Δήμος Πεντέλης: Η ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τον κορωνοϊό θα γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες
Επιχειρήσεις – Αγορά

Δήμος Πεντέλης: Η ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τον κορωνοϊό θα γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες

«Το αίτημα ελάφρυνσης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται είναι λογικό και καθολικό. Άλλωστε η διοίκηση του Δήμου, τις τελευταίες μέρες το μελετά και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών για το πώς τελικά αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά, δεδομένων των πολλών τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάζει».

Με την παραπάνω φράση ξεκινά η δημοτική αρχή Πεντέλης, στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, να απαντά στο αίτημα που κατέθεσαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι των λοιπών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για συνεδρίαση του Σώματος ώστε να συζητηθεί η πρόταση για τη μείωση τελών σε επιχειρήσεις και σε πολίτες στον Δήμο Πεντέλης, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια «καρφώνει» την εν λόγω πρωτοβουλία, αναφέροντας ότι «κατανοητή, επίσης, είναι και η σπουδή να το θέσουν προς συζήτηση δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πριν το θέσει η διοίκηση», για να συνεχίσει στο ίδιο ύφος: «Μας εκπλήσσει φυσικά το γεγονός ότι παρ’ όλο που οι ίδιοι ζήτησαν προχθές (σ.σ.: 30/3) να γίνει τηλεδιάσκεψη για τα θέματα του κορωνοϊού, η οποία έγινε αμέσως προχθές το μεσημέρι, δεν ρώτησαν ή πρότειναν το παραμικρό για αυτό, παρά έστειλαν πρόταση για διενέργεια Δημοτικού Συμβουλίου».

Επιπροσθέτως, «έκπληξη» στη δημοτική αρχή Πεντέλης προκαλεί «η πλήρης άγνοια της διαδικασίας από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης», οι περισσότεροι των οποίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο τρόπος που σπεύδουν να φέρουν το θέμα στο Δ.Σ., είναι πρόχειρος. Ξεχνούν τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ο ορισμός φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών από τον Δήμο προβλέπεται αναλυτικά από το άρθρο 11 του Ν. 4623/2019 και ειδικότερα προβλέπει πριν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύγκληση και εισήγηση της οικονομικής επιτροπής για το θέμα ή δεν έχουν διαβάσει καλά τις διατάξεις των παρ. 8 και 9, του άρθρου 37 της ΠΝΠ, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 68 Α στις 20/3, οι οποίες προβλέπουν με απόφαση Δ.Σ., μείωση τελών για το χρονικό διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση τελών για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστές λόγω «Covid-19» συνοψίζονται κατωτέρω όπως επισυνάπτει ο Δήμος:

  • Επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων άρα δεν κάνουν χρήση του κοινόχρηστου χώρου που τους έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο.
  • Επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής διασποράς του νέου κορωνοϊού, να απαλλάσσονται μόνο από το ανταποδοτικό τέλος για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύουν οι περιορισμοί.

Στην τελευταία περίπτωση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η ΠΝΠ προβλέπει ότι «με την απόφαση αυτή (του Δ.Σ.) μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής».

Επίσης, η δημοτική αρχή αναρωτιέται «με βάση ποιες διατάξεις ζητούν σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι», προσθέτοντας ότι «με επικοινωνία μαζί τους, θα το κατανοήσουμε, ώστε τελικά όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην οικονομική ελάφρυνση των συμπολιτών μας επιχειρηματιών που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές λόγω των μέτρων περιορισμού του ιού».

Η θέση της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης επί του θέματος συνοψίζεται ακολούθως:

  • Είναι λογικό να μην πληρώσουν τέλη οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές από τις 13/3 και μετά δεν παρήγαγαν απορρίμματα, άρα δεν έχει καμία λογική να πληρώσουν για αυτά.
  • Είναι λογικό να μην επιβαρυνθούν με τέλη κοινόχρηστων χώρων οι επιχειρήσεις εστίασης από 13/3. Η πρόταση της αντιπολίτευσης ως έχει βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του Δήμου.
  • Η αναστολή είσπραξης του 0,5% τέλος παρεπιδημούτων και του τέλος 0,5% από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι κενή περιεχομένου. Τα τέλη αυτά από 13/3 και μετά και για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, δεν εισπράττονται από τα καταστήματα, άρα δεν έχουν υποχρέωση να αποδώσουν κάτι που δεν εισπράττουν.
  • Το σημείο της επιστροφής τελών από τα τροφεία των παιδικών σταθμών από 1/9 μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών δεν έχει καμία λογική. «Η αντιπολίτευση, για ακόμα μια φορά, μας ζητά να μην εισπράττουμε τέλη από τους παιδικούς σταθμούς, τέλη που είναι ανταποδοτικά των υπηρεσιών των πολιτών προς συγκεκριμένους πολίτες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ιό. Και είναι εντελώς ισοπεδωτικό. Δεν υπάρχει καμία λογική για ένα νοικοκυριό, με ετήσιο εισόδημα π.χ. 30.000 ευρώ τον χρόνο, να μην πληρώνει τα ιδιαίτερα προσιτά τέλη των παιδικών σταθμών για το παιδί του και την ίδια στιγμή το κόστος να επιμερίζεται σε όλη την πόλη μέσα από τα δημοτικά τέλη και να επιβαρύνει συμπολίτες μας με πολύ χαμηλότερο εισόδημα. Άλλωστε θυμίζουμε ότι οι συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα απαλλάσσονται από τα τέλη αυτά. Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την υποκριτική στάση στελεχών της προηγούμενης διοίκησης. Επί 9 χρόνια εισέπρατταν τα τέλη αυτά και τώρα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση ζητούν να μην εισπράττονται τέλη που οι ίδιοι εισέπρατταν» τονίζει η δημοτική αρχή στην ανακοίνωσή της.
  • Η μη είσπραξη τελών στους παιδικούς σταθμούς για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί είναι αυτονόητη. Άλλωστε η ίδια η διοίκηση του Δήμου, από τις 19/3, το έχει ανακοινώσει σχετικά. Δεν θα ζητηθεί από τους γονείς να πληρώσουν υπηρεσία που ο Δήμος δεν τους παρείχε.
  • Η απαλλαγή από τα μισθώματα των κυλικείων των σχολείων, του ΔΑΚ Μελισσίων και μηχανημάτων αυτόματων πωλητών, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μέχρι λήξεώς τους είναι απολύτως λογική και αυτονόητη. Η πρόταση της αντιπολίτευσης ως έχει βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του Δήμου.
  • Δεν κατανοούμε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την παράταση του χρόνου ταφής και χρήσης οστεοφυλακίων όλων των κατηγοριών, μέχρι 31.10.2020, με καταβολή τελών της πρώτης περιόδου χρήσεως. Θα τη συζητήσουμε μαζί τους για διευκρινίσεις και τοποθετηθούμε ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω πρέπει να γίνουν «με όλες τις νόμιμες διαδικασίες» όπως σημειώνει η δημοτική αρχή.

Η δήμαρχος, Δήμητρα Κεχαγιά, θα συνομιλήσει με επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και θα επιδιώξει να υπάρξει ενιαία πρόταση για τα παραπάνω, δεδομένου ότι στα περισσότερα «υπάρχει σύγκλιση στην κοινή λογική», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet