιορτάζεται στην Ευρώπη με σκοπό να προωθήσει την εναλλακτική μετακίνηση, δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την συλλογική μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Το σύνθημα για το φετινό θέμα της πράσινης μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους, προσθέτει η διοίκηση, είναι το «ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΑ!» στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μία από αυτή «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης η δημοτική αρχή Πεντέλης αναφέρει:

«Η πανδημία του κορωνοϊού δυστυχώς έφερε όλο τον κόσμο μπροστά σε μία σημαντική αλλαγή, αυτή της τήρησης της “κοινωνικής απόστασης”. Ωστόσο το “lockdown” που επιβλήθηκε ανέδειξε και μία άλλη σημαντική αλλαγή, την αύξηση ήπιων τρόπων μετακίνησης με πρωταγωνιστές το περπάτημα και το ποδήλατο, παράλληλα με τη διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας»

Η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας, όπως συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής της Δήμητρας Κεχαγιά, που θέσει ως στρατηγική κατεύθυνση την υλοποίηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων με σεβασμό στις βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και οδικής ασφάλειας. Έτσι εκτός από την ενεργή συμμετοχή της στις δράσεις όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, υλοποιεί και προγραμματίζει τα εξής:

  • Έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου δικτύου με πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας εντός του αστικού ιστού. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.
  • Σε λίγες μέρες θα ανατεθεί η εκπόνηση νέας ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο της πόλης. Στη μελέτη θα περιλαμβάνονται και καλές επιτυχημένες πρακτικές εφαρμογής έξυπνων λύσεων για τη στάθμευση, προς όφελος των πολιτών.
  • Ετοιμάζεται πρόταση για χάραξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο Πεντελικό βουνό.
  • Σχεδιάζει, στο πλαίσιο της επικείμενης εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης, τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης των χρηστών (όπως ειδικών θέσεων στάθμευσης και φόρτισης).

Τέλος, η κ. Κεχαγιά δήλωσε σχετικά:

«Ο Δήμος μας θέλει να γίνει σύγχρονος. Αρκετοί έχουμε επισκεφθεί πόλεις της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης, που κάνοντας αστικές αναπλάσεις, δημιούργησαν χώρους περιπάτου, που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές τις καλές πρακτικές θέλουμε να φέρουμε και στην πόλη μας. Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών που ωφελούν το περιβάλλον, καλυτερεύουν τις συνθήκες ζωής και κάνουν την πόλη φιλικότερη προς τους δημότες κάθε ηλικίας. Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας, αυτό ακριβώς εξυπηρετεί και σηματοδοτεί.

»Σκοπός μας η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας να αρχίσει να γίνεται πράξη από αυτήν την τετραετία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet