Τι είδε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στο Πεντελικό βουνό
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τι είδε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στο Πεντελικό βουνό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε την Τρίτη 29/9 το βουνό της Πεντέλης, ίσως το πιο υποβαθμισμένο βουνό της Αττικής, που έχει υποστεί αλλεπάλληλες πυρκαγιές, πολύχρονη λατόμευση, με ανενεργά λατομεία και ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων σε ορισμένα από αυτά.

Στόχος της επίσκεψης του κ. Χατζηδάκη ήταν να δει από κοντά τη σημερινή κατάσταση του βουνού της Πεντέλης, ώστε να δρομολογηθούν συντονισμένα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τους Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού, όλες οι αναγκαίες μελέτες για την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικής ανάδειξης του βουνού. Σκοπός η ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σταθμοί της επίσκεψης του υπουργού ήταν το λατομείο Μουζάκη, το λατομείο Ράικου, το λατομείο Μαλτέζου-Κοκκιναρά, καθώς και το Αρχαίο Λατομείο και τους χώρους που βρίσκονται γύρω από αυτό.
Η εικόνα από τα σημεία επίσκεψης επιβεβαίωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ώστε το φυσικό περιβάλλον της Πεντέλης να προστατευθεί και να αναδειχθεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα στόχος είναι να δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών:

  • Για την ενίσχυση της φύτευσης στο βουνό της Πεντέλης.
  • Για την προστασία του οικοσυστήματος, δηλαδή της χλωρίδας, της πανίδας και των υδάτινων πόρων της Πεντέλης.
  • Για την ανάδειξη των μνημείων.
  • Για την ανάπλαση και αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων, σύμφωνα με όσα προβλέπει άλλωστε και το Προεδρικό Διάταγμα του Πεντελικού.
  • Για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών περιπάτου και ποδηλάτου στο Πεντελικό.

Ο κ. Χατζηδάκης κατά την περιήγησή του στην Πεντέλη δήλωσε:

«Στο υπουργείο Περιβάλλοντος το βουνό της Πεντέλης το θεωρούμε δικό μας βουνό. Γνωστό στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς γνωστό, ωστόσο και ένα τραυματισμένο βουνό. Τραυματισμένο από την αδιαφορία και τη βιαιότητα -πολλές φορές- των ανθρώπων.

»Δεν χρειάζονται λόγια από εδώ και πέρα, χρειάζονται έργα και ταχύτητα. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, έτσι ώστε αφού συνταχθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες, να περάσουμε από τη φάση της θεωρίας και της μελέτης, στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου».

Σημειώνεται ότι η ανάγκη για μια συνολική παρέμβαση στο Πεντελικό είχε τεθεί και από τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό με αντικείμενο όλα τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα του Δήμου.

Η δήμαρχος Πεντέλης, καλωσορίζοντας τον κ. Χατζηδάκη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το Πεντελικό βουνό είναι το δεύτερο πιο γνωστό βουνό της χώρας μας μετά τον Όλυμπο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Εδώ το τοπίο μιλάει από μόνο του, ένα πληγωμένο μέρος εξ αιτίας των συχνών και καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και της αλόγιστης και παράνομης πολλές φορές ανθρώπινης παρέμβασης.

»Η σημερινή επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στο Πεντελικό στέλνει μήνυμα ελπίδας για ανάπτυξη και ανάδειξή του.  Είναι η πρώτη φορά που ελπίζουμε σοβαρά, η πρώτη φορά που ελπίζουμε βάσιμα ότι κάτι πάει να αλλάξει και να αποκτήσει ξανά το βουνό την αίγλη που έχει απωλέσει από την εγκατάλειψη.

»Για πρώτη φορά, μετά από δεκάδες χρόνια, υπουργός Περιβάλλοντος επισκέπτεται την Πεντέλη με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αναβάθμιση και την ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Πεντελικού.

»Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίηση του τελικού σχεδίου που θα εκπονήσει το υπουργείο για την αναβάθμιση του Πεντελικού όρους».

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ανέφερε για την επίσκεψη:

«Η Πεντέλη καθορίζει τη ζωή των συμπολιτών μας γιατί και οι τρεις πόλεις μας έχουν αναπτυχθεί στους πρόποδές της. Είναι ευτύχημα ότι το δάσος της ξαναγεννιέται κι όλη η Πεντέλη πρασινίζει ξανά.

»Ήρθε όμως τώρα και η ώρα ανάδειξης της Πεντέλης με τη σημαντική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, του υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη και του γ.γ. κ. Μ. Γραφάκου, καθώς επίσης και τη συνεργασία των δύο Δήμων Πεντέλης- Μελισσιών και Κηφισιάς, της Περιφέρειας Αττικής και άλλων φορέων.

»Μέσα από τη συνεργασία, το βουνό θα αναδειχθεί περιβαλλοντικά και πολιτιστικά και θα ενισχυθεί η επισκεψιμότητά του. Θα προστατευθεί η χλωρίδα, η πανίδα και η βιοποικιλότητα. Ο Δήμος μας είναι πρόθυμος και έτοιμος να συνεργαστεί για όλα αυτά κι ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε.»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ενημέρωσε τον κ. Χατζηδάκη για τις δραστηριότητες και τις δράσεις που πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ο Σύνδεσμος, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψηςο κ. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μας γεμίζει αισιοδοξία όλους εμάς, Διοικητικό Συμβούλιο, εθελοντές και εργαζομένους του ΣΠΑΠ, η επίσκεψη και οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο Πεντελικό και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου.

»Στην επίσκεψή του ο υπουργός ενημερώθηκε και είδε με τα μάτια του τη σημερινή κατάσταση του πολύπαθου Πεντελικού και δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τους Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Πεντελικού και τον ΣΠΑΠ, θα δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες για την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικής ανάδειξης του βουνού. Σκοπός η ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

»Παράλληλα, ενημερώσαμε τον υπουργό για τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε, κατά τη διάρκεια της περασμένης και της φετινής χρονιάς, για τη βελτίωση των υποδομών πυροπροστασίας, τη συντήρηση των δασικών δρόμων, τη συντήρηση, τοποθέτηση και στελέχωση Πυροφυλακίων, την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων για τις δράσεις πυροπροστασίας, τη φροντίδα και συνεχή πλήρωση των υδατοδεξαμενών ελικοπτέρων που διαθέτουμε στο Πεντελικό, καθώς και τη συνεχιζόμενη, με μεγαλύτερη ένταση, κοπή ξερών χόρτων σε εκτάσεις των Δήμων Μελών του ΣΠΑΠ.

»Επίσης ο κ. Χατζηδάκης ενημερώθηκε για τις δράσεις που κάνουμε προκειμένου να επιτύχουμε τον βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το ζωντάνεμα του φυσικού πρασίνου και την ανάπλαση του Πεντελικού περιβάλλοντος, με αναδασώσεις, ποτίσματα, δημιουργία υποδομών πρόληψης, τις περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης μαθητών και πολιτών και όποια άλλη δράση απαιτείται προκειμένου να μείνει το Πεντελικό μας ανέπαφο.

»Θέσαμε επίσης στον υπουργό το θέμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που αποτελεί τροχοπέδη στον τρόπο λειτουργίας των Συνδέσμων, κυρίως σε επίπεδο προσωπικού πυρασφάλειας, αλλά και σε επίπεδο γενικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».

Παρόντες στην επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στην Πεντέλη ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος θα συντονίσει την όλη προσπάθεια, η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης, ο διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένη Διοίκησης, Τάσος Καλπαξίδης και ο δασάρχης Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Βλάσης Σιώμος. Επίσης, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Πεντέλης, Πολιτισμικής Αναβάθμισης, Άρτεμις Αργύρη και Περιβάλλοντος, Άντα Μπούσουλα και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για το Πεντελικό, Κωνσταντίνα Λαζή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet