«Καμπανάκι κινδύνου» από τον σύλλογο «Η Πεντέλη μας» για την περιοχή «Θάλωσσι» – Προφήτη Ηλία
limnithalossi.blogspot.com
Κοινωνία

«Καμπανάκι κινδύνου» από τον σύλλογο «Η Πεντέλη μας» για την περιοχή «Θάλωσσι» – Προφήτη Ηλία

«Καμπανάκι κινδύνου» σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή «Θάλωσσι» – Προφήτη Ηλία, στη Ν. Πεντέλη, χτυπά ο περιβαλλοντικός σύλλογος Δήμου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας».

Με αφορμή την έφεση που άσκησαν οι ιδιοκτήτες κατά της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και η οποία θα εκδικαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, ο σύλλογος απέστειλε επιστολή στη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, την οποία υπογράφουν εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής ο πρόεδρος, Κώστας Κοσοβίτσας και ο γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.

Σε αυτήν περιγράφετε βήμα προς βήμα οι κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η δημοτική αρχή προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να αποφευχθεί η «περιβαλλοντική λεηλασία της».

Παράλληλα, κατατίθεται αναλυτικό υπόμνημα με το ιστορικό, πολεοδομικό και νομικό καθεστώς της παραπάνω περιοχής.

Στην επιστολή προς τη δήμαρχο ο σύλλογος αναφέρει:

Στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου μας και της διάθεσης συνεργασίας με τον Δήμο Πεντέλης, που στην πρόσφατη συνάντησή μας εκδηλώσαμε, σας διαβιβάζουμε συνημμένως αναλυτικό υπόμνημα με το ιστορικό, πολεοδομικό και νομικό καθεστώς της παραπάνω περιοχής «Θάλωσσι» – Προφήτης Ηλίας Ν. Πεντέλης. Η συνολική θεώρηση του θέματος έγινε από νομικούς και μηχανικούς που υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον απέναντι στις βλαπτικές μεθοδεύσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής και σήμερα είναι μέλη μας. 

Οι συνέπειες των μεθοδεύσεων ιδιωτών, που σε μεγάλο μέρος έγιναν με σύμπραξη της απελθούσας δημοτικής αρχής, παραμένουν και απειλούν με περιβαλλοντική λεηλασία την εν λόγω περιοχή. Απαιτούνται ενέργειες από τη διοίκησή σας για την υπεράσπιση του Δημοσίου συμφέροντος και μερικές έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Και συγκεκριμένα:

  1. Εν όψει της έφεσης που άσκησαν οι ιδιοκτήτες κατά της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, στο 20ό Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να ορίσει νομικό παραστάτη, ο οποίος θα συνεργαστεί με το νομικό σύμβουλο του Δημοσίου, που έχει οριστεί από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΝ, για να ασκήσει ο Δήμος Πεντέλης πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου και να υποστηρίξει τις απόψεις του υπουργείου  ΠΕΧΩΔΕ, ότι η περιοχή του Λόφου του Προφήτη Ηλία είναι εκτός σχεδίου δασική έκταση και να ζητήσει την απόρριψη των  εφέσεων των ιδιωτών. Και αν διαπιστωθεί η μη κατάλληλη προετοιμασία εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, να ζητηθεί αναβολή  συζήτησης της υπόθεσης.
  2. Επίσης πρέπει ο Δήμος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ανακαλέσει την 183/2017 του Δ.Σ για «τροποποίηση του σχεδίου πόλεως» στην επίμαχη περιοχή.  
  3. Για τον χαρακτηρισμό από το δασικό κτηματολόγιο του χώρου σε Δ.Δ=εκτός σχεδίου Δάσος, αντί του υφισταμένου Α.Λ.= Άλσος εντός σχεδίου, που ενδεχομένως να οφείλεται και σε σκόπιμα λανθασμένη πληροφόρηση της επιτροπής σύνταξης του δασολογικού χάρτη. Για να αποκατασταθεί η νομιμότητα απαιτείται να στείλετε έγγραφο στην υπηρεσία δόμησης, με το οποίο να γνωστοποιείτε ότι σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις και το ΓΠΣ της Ν. Πεντέλης, ο χώρος των 52 στρεμμάτων είναι περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως. Τη διαδικασία αυτή θέτει η Υπηρεσία Δόμησης, ως προϋπόθεση, για να στείλει στη Δ/νση Δασών τη διόρθωση, για χαρακτηρισμό του χώρου Δ.Δ.
  4. Για την αποκατάσταση της ζημιάς του Δήμου, που προέκυψε από τη σκόπιμη απόφαση της απελθούσης δημοτικής αρχής να μη δηλώσει τον αθλητικό χώρο στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με το τραγικό αποτέλεσμα η έκταση των 10 στρεμ. να αναγνωριστεί ως ιδιοκτησία του Δημοσίου και όχι του Δήμου Πεντέλης, πρέπει ο Δήμος να προβεί στις εξής ενέργειες:

Α) Μετά την παρέλευση της προθεσμίας έφεσης στην 2054/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αφορά την απόρριψη της αγωγής του Δήμου, που έγινε από την απελθούσα διοίκηση μετά τον σάλο που προέκυψε από την αποκάλυψη των ενεργειών της ίδιας και ιδιωτικών συμφερόντων, πρέπει να ασκηθεί νέα αγωγή σε σωστή πλέον βάση για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας, του σημαντικού για τους πολίτες αθλητικού χώρου.

Β) Να ζητηθεί από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει σήμερα τις αρμοδιότητες του τότε νομάρχη, να επικαιροποιήσει την 171/1989 απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής για παραχώρηση της έκτασης 9,988 στρεμ. στον Δήμο Πεντέλης για αθλητική χρήση.

Κυρία δήμαρχε, αποτελεί θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός το ότι την απελθούσα δημοτική περίοδο 2014-2019 καταψηφίσατε ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου τις αντιφατικές και επιζήμιες αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής και εκφράσατε την αντίθεσή σας σε αυτές.

Ευελπιστούμε ότι θα εργαστείτε για την άρση των δυσμενών συνεπειών που άφησε η απελθούσα διοίκηση του Δήμου Πεντέλης για την αποκατάσταση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος,  τη δημιουργία και λειτουργία του τοπικού αθλητικού κέντρου.

Ο Σύλλογός μας έχει τη διάθεση και τη γνώση να συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε στη διάθεση του Δήμου για κάθε διευκρίνιση στο υπόμνημα που σας καταθέσαμε, καθώς και κάθε έγγραφο που αναφέρεται ως (σχετ…. ) στα κεφάλαια του υπομνήματος, μπορούμε να σας το προσκομίσουμε, για διευκόλυνση των ενεργειών του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet