864.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης
Κοινωνία

864.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης

Εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) η πρόταση του Δήμου Πεντέλης, για τη χρηματοδότηση κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 864.000 ευρώ, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο αναβάθμισης των δύο κτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής, που έχει εκπονήσει και εφαρμόζει η δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά, για τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού του αποτυπώματος και κατ’ επέκταση τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που το 2019 ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα κτήρια του Δήμου.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα δύο κτήρια, θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά και συγκεκριμένα από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίσσιων και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης, επισημαίνει η διοίκηση του Δήμου, προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις και στα δυο κτήρια οδηγούν σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 60% συνολικά.

Η δημοτική αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν:

  • Αναβάθμιση του κτηριακού περιβλήματος των δύο κτηρίων, με εξωτερική και εσωτερική θερμομόνωση.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, από την οποία η μείωση των θερμικών απωλειών θα ανέλθει σε 50%.
  • Αντικατάσταση των φωτιστικών, με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
  • Ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
  • Επεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις κλιματισμού.

Όλες οι παρεμβάσεις οδηγούν σε σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση των δύο κτηρίων, αυξάνοντας τη συμβολή τους στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (CO2), σημειώνει η διοίκηση του Δήμου.

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δ. Κεχαγιά, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος. Κεντρικός μας στόχος είναι η περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου μας. Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, κάνουμε μελέτες και διεκδικούμε τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

»Είμαι χαρούμενη για την εξέλιξη αυτή, γιατί η δουλειά μας αποδίδει. Η έγκριση της χρηματοδότησης, πιστοποιεί την καλή δουλειά που κάνουμε στον Δήμο στην απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα αναγκαία. Αποτελεί επίσης δικαίωση της επιλογής μου να αναθέσω σε ειδικό συνεργάτη μου τα θέματα αυτά. Οι παρεμβάσεις σε δυο από τα παλαιότερα κτήρια του Δήμου, θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά, αισθητικά και λειτουργικά, χωρίς καμία επιβάρυνση από τον Δήμο μας. Σύντομα θα παραδώσουμε προς χρήση από τους δημότες μας, δύο ανακαινισμένα και σύγχρονα πολιτιστικά κέντρα.

»Αυτή η επιτυχία είναι μόνο η αρχή. Άμεσα θα έχουμε κι άλλα ευχάριστα νέα για την ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων κτηρίων της πόλης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις για τον δημοτικό φωτισμό και την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης, που έχω αναδείξει ως θέμα από την περασμένη Άνοιξη.

»Σε τέσσερα χρόνια το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και το κόστος ενέργειας θα έχουν μειωθεί σημαντικά και αυτό θα είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, της πόλης και των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet