Δ. Στεργίου: «Θεατής το κράτος στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων»
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δ. Στεργίου: «Θεατής το κράτος στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων»

«Θεατή» στη διαδικασία αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων αποκαλεί το κράτος ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης σε επιστολή που απέστειλε προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας από το κράτος «να μεριμνήσει άμεσα» για την κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων του Δήμου Πεντέλης που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Ακολουθεί η επιστολή:

Θέμα: Δεύτερο τριήμερο χιονοπτώσεων

Στον αγώνα μας για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων κλείσαμε σήμερα (σ.σ. 7 Ιανουαρίου 2015) και το δεύτερο τριήμερο σκληρής δουλειάς για τη διατήρηση ανοικτών των κεντρικών δρομολογίων των πόλεών μας Μελισσίων, Ν. Πεντέλης και Πεντέλης και λειτουργιών των οικισμών μας.

Στον αγώνα αυτό χρησιμοποιήσαμε τα δεκαέξι (16) εκχιονιστικά οχήματα-μηχανήματα του Δήμου μας και για τις τρεις (3) Δημοτικές Κοινότητες και ήδη καταναλώθηκαν τριακόσιοι (300) τόνοι αλάτι.

Το προσωπικό που αγωνίστηκε επί 24ώρου βάσεως για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι οι τρεις τοπικοί αντιδήμαρχοι Τσουχνικάς Ηλίας, Κοντουλάκος Ελευθέριος και Ζώης Ιωάννης, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Πεντέλης Ζούνης Ιωάννης και Ν. Πεντέλης Μιχελακάκης Εμμανουήλ, οι εθελοντές Αραμπατζόγλου Γιώργος, Γεωργιάδη Ευδοκία, Δαλέκος Μιχάλης, Δημητρίου Πέτρος, Διακομανώλη Κέλλυ, Διακομανώλης Γιώργος, Ζαχαριάδου Έλενα, Καπετανοπούλου Μερόπη, Κλεφτάκης Σωτήρης του Ιωάννη, Κοντογιώργης Ηλίας, Κωνσταντάκης Κώστας, Κωνσταντάκης Μάνος, Νούσης Άρης, Ορφανίδης Φραγκούλης, Σιγάλας Λουκάς, Σιγάλας Μάρκος, Σιγάλας Σπύρος, Τσίγκος Γιάννης και Χάλκος Δημήτρης και 34 εργαζόμενοι.

Εκτιμώμενο κόστος των επιχειρήσεων και για τα δύο τριήμερα είναι:

  • για αλάτι 40.000 ευρώ,
  • για υπερωρίες 25.000 – 30.000 ευρώ,
  • για ανταλλακτικά και πετρέλαιο 13.000 ευρώ.

Σύνολο 83.000 ευρώ περίπου.

Η δράση Πολιτικής Προστασίας αντιμετώπισης χιονοπτώσεων είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη δράση που στην ουσία υλοποιείται πλήρως και αποκλειστικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους, πλην της Περιφέρειας, να υλοποιούν ρόλους περισσότερο θεωρητικούς.

Η δράση αυτή απαιτεί εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, που ο Δήμος μας κατόρθωσε να αποκτήσει την τελευταία 15ετία στην Δ.Κ. Πεντέλης αξιοποιώντας χορηγίες συμπολιτών μας.

Απαιτεί χέρια εξειδικευμένα και εκπαιδευμένα.

Απαιτεί όμως πέρα και πάνω απ΄ όλα άριστη οργάνωση, πρόβλεψη, πρόληψη, σωστή διοίκηση των επιχειρήσεων κατά την εξέλιξή τους και οπωσδήποτε εθελοντικό μεράκι και διάθεση προσφοράς για τον πολίτη, που ευτυχώς στον Δήμο μας το διαθέτουμε.

Αυτό όμως που δεν διαθέτουμε και είναι θέμα της κεντρικής εξουσίας να ενσκήψει και να το αντιμετωπίσει, είναι το οικονομικό κόστος προμήθειας του αλατιού και πληρωμών των υπερωριών των υπαλλήλων. Το κράτος λοιπόν που είναι θεατής σ΄ αυτή τη διαδικασία είναι υποχρεωμένο να μεριμνήσει άμεσα για την κάλυψη αυτών μας των οικονομικών απαιτήσεων, οι οποίες είναι κατά πολύ απομειωμένες, αφού τα εργατικά μας χέρια αιρετών και εθελοντών δεν αμείβονται.

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω εργαζόμενους, εθελοντές και τους συναδέλφους μου τοπικούς αντιδημάρχους και των τριών πόλεων για τον τεράστιο αγώνα προσφοράς τους στη δράση αυτή χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.

Παράλληλα προτείνω στα συνδικαλιστικά όργανα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ να ασχοληθούν με το θέμα και να υποβάλλουν ολοκληρωμένη πρόταση για την ΠΛΗΡΗ αναθεώρηση (λειτουργική και οικονομική) του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας στο κράτος μας.

Δείτε την επιστολή του δημάρχου Πεντέλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet