Ξεκινά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης
Κοινωνία

Ξεκινά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης

Η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά υπέγραψε τη σύμβαση για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικής δαπάνης 557.108,76 ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020» και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 10 μήνες.

Το σχέδιο αναβάθμισης των δύο κτηρίων εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονήσει και εφαρμόζει η δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά για τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού του αποτυπώματος και κατ’ επέκταση τη μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου Πεντέλης.

Η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δήμου Πεντέλης συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου να καταστεί ο Δήμος Πεντέλης ένας από τους πρώτους δήμους στην Ευρώπης που θα πετύχει κλιματική ουδετερότητα το 2030.

Οι παρεμβάσεις που ξεκινούν να υλοποιηθούν στα δύο κτήρια τα αναβαθμίζουν ενεργειακά. Συγκεκριμένα από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης.

Οι παρεμβάσεις και στα δύο κτήρια οδηγούν σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 84% για το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και της τάξης του 65% για το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν σε:

  • Αναβάθμιση του κτηριακού περιβλήματος των δύο κτηρίων με εξωτερική και εσωτερική θερμομόνωση.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, από την οποία η μείωση των θερμικών απωλειών θα ανέλθει σε 50%.
  • Αντικατάσταση των φωτιστικών με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
  • Ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος.
  • Επεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις κλιματισμού.

Όλες οι παρεμβάσεις οδηγούν σε σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση των δύο κτηρίων, αυξάνοντας τη συμβολή τους στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (CO2).

Η δήμαρχος Πεντέλης υπογράμμισε σχετικώς:

«Έχουμε βάλει σε τροχιά ενεργειακής αναβάθμισης όλα τα κτήρια του Δήμου μας. Έχουμε βάλει τον Δήμο μας σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Χαίρομαι, επίσης, διότι άλλη μία ακόμη δέσμευσή μας γίνεται πράξη! Οι πολιτιστικές και οι καλλιτεχνικές δράσεις στον Δήμο μας πλέον θα φιλοξενούνται τους σύγχρονους χώρους και μάλιστα σε χώρους ενεργειακά, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους, πάντα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιούμε ως Δήμος, και χωρίς καμία επιβάρυνση!

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνη Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης Άντα Μπούσουλα δήλωσε από την πλευρά της:

«Άλλο ένα έργο ξεκινά να υλοποιείται, ένα σημαντικό έργο με σπουδαίο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα για τον Δήμο μας. Πάνω από 140 παρεμβάσεις και έργα βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή ωρίμανσης. Βάζουμε σταδιακά τον Δήμο σε μια άλλη εποχή, προστατεύουμε στην πράξη το περιβάλλον. Η τεχνική υπηρεσία εκτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην πόλη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον διευθυντή και τα στελέχη της υπηρεσίας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet