Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Πεντέλης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2023 στον Δήμο Πεντέλης. Φέτος οι δράσεις ήταν επικεντρωμένες στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, με βασικό στόχο το σύνθημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο ήταν «Εξοικονομώ Ενέργεια – SAVE ENERGY».

Έγιναν πιλοτικές πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών, ελεύθερες για περπάτημα, ποδήλατο και πατίνι, ποδηλατική διαδρομή με ενοποίηση κοινοχρήστων χώρων και πλατειών, αθλοπαιδιές, εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, ενημέρωση για τη μικροκινητικότητα και την ηλεκτροκίνηση, καθώς και πρωτότυπες δράσεις οδικής ασφάλειας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Μικρασιατών (Άγιος Γεώργιος, Μελίσσια) και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της Νέας Πεντέλης, με δράσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια μέρα διοργανώθηκε ποδηλατάδα με ελεύθερη συμμετοχή για ποδήλατα, με εκκίνηση και τερματισμό στην πλατεία της Νέας Πεντέλης, στην οποία συμμετείχε και η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά.

Μέσα από τις δράσεις οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΙΟΑΣ ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, οι μικροί αλλά και μεγαλύτεροι πολίτες είχαν την ευκαιρία, μέσα από βιωματικές δράσεις, να ενημερωθούν για τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδήγησης με ασφάλεια. Επίσης, οι δημότες ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή του Δήμου για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Horizon, Κοινόχρηστα Συστήματα για την Κινητικότητα των Πολιτών, το οποίο στοχεύει στη μετατροπή και εφαρμογή των υφιστάμενων δικτύων μετακίνησης των πολιτών σε καινοτόμα και σύγχρονα κοινόχρηστα συστήματα κινητικότητας.

«Η εμπλοκή φορέων και ενεργών πολιτών στις εκδηλώσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς έτσι διαμορφώνονται συνθήκες για ένα διαφορετικό τρόπο μετακίνησης στις σύγχρονες πόλεις» σημειώνει η δημοτική αρχή.

Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε για τις εκδηλώσεις:

«Όπως σήμερα έκανα ποδήλατο στη δράση του Δήμου μας, θέλω να διαμορφώσω έναν δημόσιο χώρο που όλοι μας θα κινούμαστε καθημερινά και με ασφάλεια με το ποδήλατό μας. Οι δράσεις που κάναμε δείχνουν πώς διαμορφώνουμε την πόλη μας για το μέλλον, μια πόλη φιλική στον πεζό και το ποδήλατο. Ολοκληρώσαμε τις σχετικές μελέτες δημιουργίας δικτύου πεζοδρομίων και διαδρομών ποδηλάτου στο σύνολο της πόλης και πιστεύουμε ότι το 2024 θα έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου. Με έργα, σχέδιο όραμα, πάμε την πόλη μας μπροστά».

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα σχολίασε από την πλευρά της:

«Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε ως δημοτική αρχή στην προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου μετακινήσεων στην πόλη και στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο και της πορείας του Δήμου μας ορός την κλιματική ουδετερότητα το 2030 έχουμε ανάγκη αυτή την ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε μαζί τους να δημιουργήσουμε όλοι μαζί έναν Δήμο πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό, πιο προσβάσιμο, πιο πράσινο για  όλους. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και πήραν μέρος στις εκδηλώσεις μας και ιδιαίτερα την τοπογράφο μηχανικό Κλαίρη Τάτση που συντόνισε όσους συνέβαλαν στην πετυχημένη διοργάνωση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet