Εκδήλωση του ΚΚΕ για την 28η Οκτωβρίου
Κοινωνία

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την 28η Οκτωβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική-ναζιστική κατοχή» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Οκτωβρίου το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Κομματική Οργάνωση Βάσης Μελισσίων-Πεντέλης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης τονίστηκε ότι «για το ΚΚΕ η γιορτή της 28ης Οκτώβρη δεν είναι απλώς μια επέτειος, ένα μνημόσυνο, μια παρέλαση, αλλά η ιστορική αλήθεια όπως ο λαός μας την έγραψε με το αίμα του».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Τσιμπρικίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Μελισσίων ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος επεσήμανε ότι «όπως τότε που το ΚΚΕ σάλπισε την αντίσταση και συσπείρωσε τον λαό στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ στις άλλες οργανώσεις έτσι και σήμερα το ΚΚΕ καλεί με νέο σάλπισμα σε συσπείρωση του λαού κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, μέλος του Τομεακού Γραφείου του Βόρειου Τομέα της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην “εποποιία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ”, καθώς και στην επικαιρότητα. «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α΄, ήταν ιμπεριαλιστικός γιατί αιτία της έκρηξής του υπήρξαν οι οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής, των αγορών και των πηγών πρώτων υλών» ανέφερε και συνέχισε: «Το ζήτημα σχετικά με το χαρακτήρα του Β΄ Π.Π. ταλάνισε το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Τελικά, αποσυνδέθηκε η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την έξοδο απ΄ αυτόν, από τον στόχο της επαναστατικής εργατικής εξουσίας. Διαχωρίστηκαν οι αστικές δυνάμεις σε δημοκρατικές και φασιστικές και επιλέχτηκαν οι πρώτες ως σύμμαχες του εργατικού κινήματος για μεταβατική κυβέρνηση. Τη σταδιοποίηση του στρατηγικού στόχου ακολούθησε και το ΚΚΕ επί δεκαετίες. Πολύ αργότερα, όταν ήρθε η διεθνής αντεπανάσταση, υποχρέωσε σε μία εξέταση σε βάθος όλης της πορείας μας έως τη δεκαετία 1990».

Η εκδήλωσε συνεχίστηκε με απαγγελία χρονικού από την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία μέχρι την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού στην Ελλάδα, καθώς και με ποιήματα των Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Φώτη Αγγουλέ. Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν τέλος ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στα Μελίσσια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet