Δ. Κεχαγιά: Λέμε όλοι «Όχι» στην επαναλειτουργία των λατομείων στο Πεντελικό Όρος
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Δ. Κεχαγιά: Λέμε όλοι «Όχι» στην επαναλειτουργία των λατομείων στο Πεντελικό Όρος

Συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες εισηγήθηκε η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 31 Μαΐου, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Η εισήγησή της έγινε δεκτή και έτσι ο Δήμος Πεντέλης θα προβεί στα ακόλουθα:

  • Προσβολή των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κοκκινάκη με την οποία δόθηκε άδεια ερευνητικών εργασιών, χωρίς εξόρυξη, στον υπουργό Περιβάλλοντος.
  • Αρνητική γνωμοδότηση τους Δήμου Πεντέλης στην επιχειρούμενη λήψη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που θα σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
  • Συντονισμό με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να απορριφθεί η ΑΕΠΟ από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Τη σύνταξη υπομνημάτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούν στην ΑΕΠΟ, προκειμένου και αυτές να γνωμοδοτήσουν αρνητικά.
  • Παράσταση στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για να μην εκδοθεί η ΑΕΠΟ.
  • Ενημέρωση του πρωθυπουργού για το θέμα (μετά από σχετική πρόταση του κ. Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου).

Στην τοποθέτησή της η δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την επιχειρούμενη προσπάθεια επαναλειτουργίας παλαιών λατομείων μαρμάρου στο πίσω μέρος του Πεντελικού στη θέση «Βαθειά Χούνη» Άνω Ραπεντώσας που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Διονύσου, τόνισε:

«Σήμερα καταλήξαμε να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στην λειτουργία λατομείων στο Πεντελικό, ένα μεγάλο “όχι” στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την έγκριση των ερευνητικών εργασιών, σε ένα μεγάλο “όχι” στην έκδοση της χορήγησης των αδειών εκμετάλλευσης, σε ένα μεγάλο “όχ” στην επιχειρούμενη λήψη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το θέμα αυτό. Λέμε “ναι” στην αποκατάσταση-ανάπλαση όλων των ανενεργών λατομείων του Πεντελικού Όρους».

Επίσης η δήμαρχος Πεντέλης πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με αντικείμενο την άμεση παρέμβαση-παράσταση στους εμπλεκόμενους φορείς αδειοδοτήσεων και γνωμοδοτήσεων και έκδοση των σχετικών αποφάσεων, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς, τον συντονισμό με τον ΣΠΑΠ και τον Δήμο Διονύσου, την αποστολή εκπροσώπου στην αντίστοιχη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Διονύσου και την διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας διαδημοτικής επιτροπής για το ζήτημα.

Τέλος, η κ. Κεχαγιά αναφέρθηκε στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Πεντελικού Όρους, λέγοντας ότι με την έγκριση χρηματοδότησης 1.240.000 ευρώ για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για εκπόνηση μελετών, ώστε να γίνουν έργα ανάπλασης και ανάδειξης του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου του βουνού, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα αναλάβει την εκπόνηση συνολικής διαχειριστικής μελέτης για το Πεντελικό και μελέτη διαχείρισης υδάτων, ενώ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα προχωρήσουν μελέτες αναδασώσεων.

Μετά από συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της επιτροπής και προέβη στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet