Μίκης Θεοδωράκης: Ένωσε όλη την Ελλάδα, πλην της Πεντέλης!
Κοινωνία

Μίκης Θεοδωράκης: Ένωσε όλη την Ελλάδα, πλην της Πεντέλης!

Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, αφού είχε προηγηθεί συζήτηση για τις παλιές… πικρές ιστορίες των δημοτικών επιχειρήσεων του πρώην Δήμου Μελισσίων, την οποία προκάλεσαν τρεις δημοτικές παρατάξεις (Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή, Μπροστά Μαζί) και από την οποία απείχε η παράταξη της διοίκησης.

Αυτό ακριβώς το κλίμα αμαύρωσε και τη συζήτηση που ακολούθησε για τον τρόπο που θα τιμήσει ο Δήμος τον αξέχαστο Μίκη Θεοδωράκη. Η πρόταση της διοίκησης, όπως διατυπώθηκε από τη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, να δοθεί το όνομά του στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων απορρίφθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή, Μπροστά Μαζί και Πεντέλη 2020. Όπως είπαν, ουσιαστικά η διοίκηση ήρθε χωρίς εισήγηση, με μια πρόταση πρόχειρη για να «ξεπετάξει όπως όπως το θέμα». Παράλληλα, υπήρξε και αυστηρή κριτική για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η διοίκηση για την ακύρωση της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω απουσίας των περισσότερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρήθηκε ότι προσπάθησε να παρουσιάσει τους απουσιάζοντες δημοτικούς συμβούλους ότι προσέβαλαν τη μνήμη του Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Στον αντίποδα της πρότασης της διοίκησης, μεγάλη μερίδα συμβούλων πρότεινε να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο άλσος της πτέρυγας Τσαγκάρη, στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», όπου ο μεγάλος Έλληνας είχε πραγματικά αναστηθεί, όταν βρέθηκε στα πρόθυρα θανάτου λόγω της φυματίωσης από την οποία υπέφερε. Παράλληλα, προτάθηκε η διοργάνωση διήμερων εκδηλώσεων στη μνήμη του κάθε χρόνο, ως πρόσθετος φόρος τιμής. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε από τους υποστηρικτές της πρότασης, αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος ο εξαίρετος μουσικοσυνθέτης.

Η δήμαρχος επέμενε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ο κατάλληλος χώρος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί το όνομα του ευεργέτη Τσαγκάρη, που χάρισε τον συγκεκριμένο χώρο στην πόλη. Αντιπρότεινε, ωστόσο, να δημιουργηθεί εκεί ένα θεματικό πάρκο στον οποίο να δοθεί το όνομα του μεγάλου συνθέτη, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες συνεννοήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η κ. Κεχαγιά προσπάθησε να συγκεράσει και τις απόψεις κάποιων δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν να υπάρξει συναίνεση στην απόφαση για την εκδήλωση τιμής προς τον Μ. Θεοδωράκη.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συζήτησης για το πώς θα διαμορφωθεί το θεματικό πάρκο, που οδήγησε και σε ενδοπαραταξιακές διαφοροποιήσεις (του Νίκου Τόλιου από τη Δημοτική Συμμαχία) και της παράταξης του Λ. Κοντουλάκου (εξέφρασε αμφιβολίες για το τι θα γίνει στον χώρο), ενώ ακούστηκαν φωνές και για αναβολή της συζήτησης για να υπάρξει εκ νέου συνεννόηση! Γεγονός που ανάγκασε τη δήμαρχο να λάβει εκ νέου τον λόγο και να πει ότι δεν αντιλαμβάνεται «τη διχόνοια και τις επιθέσεις», ούτε μία αναβολή του θέματος, αφού η «υπερβατική» πρότασή της συνδυάζει όλες τις προτάσεις.

Μεσολάβησε πεντάλεπτο «τάιμ άουτ» που ζήτησε η παράταξη Δημοτική Συμμαχία, προκειμένου -προφανώς- να υπάρξει συνεννόηση και «εντός των τειχών», αλλά και με τις άλλες παρατάξεις. Αμέσως μετά ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμμαχίας, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, είπε ότι η παράταξή του θα εμμείνει στην αρχική πρόταση.

Με αυτά τα δεδομένα μπήκαν δύο προτάσεις προς ψηφοφορία. Η πρώτη της διοίκησης, που περιελάμβανε να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και σε θεματικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στο άλσος Τσαγκάρη, καθώς και τοποθέτηση αναμνηστικής πλακέτας στο νοσοκομείο «Αμ. Φλέμινγκ» και η δεύτερη των υπολοίπων παρατάξεων, που ζητούσε να δοθεί το όνομα του συνθέτη στο άλσος Τσαγκάρη, διοργάνωση διήμερων εκδηλώσεων κάθε χρόνο στη μνήμη του Μ. Θεοδωράκη και τιμητική πλακέτα στο νοσοκομείο «Αμ. Φλέμινγκ».

Και κάπου εκεί υπήρξαν διαρροές, «παρών» και αποχές, που έφεραν την πρόταση της διοίκησης να λαμβάνει 16 θετικές ψήφους και εκείνη των υπολοίπων παρατάξεων 15, οπότε μάλλον πέρασε η πρώτη. Και γράφουμε μάλλον γιατί ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου έθεσε τον προβληματισμό μήπως η πρόταση είναι κανονιστική και χρειάζεται τα 2/3 του Σώματος.

Και η κάκιστη εικόνα της συνεδρίασης δεν σταμάτησε εκεί. Με το που επιχείρησε ο πρόεδρος του Σώματος να προχωρήσει στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δημιουργήθηκε νέο θέμα, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Δημοτική Συμμαχία) έθεσε θέμα διακοπής της συνεδρίασης, επικαλούμενος ότι είχε υπερβεί τις ώρες που επιτρέπει ο κανονισμός (η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και ήδη, σε εκείνο το σημείο, η ώρα είχε πάει 23.30). Μετά από άλλον ένα γύρο έντασης, τελικώς ο πρόεδρος Λουκάς Μακρής πήρε την υπόθεση πάνω του, συνεχίζοντας τη συνεδρίαση, η οποία κύλησε και πάλι σε υψηλούς τόνους, ιδιαίτερα στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2021, η οποία πέρασε με μόλις 12 ψήφους θετικές.

Τελικώς, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet