Πεντέλη 2020: Ξεκάθαρο ΟΧΙ και ανθρώπινο ΝΑΙ για τη φιλοξενία προσφύγων στον Δήμο Πεντέλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Πεντέλη 2020: Ξεκάθαρο ΟΧΙ και ανθρώπινο ΝΑΙ για τη φιλοξενία προσφύγων στον Δήμο Πεντέλης

«Ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ και ένα ανθρώπινο ΝΑΙ» λέει η παράταξη Πεντέλη 2020 σχετικά με την ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων στην πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια.

Το «όχι» της παράταξης αφορά στην αλλαγή της χρήσης του νοσοκομείου, για την οποία η παράταξη είναι αρνητική, ενώ το «ναι» αφορά στη φιλοξενία προσφύγων στον Δήμο Πεντέλης, αλλά μετά από σχεδιασμό για όλη την Αττική και διαβούλευση του προγράμματος υποδοχής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

Ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ και ένα ανθρώπινο ΝΑΙ

ΟΧΙ στην αλλαγή της χρήσης του νοσοκομείου Φλέμινγκ – Μπόμπολα και οποιοδήποτε άλλου χώρου περίθαλψης
ΝΑΙ στη συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης σε περιφερειακά σχεδιασμένο μετά από διαβούλευση πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων – μεταναστών

Με μία ιδιαίτερα αυταρχική κίνηση που φαίνεται να είναι από πολύ καιρό σχεδιασμένη και αγνοώντας επιδεικτικά τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κεντρική εξουσία αποφάσισε τη μετατροπή της πτέρυγας ενός νοσοκομείου (πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια) σε χώρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων – μεταναστών. Με την από 3/10/2019 απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, (ΑΔΑ: ΩΚ9Η465Θ1Ω-Ξ1Ν) ο χώρος παραχωρήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι την 31/12/2024  για την παραπάνω χρήση. Η σχετική από 4/9/2019 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ (ΑΔΑ: ΩΛΣ5465ΧΠΙ-2Τ9) που συνοδεύει την απόφαση του κ. Βρούτση αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι μέρος ενός «σχεδίου» που υλοποιήθηκε από πολύ υψηλό κυβερνητικό επίπεδο ήδη από το τέλος του καλοκαιριού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης, ως όφειλε, συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 4/10/2019 και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση σχετικού ψηφίσματος (ΑΔΑ: ΩΝΩΨΩΞ3-4Υ0) με το οποίο ζητά:

  1. Την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ στη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για φιλοξενία μεταναστών,
  2. Να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος πτέρυγα Μπόμπολα αποκλειστικά ως Νοσοκομείο,
  3. Να λειτουργήσει ενιαία εκπροσώπηση του Δήμου από τους επικεφαλής των παρατάξεων σε όλους τους αρμόδιους φορείς,

και παράλληλα αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος, δηλώνει διατεθειμένο να συνεργαστεί με την κεντρική διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να συνδράμει και αυτό προς στην επίλυση του ζητήματος, στα πλαίσια του συνολικότερου σχεδιασμού για την Περιφέρεια Αττικής.

Την Πέμπτη 10/10/2019 διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούμενη από τους επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών κ. Κεχαγιά Δήμητρα, κ. Παλαιοδήμο Άγγελο, κ. Κοντουλάκο Ελευθέριο και κ. Κατσικογιάννη Γεώργιο, συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη. Κατά τη συνάντηση ο υπουργός ενημέρωσε τη διαπαραταξιακή επιτροπή για την πρόθεση του υπουργείου να διαμορφώσει την πτέρυγα Μπόμπολα σε ανοικτή δομή φιλοξενίας 100 ανήλικων Αφγανών ηλικίας 12 -18 ετών και να τη θέσει σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο!

Παρά τα ισχυρά επιχειρήματα της διαπαραταξιακής επιτροπής ότι ο χώρος είναι εν λειτουργία πτέρυγα νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης, ότι βρίσκεται δίπλα σε δάσος 200 στρεμμάτων (Παπαδημητρίου, ΝΙΕΘ, Εξοχών Χωροφυλακής), και ότι ο Δήμος Πεντέλης είναι θετικός στο να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια μέσα από ένα περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος προτείνοντας και ο ίδιος κατάλληλους χώρους, ο κ. Χρυσοχοϊδης στάθηκε ανένδοτος υπονοώντας ότι έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης.

Για ακόμα μια φορά η κεντρική εξουσία αποφασίζει ερήμην της Αυτοδιοίκησης, του βασικού πυλώνα έκφρασης μιας τοπικής κοινωνίας. Μια τέτοια απόφαση και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε, δημιουργεί ερωτηματικά, φόβο και σύγχυση που οδηγούν την κοινωνία σε διχασμό. Αυτή την κατάσταση ήδη έχουν αρχίζει να εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν κόμματα, κομματικές νεολαίες, δημοτικές παρατάξεις και αυτόκλητοι σωτήρες και με μια σειρά ανακοινώσεων το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να ενισχύσουν τη σύγχυση και τις ακραίες τάσεις.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί σήμερα το κυριότερο πρόβλημα της πατρίδας μας. Κεντρική εξουσία, Αυτοδιοίκηση και πολίτες – δημότες οφείλουν να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που δεν θα διαταράξει τον κοινωνικό ιστό, δεν θα δημιουργήσει ξενοφοβικά  αντανακλαστικά αλλά θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα ακριτικά νησιά και να μεταφέρει πρόσφυγες – μετανάστες στην ενδοχώρα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με ανώτερα αυτοδιοικητικά όργανα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Περιφέρεια Αττικής και την ΚΕΔΕ. Η μέχρι σήμερα σιωπή τους δημιουργεί ανησυχία και ερωτηματικά σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Καλούμε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης της πτέρυγας Μπόμπολα του νοσοκομείου Φλέμινγκ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η λύση του προβλήματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο ενός νοσοκομείου που με αγώνες κρατήθηκε ανοιχτό.

Καλούμε την ΚΕΔΕ και την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ολιστικό σχεδιασμό δράσεων φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην ενδοχώρα και σε συνεργασία και διαβούλευση με τους Δήμους να συμβάλλουν και αυτοί, στον βαθμό που στον καθένα αναλογεί, σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί για άλλη μια φορά να φοβάται για όλα αυτά που θα γίνουν για αυτήν χωρίς αυτήν.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. ηπολιτης των Μελισσιων

    πολιτηςκ. Νεφελουδη η επιστολή σας προς την κ. .Δήμαρχο είναι καθαρά αντπολιτευτική και μη δημοκρατική.

    Για την πόλη των Μελισσίων, που πήρε μορφή προαστείου μετά από πολύ εργασία και κόπο προηγούμενων δημάρχων, χωρίς να υπονοώ κάτι για την νεοεκλεγείσα δήμαρχο, στο θέμα των Αφγανών και δή θα είναι σωστό να ψηφίσουν οι ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης, πέραν των κομματικών προσβάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet