Μισό εκατ. ευρώ διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ο Δήμος Πεντέλης για την αντιπυρική προστασία των αλσυλλίων
Κοινωνία

Μισό εκατ. ευρώ διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ο Δήμος Πεντέλης για την αντιπυρική προστασία των αλσυλλίων

Ο Δήμος Πεντέλης υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την προστασία των δημοτικών αλσυλλίων από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και άλλα καταστροφικά συμβάντα, συνολικού προϋπολογισμού 535.000 ευρώ.

Η μελέτη διαχειριστικής οργάνωσης και αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της πρότασης του Δήμου Πεντέλης είναι εγκεκριμένη από τις αρμόδιες δασικές αρχές και αφορά δέκα αλσύλλια συνολικής έκτασης 59,50 στρεμμάτων, στον εντός σχεδίου οικιστικό ιστό, για τα οποία ο Δήμος έχει την κυριότητα ή τη διαχείρισή τους, όπως αναφέρεται σχετικά.

Ειδικότερα, πρόταση αφορά τα εξής αλσύλλια:

Στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων:

  1. Το «Πευκοδάσος» στην οδό Δημοκρατίας, πλησίον του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής.
  2. Κοινόχρηστος χώρος επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (έναντι «Παλλάδιου» Νοσοκομείου).
  3. Πάρκο πρώην «κτήμα Δαμανάκη».

Στη Δημοτική Κοινότητα Ν. Πεντέλης:

  1. Κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Έλλης, Μπιζανίου και Αγίας Σκέπης.
  2. Πλατεία Παπανδρέου.
  3. Άλσος Δεξαμενής.

Στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης:

  1. Πλατεία επί των οδών Αμαδρυάδων, Αιόλου, Πλάτωνος και Ρέας στην περιοχή Καλλιθέας.
  2. Κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Κωλέττη και Γλάστωνος.
  3. Πλατεία Χασάπη επί των οδών Μαντινείας και Στεφανίας.
  4. Πλατεία Ηρώων στην περιοχή Πλακεντίας.

«Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, προτείνεται η χρηματοδότηση υποδομών και εργασιών που περιλαμβάνουν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα πυρανίχνευσης και αναγγελίας δασικής πυρκαγιάς σε κάθε αλσύλλιο. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν δίκτυα ασύρματων αισθητήρων, θερμικές κάμερες, drones, φορητούς πομποδέκτες και κατάλληλο λογισμικό υλικό για τη διαχείριση και την επεξεργασία των δεδομένων, δασοκομικές εργασίες καθαρισμού και φυτεύσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού και οικολογικές υποδομές ευαισθητοποίησης των επισκεπτών για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος.

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Άντα Μπούσουλα, δήλωσε σχετικά με την πρόταση:

«Για πρώτη φορά έχουμε στον Δήμο Πεντέλης μία ολοκληρωμένη διαχειριστική μελέτη για δέκα αστικά αλσύλλια, βασισμένη στις αρχές της δασονομίας. Διεκδικούμε χρηματοδότηση ύψους 535.000 ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους, για την υλοποίηση ενός σύγχρονου τεχνολογικά έργου αντιπυρικής προστασίας με οικολογικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών.

»Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη προστασία και τη βιωσιμότητα των αλσυλλίων του Δήμου μας, καθώς αυτά σήμερα αποτελούν τους κυριότερους πνεύμονες πρασίνου, με εξόχως ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

»Ευχαριστώ ακόμη μία φορά όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό».

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. ΤΣΙΟΥΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ /Δικηγόρος

    ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΣΥΛΙΩΝ ΜΕ ΔΕΔΕΜΕΝΟ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΚΑΤΑΦΥΤΟΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΔΕ ΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΛΣΥΛΙΑ ΟΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ « ΜΑΤΙ» ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΟΡΑΤΟΣ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet