5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνουν αφορά προς τους υπ. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον ΣΜΑ στα Μελίσσια
Print Friendly, PDF & Email
Βουλευτές Βόρειου Τομέα Αθηνών

5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνουν αφορά προς τους υπ. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον ΣΜΑ στα Μελίσσια

Αναφορά προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την ανακοίνωση έξι περιβαλλοντικών συλλόγων όσον αφορά τη ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 142 του Ν.4759/9.12.2020 για τη «δήθεν παράταση λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στα Μελίσσια, δίπλα στο Κοιμητήριο Μελισσίων».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές με την ανακοίνωση τους, οι έξι περιβαλλοντικοί σύλλογοι αναφέρονται στη ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 142 του Ν.4759/9.12.2020 και αφορά στη «δήθεν παράταση λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στα Μελίσσια», δίπλα στο Κοιμητήριο Μελισσίων και αιτούνται την άμεση απόσυρσή της «ως μη νόμιμης, καθότι η συγκεκριμένη έκταση ουδέποτε λειτούργησε ως ΣΜΑ, αλλά χρησιμοποιούνταν παράνομα εδώ και πολλά χρόνια χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, για προσωρινή απόθεση μόνο φυτοκλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων», συνεπώς -όπως τονίζουν- δεν τίθεται θέμα «παράτασης» λειτουργίας ΣΜΑ.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η χωροθέτηση έγινε με νόμο γιατί δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί με θεσμικό τρόπο δεδομένου ότι η περιοχή:

  • Προστατεύεται από το Π/Δ Προστασίας του Πεντελικού Όρους (ΦΕΚ 755/Δ/1988) που απαγορεύει την εγκατάσταση ΣΜΑ και χαρακτηρίζεται ως δασική.
  • Είναι κηρυγμένη αναδασωτέα με ΠΔ (ΦΕΚ 588/Δ/2007).
  • Προστατεύεται ως Α’ Ζώνη προστασίας με το Π/Δ Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου και συγκεκριμένα του κλάδου Βαθυρέματος Μελισσίων (ΦΕΚ 659/Δ/1995).

«Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης προχωρά ήδη σε εργασίες (πρόσφατα με εκτεταμένες επιχώσεις), χωρίς να παρουσιάζει εγκεκριμένη μελέτη με τη διάταξη των απαραίτητων τεχνικών έργων και την εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής, όπως οφείλει κάθε σύγχρονη εγκατάσταση, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται σε έκταση υπό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας» συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικό Συμμαχία και καταλήγουν στην αναφορά τους.

«Η απόφαση για λειτουργία ΣΜΑ του Δήμου Πεντέλης στην περιοχή του Κοιμητηρίου Μελισσίων προμηνύει δυσοίωνες εξελίξεις για το Πεντελικό, τη Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου, καθώς και όλες τις κατά μήκος της παραρεμάτιες περιοχές (Πεντέλη, Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι), αλλά και για κάθε προστατευόμενη περιοχή, αν παγιωθεί η τακτική της καταστρατήγησης του νομοθετημένου προστατευτικού πλαισίου με τροπολογίες.

Η αναφορά των βουλευτών

Η ανακοίνωση των περιβαλλοντικών συλλόγων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet