Ημερήσια εκδρομή στην Τιθορέα για το ΚΑΠΗ Πεντέλης
Κοινωνία

Ημερήσια εκδρομή στην Τιθορέα για το ΚΑΠΗ Πεντέλης

Ημερήσια εκδρομή στην Τιθορέα θα πραγματοποιήσει το ΚΑΠΗ Πεντέλης το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το πρωί από το δημαρχείο Παλαιάς Πεντέλης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, Ιωάννης Ζώης, σημειώνεται:

Βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και δεν σταματάμε να αναζητάμε αφορμές για να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη και να αποδράσουμε έστω και για λίγες ώρες. Με την επιτυχημένη έκβαση του ταξιδιού στην Κύπρο, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, η συγκίνηση και η περηφάνια μένουν βαθιά ριζωμένες στην ψυχή μας. Τα μαθήματα ζωής που λάβαμε από τούτον τον πολύπαθο λαό και την ιστορία του δεν περιγράφονται με λόγια. Ένα ταξίδι εμπειρία ζωής, με ανάμεικτα συναισθήματα και κυρίαρχη την αδελφοσύνη και την αγωνιστικότητα να μας συντροφεύουν.

Τα μέλη του Κέντρου μας κι εγώ προσωπικά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη για το ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξε για την πορεία της εκδρομής στην Κύπρο μας και την υγεία των μελών μας, επικοινωνώντας τηλεφωνικώς μαζί μας.

Συνεχίζοντας στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Κέντρου μας, ανακοινώνουμε στα μέλη μας μια νέα ημερήσια εκδρομή στην Τιθορέα.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 αναχώρηση στις 8:00 από το δημαρχείο Π. Πεντέλης.

Η Τιθορέα ή Άνω Τιθορέα είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 440 μέτρων. Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα. Μετονομάστηκε σε Τιθορέα λόγω της ομώνυμης αρχαίας Φωκικής πόλης που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. Η Τιθορέα θεωρείτο ως η αρχαία μητρόπολη των Φωκέων, αφού, όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα «Κορινθιακά», σε αυτήν εγκαταστάθηκε με τον λαό του ο Φώκος, ο γενάρχης των Φωκέων, και σε αυτή ενταφιάστηκε μαζί με τη γυναίκα του Αντιόπη.

Τα τείχη που περιβάλλουν την αρχαία Τιθορέα θεωρούνται τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα ελληνιστικής οχυρωματικής και από τα πλέον αξιοθέατα αρχαία τείχη της Κεντρικής Ελλάδας. Κατά τη βυζαντινή περίοδο η Τιθορέα ήταν σημαντικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο με πολλούς χριστιανικούς ναούς.

Έξω από την Τιθορέα, κοντά στο χωριό Μόδι (θέση Μαλιόρουκα), υπάρχει αρχαίο Λατομείο, μνημείο της αρχαίας δόμησης, με άριστα σωζόμενα ίχνη εργαλείων με τα οποία απέκοπταν τους λιθόπλινθους. Επίσης, πάνω σε λόφο στη θέση Πύργος Μοδίου, σώζονται λείψανα ελληνιστικής οχύρωσης αρχαίας πόλης, η οποία ίσως ταυτίζεται με τον αρχαίο Λέδονα. Στην ίδια περιοχή έχουν εντοπισθεί υστεροελλαδικά και ελληνιστικά λείψανα.

Θα επισκεφθούμε τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Ιωάννη, με ψηφιδωτά του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. Μετά θα κατευθυνθούμε με το πούλμαν στο ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας, όπου θα μας ξεναγήσουν οι μοναχοί. Η Ιερά Μονή βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, σε μια περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα για την παρασκευή αυτοκρατορικών φαγητών. Αφού γευματίσουμε σε ταβέρνα στην Κάτω Τιθορέα, θα επιστρέψουμε αργά το απόγευμα στην Πεντέλη.

Σας ενημερώνουμε πως το πρόγραμμα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες της εκδρομής.

Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη και αθρόα συμμετοχή σας και για τον τρόπο που στηρίζετε και αγκαλιάζετε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης.

«Τα γηρατειά δεν είναι η χαμένη νεότητα αλλά ένα νέο στάδιο ευκαιρίας και δύναμης».

Σας περιμένουμε για να διασκεδάσουμε και να χαρούμε τη ζωή!

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Ζώης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet