«Πήγε περίπατο» η Επιτροπή Διαβούλευσης Πεντέλης
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

«Πήγε περίπατο» η Επιτροπή Διαβούλευσης Πεντέλης

Χωρίς Επιτροπή Διαβούλευσης θα πορευτεί, τουλάχιστον τα 2,5 πρώτα χρόνια της παρούσας θητείας, ο Δήμος Πεντέλης. Το θέμα της συγκρότησης της εν λόγω Επιτροπής, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 25 Νοεμβρίου «σκόνταψε» στη μικρή συμμετοχή φορέων και συλλόγων, αλλά και στην επιμονή της διοίκησης να μην αποσύρει το θέμα, για να δοθεί λίγος ακόμη περισσότερος χρόνος, που ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει, Αντώνης Φειδοπιάστης.

Στην αρχική εισήγησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης ζήτησε από το Σώμα να ψηφίσει τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, έστω και με τη μικρή συμμετοχή φορέων που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε αυτήν (ο Νόμος θέτει ως όριο τους 25 συλλόγους-φορείς) και στην πορεία, όπως είπε, να μπουν κι άλλοι σε αυτήν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της Πεντέλη Εν Δράσει Κώστας Τζουμάκας, ο οποίος ρώτησε αν αυτό που ζητά ο δήμαρχος το προβλέπει ο «Καλλικράτης», για να λάβει την απάντηση από πλευράς της προέδρου του Σώματος Ευαγγελίας Μπουσίου, ότι «θα πρέπει να δούμε το θέμα κάπως “ελαστικά” προκειμένου να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Διαβούλευσης».

Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπύρος Κωνσταντάς, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί «να κάνει τον νόμο λάστιχο», ρωτώντας εάν η διοίκηση κάνει κάτι αντίστοιχο και στον μέλλον για «άλλης φύσης ζητήματα». Ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το θέμα, καθώς θεωρεί την Επιτροπή Διαβούλευσης ως ένα απλό γνωμοδοτικό όργανο, που ουσιαστικά έρχεται να εφαρμόσει τις επιταγές του «Καλλικράτη», κάλεσε δε να αποσυρθούν και όσοι φορείς έως σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Επιτροπή.

Μείζων μειοψηφία: «Δεν ψηφίζουμε καταστρατήγηση του Νόμου»

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας (σ.σ. από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής Μανώλης Γραφάκος), η κ. Νατάσα Κοσμοπούλου ανέφερε ότι ουσιαστικά η διοίκηση ζητά από το Σώμα να καταστρατηγήσει Νόμο και να παρεκκλίνει από όσα αυτός επιτάσσει για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως πρόσθεσε η Επιτροπή Διαβούλευσης μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά μόνο εάν οργανωθεί σωστά.

Η κ. Ν. Κοσμοπούλου προειδοποίησε ότι θα εξετάσει εξονυχιστικά τα καταστατικά των συλλόγων-φορέων που έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή, για να διαπιστώσει ότι όντως τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, προσθέτοντας ότι έχει ήδη εντοπίσει περιπτώσεις δύο σύλλόγων που δεν έχουν έδρα τον Δήμο Πεντέλης. Στο σημείο αυτό, η κ. Ευ. Μπουσίου παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των σχετικών δηλώσεων συμμετοχής, για να προκαλέσει το σχόλιο της κ. Ν. Κοσμοπούλου ότι «αφού παραδέχεστε ότι δεν έχετε επεξεργαστεί καταλλήλως το θέμα, ομολογείτε ότι δεν είναι ακόμη ώριμο για να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Τέλος, η ίδια ζήτησε να υπάρξει νέα ενημέρωση των πολιτών και των φορέων, καθώς «όσο διασταλτικά κι αν το δούμε, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι που παραβιάζει διάταξη Νόμου».

Εκ μέρους της Συμπολιτείας τον λόγο έλαβε και ο αντιπρόεδρος του Σώματος Κώστας Καλλιανιώτης, ο οποίος εστίασε κι αυτός στη νομιμότητα του θέματος, καλώντας τη διοίκηση να μην εγκρίνει τη μη κανονική συγκρότηση της Επιτροπής, καθώς «θα το βρούμε μπροστά μας». Όπως πρόσθεσε, για τον ίδιο το ζητούμενο δεν είναι η έγκριση, αλλά η κανονικότητα της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Πεντέλη Εν Δράσει: «Δώστε νέα παράταση»

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πεντέλη Εν Δράσει, Αντώνης Φειδοπιάστης, αν και δήλωσε ότι θα περίμενε μετά την πρώτη παράταση να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ζήτησε από τη διοίκηση να αποσύρει το θέμα ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος στην ενημέρωση κατοίκων και συλλόγων. Αιτιολόγησε δε την πρότασή του λέγοντας ότι «τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στους Συλλόγους Γονέων της περιοχής, οι οποιοι είναι 10 με 15, ίσως είναι ευκαιρία να τους προσεγγίσουμε και να τους πείσουμε να συμμετάσχουν». Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του Σώματος μίλησε για μία «επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία» για την ενημέρωση όλων των συλλόγων, η οποία και δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Τέλος, εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, πρότεινε κι αυτός να ψηφιστεί η συγκρότηση της Επιτροπής, προκειμένου να «θεμελιωθεί» αυτός ο νέος θεσμός κι εν συνεχεία πρόβλεψε ότι θα αυξηθούν οι συμμετοχές.

Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία, αλλά τελικώς δεν «πέρασε» καθώς η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούσε (2/3) δεν επετεύχθη με μόνες τις ψήφους της παράταξης της διοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet