Σε θέματα διαταραχών μνήμης εκπαιδεύτηκε προσωπικό του Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Σε θέματα διαταραχών μνήμης εκπαιδεύτηκε προσωπικό του Δήμου Πεντέλης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 η δεύτερη δράση της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με θέμα την εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου Πεντέλης στην αντιμετώπιση πολιτών με διαταραχές μνήμης.

Η υπεύθυνη Συντονισμού των δράσεων αυτών, Ελένη Γκρέτσα, διευθύντρια της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ, κατά την εισαγωγή της ανέφερε ότι ο Δήμος Πεντέλης είχε την τύχη να συμπεριληφθεί στις πιλοτικές δράσεις για τις φιλικές προς την Άνοια Κοινότητες (WP7 Dementia Friendly Communities – DFC). O ευρύτερος στόχος των δράσεων που αναπτύχθηκαν είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η μείωση του στίγματος, η πρόληψη και η βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, η καλύτερη φροντίδα των ασθενών και η στήριξη των φροντιστών τους, καθώς και η προσθήκη αξίας στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο εισηγητής Αντώνης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ανέπτυξε τους λόγους δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων προς την άνοια αναλύοντας τα θέματα προαγωγής ψυχικής υγείας ηλικιωμένων, ιδιαιτέρως της άνοιας. Έδωσε απαραίτητες κατευθύνσεις για τις δράσεις που απαιτούνται για μια κοινωνία πιο φιλική στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα.

Ανέφερε στους εργαζόμενους τρόπους και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση πολιτών που αντιμετωπίζουν διαταραχές μνήμης, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και τις οικογένειες τους να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, να παραμείνουν ανεξάρτητοι, όσο και την κοινότητα να καταπολεμήσει το στίγμα, την περιθωριοποίηση και τον φόβο και να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet