Δ. Κεχαγιά: Τα Μελίσσια γυρίζουν 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓΠΣ
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δ. Κεχαγιά: Τα Μελίσσια γυρίζουν 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓΠΣ

Το νομοπαρασκευαστικό τμήμα του ΣτΕ (Ε’)  με την υπ’ αριθμόν 24/2021 γνωμοδότησή του επέστρεψε στο ΥΠΕΝ ως μη νόμιμη την πρόταση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σχετικά με την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, που αφορά στην έγκριση πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μελέτη αυτή ξεκίνησε το έτος 2009, με ολοκληρωμένη πρόταση για χρήσεις γης, όρους δόμησης, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αλλά με την υπ’ αριθμόν 252/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης εξαιρέθηκαν από τη μελέτη οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Η μελέτη που προωθήθηκε με την απόφαση αυτή αφορούσε μόνο τον καθορισμό χρήσεων γης σε εφαρμογή του νέου ΓΠΣ, ενώ δεν περιελάμβανε ρυθμίσεις για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που ήταν αναγκαίος όρος για την πληρότητα και νομιμότητα της μελέτης, επισημαίνει η διοίκηση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι παρόλο που η προηγούμενη μελέτη περιελάμβανε τους κοινόχρηστους χώρους (μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής του πρώην Δήμου Μελισσίων), εν τούτοις εσφαλμένα και αντισυνταγματικά, κατά το ΣτΕ, εξαιρέθηκε το τμήμα της που αφορούσε τους κοινόχρηστους χώρους και σημειώνει ρητά για το σχέδιο αναθεώρησης του 2014 ότι «… το παρόν σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως», προσθέτει η δημοτική αρχή.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πεντέλης, γνωρίζοντας ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος και έχοντας προβλέψει ως πολύ πιθανή την παραπάνω εξέλιξη, ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 τη διαδικασία ανάθεσης σε μελετητή της εκπόνησης νέας ολοκληρωμένης Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους που είχαν εξαιρεθεί από την απόφαση του 2014, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για να προστεθεί ότι η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί αρχές Μαΐου και θα ξεκινήσει άμεσα να εκπονείται με στόχο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2021, ώστε ξανά να αποσταλεί στο ΣτΕ για γνωμοδότηση μέσω υπουργείου Περιβάλλοντος και το 2022 να έχει θεσμοθετηθεί.

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, δήλωσε σχετικά:

«Το 2014 κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε επισημάνει τις εσκεμμένες παραλείψεις, την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα του εγχειρήματος να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και προβλέψαμε την τύχη της πρότασης.

»Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

»Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν αποτελεί παρά την τελευταία πράξη του χρονικού μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας. Έτσι ο Δήμος Πεντέλης και ειδικά η Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων γυρίζει ουσιαστικά 10 χρόνια πίσω την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

»Εμείς, ήδη από τον Δεκέμβριο, ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να επικαιροποιήσουμε το ρυμοτομικό σχέδιο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων και να καθορίσουμε τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, σε εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Θέλουμε το 2022 το νέο σχέδιο πόλης των Μελισσίων να έχει θεσμοθετηθεί.

»Παρά του ότι η αντιπολίτευση καταψήφισε την εισήγηση μας για τη συμπλήρωση της μελέτης αναθεώρησης, ελπίζουμε ότι με βάση τα νέα δεδομένα, που διαμορφώθηκαν από την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, θα συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή, ώστε μαζί να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον των Μελισσίων και τη γρήγορη συμμόρφωσή μας στους πολεοδομικούς κανόνες για το καλό των συμπολιτών μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet