Διαφωνεί με την παραχώρηση σε ιδιώτες του μαθήματος ΣΕΠ στο Λύκειο Μελισσίων η δημοτική παράταξη Πεντέλη Πόλη Πρότυπο
Eurokinissi.gr
Κοινωνία

Διαφωνεί με την παραχώρηση σε ιδιώτες του μαθήματος ΣΕΠ στο Λύκειο Μελισσίων η δημοτική παράταξη Πεντέλη Πόλη Πρότυπο

Μετά την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδετική Συμμαχία Πεντέλης και ο συνδυασμός Πεντέλη Πόλη Πρότυπο κατηγορεί τη δημοτική αρχή για πρόθεση εκχώρησης του μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού στο Λύκειο Μελισσίων σε ιδιωτική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη αναφέρει:

«Μετά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των 3ετών συμβάσεων ήρθε η ώρα ο Δήμος να ιδιωτικοποιήσει και μέρος της Παιδείας. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πεντέλης, ελεγχόμενη κατά πλειοψηφία από τη διοίκηση, στη συνεδρίαση της 23ης Νοεμβρίου 2021 αποφασίζει για την ανάθεση του επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές/ριες Λυκείου για δυόμιση χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του ποσού των 123.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητα σχεδόν για κάθε δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάζει τη ζωή των πολιτών και την ποιότητά της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες, που θα έπρεπε να παρέχονται κεντρικά από το κράτος, με καθολικό τρόπο, διασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς παροχής τους. Μία από τις πλέον σημαντικές υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη είναι η παιδεία. Το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού εντάχθηκε -και ορθά- εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στα μαθήματα που σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου οφείλουν να γίνονται στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης της χώρας μας. Στην πορεία όμως αφέθηκε να συρρικνωθεί μέχρι την σχεδόν ολοκληρωτική κατάργησή του στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Στην Πεντέλη Πόλη Πρότυπο θεωρούμε ότι ο Δήμος πρωτίστως πρέπει να διεκδικεί από το κεντρικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ποιοτική δωρεάν παιδεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι να επιχειρεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν, κάνοντας αναθέσεις έργου σε ιδιώτες.

Επιπλέον, πρόσφατα διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο ότι τα προσωπικά δεδομένα και με τα δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex της Cisco κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο δεν προστατεύονταν, αλλά και κακώς διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ από την εταιρεία χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, με την ανοχή του υπουργείου Παιδείας. Η δωρεάν πρόσβαση της εταιρείας στα προσωπικά δεδομένα της δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης των στατιστικών στοιχείων του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς. Άλλωστε, η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατέδειξε ότι το υπουργείο κινήθηκε μακριά από τη νομιμότητα, γι’ αυτό και το επιπλήττει για πέντε κατηγορίες παραβάσεων και δίνει διορία 2-4 μηνών για διόρθωσή τους και επανέλεγχο.

Η ερώτησή μας λοιπόν είναι απλή: Με ποιον τρόπο θα υπάρξει διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών των Λυκείων στους οποίους θα παρέχονται οι υπηρεσίες διαχείρισης σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως πολύ κομψά λέγονται;

Είναι φανερό ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική επιλογή της διοίκησης του Δήμου μας, στην κατεύθυνση της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, να παραδίδονται δηλαδή στον τομέα της αγοράς ολοένα και περισσότερες λειτουργίες της πολιτείας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet