Κραυγή αγωνίας για το απειλούμενο «λουκέτο» στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Κραυγή αγωνίας για το απειλούμενο «λουκέτο» στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν εκ νέου οι γονείς της Βορειοανατολικής Αττικής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επικείμενο κλείσιμο της ΩΡΛ κλινικής του Παίδων Πεντέλης. Ένα νοσοκομείο που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή, αλλά και άλλες, όπως η Θήβα και η Χαλκίδα, χωρίς να υπάρχει εύκολα προσβάσιμη εναλλακτική λύση για όλους αυτούς τους γονείς και τα παιδιά τους σε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Το καμπανάκι είχε χτυπήσει πριν από έναν μήνα η ΠΟΕΔΗΝ, που κατήγγειλε το επικείμενο κλείσιμο της κλινικής και ζητούσε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλύσει το πρόβλημα. Αμέσως μετά η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαραθώνα, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, απηύθυνε το ίδιο αίτημα.

Πριν από έναν μήνα στην ΩΡΛ Κλινική υπηρετούσαν ο διευθυντής, μία ειδικευμένη γιατρός και δύο επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι, γιατροί. Ωστόσο ο διευθυντής υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς συνταξιοδοτείται, ενώ τέλη Νοεμβρίου έληξε και η σύμβαση του ενός εκ των επικουρικών γιατρών.

Σήμερα στην κλινική υπηρετούν η ειδικευμένη γιατρός και ένας επικουρικός, του οποίου η σύμβαση λήγει τέλη Μαρτίου. Βάρδιες έχουν βγει μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Από εκεί και πέρα, προσθέτει, η κλινική θα κλείσει, καθώς οι δύο γιατροί δεν επαρκούν για τα χειρουργεία και τα έκτακτα περιστατικά, αλλά μόνο για τους νοσηλευόμενους μικρούς ασθενείς και πάλι υπερβαίνοντας εαυτόν.

Προχθές, αναφέρει ενδεικτικά για να περιγράψει την τραγικότητα της κατάστασης, ο υπό συνταξιοδότηση διευθυντής -του οποίου δεν έχει εκδοθεί ακόμα το ΦΕΚ- μετά από κλήση απόγνωσης των συναδέλφων του έσπευσε στην κλινική για να βοηθήσει και έτσι πραγματοποιήθηκαν χειρουργεία και αντιμετωπίστηκαν τα έκτακτα περιστατικά.

Θυμίζουμε ότι μετά το περιστατικό στον «Άγιο Σάββα» που ανέδειξε η «Εφ.Συν.», με τον διοικητή Γιώργο Δενδραμή να ζητάει τους μισούς επικουρικούς που υπηρετούν στο νοσοκομείο, η νέα κυβέρνηση πιέστηκε και υποσχέθηκε ότι θα επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο σύστημα και των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί.

Οι διοικητές ανά τη χώρα έχουν ζητήσει το σύνολο των θέσεων των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία τους και μένει να τηρηθεί η υπόσχεση. Αν αυτό γίνει, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών από την επαναπροκήρυξη μιας θέσης μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τον γιατρό.

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαραθώνα, εκπροσωπώντας χιλιάδες μαθητές και γονείς της περιοχής, είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε συρρίκνωση του επιπέδου της ποιότητας της δημόσιας υγείας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ψαρομμάτης.

Η κλινική ΩΡΛ του Παίδων Πεντέλης εξυπηρετεί 12.275 περιστατικά παιδιών ετησίως, πραγματοποιεί περίπου 840 χειρουργεία τον χρόνο και 1.408 ημέρες νοσηλείας.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» λέει ο Γ. Ψαρομμάτης και προσθέτει ότι «ενώ όλοι θα θεωρούσαν αυτονόητο να ενισχυθεί μια κλινική, η οποία προσφέρει τόσα στα παιδιά μας, αυτή η κλινική, χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους, κλείνει». Το γιατί, σημειώνει απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, «πρέπει να κοιτάξετε στα μάτια τα παιδιά μας και να τους απαντήσετε».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών/έντυπη έκδοση

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet