Κ. Βαρλαμίτης: Πτέρυγα Μπόμπολα… έστω και τώρα
Κοινωνία

Κ. Βαρλαμίτης: Πτέρυγα Μπόμπολα… έστω και τώρα

Με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία εκμισθώνεται από τον ΕΦΚΑ στον Δήμο Πεντέλης για 12 χρόνια η πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ», προκειμένου αυτή να αλλάξει χρήση και να χρησιμοποιηθεί  για εκπαιδευτικές ανάγκες (φιλοξενία μαθητών προσχολικής αγωγής κ.λπ.), δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, διαπιστώσεις αλλά και η ανάγκη για νέα ιεράρχηση των δράσεων και πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν αυτή τη κρίσιμη περίοδο.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης*

Ως χώρα βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίαςλόγω του κορωνοϊού, με χιλιάδες καθημερινά κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ, δεκάδες θανάτους κι ένα ΕΣΥ που φαίνεται ότι εξαντλεί τα όριά του. Παράλληλα, γενική είναι η διαπίστωση ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες και οι εφεδρείες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΕΣΥ. Το παράδειγμα της πτέρυγας Μπόμπολα είναι χαρακτηριστικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι και η δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης φέρει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Φυσικά, στο χέρι της είναι να το διορθώσει.

Τον Φεβρουάριο που πέρασε, οι τεχνοκράτες του ΕΟΔΥ, εκτιμώντας την εξάπλωση της πανδημίας και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, στον σχεδιασμό τους για  αντιμετώπιση της Covid 19, εντάξανε και την πτέρυγα Μπόμπολα. Πράξη που προφανώς ήταν εκτός της κυβερνητικής πολιτικής αφού, στη πράξη, δεν ίσχυσε. Για να περιορισθούν πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις αναζήτησε και βρήκε ένα πρόθυμο συνεργάτη να την καλύψει. Τη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης, που άλλαξε τη θέση της σε μια νύχτα.

Γιατί τι άλλο να μεσολάβησε από το φθινόπωρο του 2019, όταν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης, δηλαδή τόσο η διοίκηση του Δήμου όσο και οι δημοτικές  παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δήλωναν τη θέλησή τους να παραμείνει το Μπόμπολα  ως Νοσοκομείο; Τι άλλαξε και δεν πρόβαλε το ομόφωνο αίτημα στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την ικανοποίησή του;

Ξαφνικά, λοιπόν, ανακάλυψε μια άλλη κοινωνική ανάγκη ως προτεραιότητα, που έπρεπε μάλιστα να καλυφθεί στη πτέρυγα Μπόμπολα. Την ανάγκη δημιουργίας δύο αιθουσών προσχολικής εκπαίδευσης. Λες και δεν ήταν γνωστή η ανάγκη αυτή εκ των προτέρων. Λες και δεν υποδείχθηκε έγκαιρα η δυνατότητα διασκευής των βοηθητικών κτισμάτων στο ΝΙΕΝ, με δυνατότητα λειτουργίας  οκτώ (8) αιθουσών και όχι μόνο δύο (2). Λες και δεν υπήρχαν άλλοι χώροι γι’ αυτόν το σκοπό εφόσον δεν προκρινόταν η λύση του ΝΙΕΝ. Λες και δεν υπήρχε η δυνατότητα αξιοποίησης  χρηματοδοτικών εργαλείων που κάλυπταν  και την αγορά του οικοπέδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια περίοδο, με την απόφαση του ΕΦΚΑ για την εκμίσθωση του ακινήτου στον Δήμο Πεντέλης, βγήκε η πρόσκληση ΑΤ07 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που προβλέπει επιχορήγηση των Δήμων με ένα ποσό συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση, ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτηρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικών σχολείων, καθώς επίσης και δημοτικών εστιών μαθητών/σπουδαστών/κ.ά. Πρόσκληση, που έδινε τη δυνατότητα στον Δήμο να λύσει οριστικά το πρόβλημα, αντί της προσωρινής, που συνεπάγεται μια 12ετής μίσθωση.

 Έτσι, δικαιολογημένα δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης.

Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν θέλουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «δεδομένη» στα κελεύσματα  και τις σκοπιμότητες των προσώπων που απαρτίζουν την εκτελεστική εξουσία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτοτελής στη λειτουργία και στις αποφάσεις της, αντλώντας απευθείας δύναμη από τις τοπικές κοινωνίες που τις εκπροσωπεί και τις εκφράζει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Έτσι δεν εφαρμόζει απλώς και μόνο τους νόμους, όπως θα έκανε μια αποκεντρωμένη υπηρεσία ενός υπουργείου. Είναι υποχρεωμένη να σχεδιάζει κατάλληλες πολιτικές, να τις υλοποιεί, στο πλαίσιο του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει κάθε φορά, αλλά και να αναζητεί και να αγωνίζεται για λύσεις όταν αυτό δενβοηθά. Και κυρίως να επιδιώκει και να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κάθε τοπικής κοινωνίας.

Τι πρέπει να γίνει τώρα; Η απόφαση εκμίσθωσης του ακινήτου από τον Δήμο Πεντέλης ελήφθη κάνοντας χρήση της διπλής ψήφου του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω ισοψηφίας των παρισταμένων συμβούλων. Έτσι, η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν προσφέρεται για θριαμβολογία από πλευράς δημάρχου, αλλά αντίθετα απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για ουσιαστικό διάλογο με τις άλλες δυνάμεις του Δήμου και τη συνδιαμόρφωση λύσεων αποδεκτών από ευρύτερες πλειοψηφίες.

Λύσεις και προτάσεις που δεν θα λειτουργούν διχαστικά στη τοπική κοινωνία.

Η δημοτική αρχή δημιούργησε τελικά τον χώρο προσχολικής αγωγής που επέλεξε. Καταρχήν, όμως, απεμπόλησετην ανάγκη αξιοποίησης του χώρου για τις ανάγκες υγειονομικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που βιώνουμε, νομίζω ότι θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει την απόφασή της. Να διαμορφωθεί κατάλληλα ο υπόλοιπος χώρος, με τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν λόγω και της προσχολικής χρήσης, για να μπορεί να υποστηρίξει το ΕΣΥ που καταρρέει.

Κοινοτικοί πόροι και νομοθετικό πλαίσιο για άμεσες διαδικασίες υλοποίησης  υπάρχουν.

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία, το Μπόμπολα να λειτουργεί για τις ανάγκες της Covid-19. Παράλληλα, o Δήμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και την ΚΕΔΕ, θα πρέπει να μελετήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας σε αυτό ενός «πιλοτικού», πρότυπου μοντέλου παροχής ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα λειτουργεί  με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων της περιοχής) τη μετά Covid-19 εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν αρκετές από τις αξιόλογες ιδέες που όλες οι παρατάξεις κατά καιρούς έχουν προβάλλει αλλά δύσκολα υλοποιούνται μεμονωμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, συνθέτοντας απόψεις, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδεολογικές αφετηρίες.

Την εικόνα άνθρωποι που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας να μην μπορούν να βρουν  θεραπευτική κλίνη δεν πρέπει να την επιτρέψουμε.  Σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση  του Δήμου Πεντέλης (διοίκηση και παρατάξεις), αλλά και λοιποί φορείς σε τοπικό επίπεδο, έστω και τώρα, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου, θα πρέπεινα στηρίξουν το αίτημα προς την κυβέρνηση για λειτουργία νοσοκομειακού χώρου της πτέρυγας Μπόμπολα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΕΟΔΥ.

Οι καιροί «ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ».

* Οικονομολόγος, πρ. πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, δημότης Πεντέλης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet